Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυπριακό: Τριμερής στη Νέα Υόρκη με πιέσεις για ταχεία λύση

Κυπριακό: Τριμερής στη Νέα Υόρκη με πιέσεις για ταχεία λύση

Εντείνονται οι πιέσεις για να υπάρξει ταχεία ολοκλήρωση των συνομιλιών και λύση στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του έτους ή το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του επομένου σε περίπτωση που απομείνουν προς επίλυση ορισμένα τεχνικά θέματα. Αυτό προκύπτει από την τριμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στη Νέα Υόρκη.

Εντείνονται οι πιέσεις από τους «ισχυρούς» για να υπάρξει ταχεία ολοκλήρωση των συνομιλιών και λύση στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του έτους ή το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του επομένου σε περίπτωση που απομείνουν προς επίλυση ορισμένα τεχνικά θέματα.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την τριμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στη Νέα Υόρκη που διήρκεσε περίιπου 1,5 ώρα, είχε δηλαδή διπλάσια διάρκεια από την αρχικώς προγραμματισμένη.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ απηύθυνε προτροπή προς τους δύο συνομιλητές του να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ευκαιρία, προκειμένου να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, χωρίς καθυστέρηση.

Είπε ότι οι δύο ηγέτες τον πληροφόρησαν πως προτίθενται να εντείνουν τις διαπραγματεύσεις τους επιστρέφοντας στην Κύπρο και τους προέτρεψε να αξιοποιήσουν τα μέγιστα αυτή την ευκαιρία, ώστε να επιλύσουν τα εκκρεμή τους θέματα, χωρίς καθυστέρηση, με εντατικό ρυθμό.

Σε δήλωση που ανέγνωσε μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών τόνισε πως «ο χρόνος είναι πολύτιμος».

«Είχα μόλις μια παραγωγική συνάντηση με τους εξοχότατους κ.κ. Μουσταφά Ακιντζί τουρκοκύπριο ηγέτη και Νίκο Αναστασιάδη, ελληνοκύπριο ηγέτη. Συζητήσαμε την κατάσταση που επικρατεί στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης στην Κύπρο» ανέφερε ο Μπαν γκι-Μουν.

Πρόσθεσε ότι επαίνεσε και τους δύο ηγέτες για τις αξιόλογες προσπάθειές τους μέχρι σήμερα, καθώς και για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. «Χαιρετίζω θερμά την κοινή τους δέσμευση να εντείνουν τις προσπάθειές τους ακόμη περισσότερο, σε ευθυγράμμιση με τη δεδηλωμένη επιθυμία τους για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης το 2016», τόνισε.

Ο ΓΓ ανέφερε πως ενθάρρυνε και τους δύο ηγέτες να εμπλακούν στη διαδικασία με αποφασιστικότητα, θάρρος και δημιουργικότητα.

Παράλληλα οι ηγέτες του ζήτησαν να εντείνει την προσωπική του εμπλοκή στη διαδικασία. «Είμαι έτοιμος να τους υποστηρίξω σε ό,τι πιθανόν να απαιτηθεί, περιλαμβανομένων και των διεθνών διαστάσεων του ζητήματος».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα θα είναι κρίσιμο για την Κύπρο. «Ο χρόνος είναι ουσιώδους σημασίας. Τα Ηνωμένα Έθνη και εγώ θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση μιας επιτυχούς έκβασης» καταλήγει η δήλωση.


Ανστασιάδης: Δεν τέθηκαν χρονοδιαγράμματα

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε πλήρη΄ ικανοποίηση για την τριμερή της Νέας Υόρκης, τονίζοντας ότι δεν τέθηκαν χρονοδιαγράμματα ούτε και ζήτημα επιδιαιτησίας και ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας.

Αυτό που έχει συμφωνηθεί, συνέχισε, είναι ότι με την επάνοδο στην Κύπρο, οι δύο ηγέτες θα εμπλακούμε σε μία εντατική προσπάθεια, ποροκειμένου να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατόν, και αν είναι δυνατόν εντός του 2016, αν και είναι φιλόδοξο, σύγκλιση που θα οδηγήσει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, λειτουργικό και βιώσιμο που θα επανενώνει χώρα και θεσμούς και θα δημιουργεί προοπτικές για μια ευημερούσα πατρίδα, μακριά από τα οποία προβλήματα αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν.

Επανέλαβε ότι είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε ακούραστα, προκειμένου να επιτύχουμε μια λύση που να καλύπτει τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, μια λύση βιώσιμη και διαρκής, που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και δεν θα απαιτεί τις όποιες εξαρτήσεις από τρίτους.

Ακιντζί: Στόχος η λύση εντός του 2016

Ο Μουσταφά Ακιντζί, τέλος, τόνισε πως επικυρώθηκε με την δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ο στόχος για λύση το 2016.

Ο κ. Ακιντζί χαρακτήρισε ικανοποιητική την τριμερή συνάντηση, υποστήριξε όμως ότι εάν οι ελληνοκύπριοι δεν ήταν εναντίον ενός χρονοδιαγράμματος θα μπορούσε να ήταν πιο ικανοποιητική. Σημείωσε ότι ζήτησαν μεγαλύτερη συμβολή από τον ΓΓ, παρά το γεγονός ότι η θητεία του λήγει στο τέλος του χρόνου λέγοντας ότι αυτό άλλωστε αποτελεί και ένα χρονοδιάγραμμα.

Εάν κάποια τεχνικά ζητήματα μείνουν για το 2017 αυτό δεν θα δημιουργήσει μεγάλη δυσκολία αλλά σε περίπτωση που εισέλθουμε στο νέο χρόνο με ανοικτά τα κύρια θέματα αυτό δεν είναι κάτι που επιθυμούν, να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση μη λύσης, λέγοντας ότι χρόνος δεν είναι περιορισμένος μόνο για τους Τουρκοκύπριους αλλά και για τους Ελληνοκυπρίους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024