Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα συνδυαστική θεραπεία δημιουργεί ελπίδες ίασης του AIDS

Νέα συνδυαστική θεραπεία δημιουργεί ελπίδες ίασης του AIDS

Ελπιδοφόρα χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα μιας νέας θεραπείας που δοκιμάστηκε σε 50 ασθενείς με AIDS, καθώς βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό HIV.

Ελπιδοφόρα χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα μιας νέας θεραπείας που δοκιμάστηκε σε 50 ασθενείς με AIDS, καθώς βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό HIV.

Σύμφωνα με τα κλινικά αποτελέσματα, εις εκ των συμμετεχόντων παρουσίασε εντυπωσιακή βελτίωση καθώς ο ιός HIV εξαφανίστηκε από τον οργανισμό του, ακόμη και εκείνα τα κύτταρα που βρίσκονται σε ύπνωση, ξεφεύγοντας από τις έως τώρα θεραπείες.

Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στον 44χρονο βρετανό, οι επιστήμονες σπεύδουν να σημειώσουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουν πράγματι για οριστική θεραπεία του AIDS.

«Αν όντως αποδειχθεί ότι η θεραπεία όντως επιφέρει μη αναστρέψιμα αποτελέσματα, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία του AIDS», εξηγούν οι ειδικοί των πέντε κορυφαίων βρετανικών πανεπιστημίων (Κέμπριτζ, Οξφόρδης, Imperial, University College και King’s College Λονδίνου), που έλαβαν χρηματοδότηση από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας.

«Πρόκειται για μια από τις πρώτες σοβαρές απόπειρες πλήρους θεραπείας του AIDS. Αναζητούμε την πραγματική δυνατότητα θεραπείας του. Είναι μια τεράστια πρόκληση και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά ήδη η πρόοδος είναι αξιοσημείωτη», λέει ο Μαρκ Σάμιουελς που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

Η νέα θεραπεία συνδυάζει ένα εμβόλιο (το οποίο βοηθά το σώμα να αναγνωρίσει τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί με τον ιό) με τη νέα δραστική ουσία Vorinostat που έρχεται στη συνέχεια να ενεργοποιήσει τα μολυσμένα κύτταρα σε ύπνωση, έτσι ώστε να τα εντοπίσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς.

«Η θεραπεία έχει σχεδιασθεί ειδικά για να καθαρίσει το σώμα από όλους τους ιούς HIV, ακόμη και όσους υπνώττουν. Έχει ‘δουλέψει’ στο εργαστήριο και υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι θα ‘δουλέψει’ και στους ανθρώπους, αν και πρέπει να τονίσουμε ότι απέχουμε ακόμη πολύ από κάποια πραγματική θεραπεία. Θα συνεχίσουμε τα τεστ για τα επόμενα πέντε χρόνια και, προς το παρόν, δεν συνιστούμε να σταματήσει ένας ασθενής την αντιική θεραπεία του. Όμως στο μέλλον, ανάλογα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, μπορεί να εξετάσουμε αυτή την πιθανότητα», συπληρώνει με συγκρατημένη αισιοδοξία η καθηγήτρια Σάρα Φίντλερ του Κολεγίου Imperial.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα μόνο ένας άνθρωπος έχει θεραπευθεί από το AIDS, ο Τίμοθι Μπράουν, γνωστός και ως «δεύτερος ασθενής του Βερολίνου», ο οποίος τo 2008 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από άνθρωπο που είχε σπάνια φυσική ανοσία απέναντι στον ιό HIV.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024