Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν λέει να κοπάσει ο θόρυβος για τις σχέσεις Μπαρόζο - Goldman Sachs

Δεν λέει να κοπάσει ο θόρυβος για τις σχέσεις Μπαρόζο – Goldman Sachs

Σε συνεχείς αποκαλύψεις για τις ανεπίσημες σχέσεις του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο με την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs στη διάρκεια της θητείας του προχωρά ο πορτογαλικός Τύπος, σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις Βρυξέλλες.

Σε συνεχείς αποκαλύψεις για τις ανεπίσημες σχέσεις του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο με την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs στη διάρκεια της θητείας του προχωρά ο πορτογαλικός Τύπος.

Η αντιπαράθεση δεν λέει να κοπάσει. Η πορτογαλική εφημερίδα Publico αποκάλυψε στοιχεία που αποδεικνύουν τις στενές επαφές που διατηρούσε ο Μπαρόζο με την Goldman Sachs ως επικεφαλής της Κομισιόν από το 2004 έως το 2014.

Τα ηγετικά στελέχη της Goldman Sachs «έστελναν στο γραφείο του Μπαρόζο με εμπιστευτικό τρόπο προτάσεις για αλλαγές στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε χθες, Σάββατο, η εφημερίδα δημοσιεύοντας αποσπάσματα από επιστολές και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λαμβάνονταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιστολή της 30ής Σεπτεμβρίου 2013 που υπογράφεται από τον επικεφαλής της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλανκφέιν, κάνει λόγο για μια διακριτική επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν στην έδρα της τράπεζας, στη Νέα Υόρκη, η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν περιλαμβανόταν ούτε στην επίσημη ατζέντα του Μπαρόζο ούτε στα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Εξετίμησα ιδιαίτερα την παραγωγική συζήτησή μας για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές» γράφει ο Λόιντ Μπλανκφέιν, ο νέος εργοδότης του Μπαρόζο.

Όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα, ο Μπαρόζο αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε «ειδική σχέση με ένα οικονομικό ίδρυμα», κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του στις Βρυξέλλες.

«Φυσικά διατήρησα θεσμικές επαφές -διαφανείς και καταγεγραμμένες δεόντως στα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- με πολλούς πολιτικούς, εργοδοτικούς, συνδικαλιστικούς και χρηματοπιστωτικούς φορείς» δήλωσε.

Μεταξύ αυτών ήταν «οι μεγαλύτερες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά», σε μια συγκυρία «χρηματοπιστωτικής κρίσης», είπε.

Η εφημερίδα επικαλείται μεταξύ άλλων την επιστολή λομπίστριας της Goldman Sachs, στην οποία διατυπώνονταν προτάσεις σχετικά με τη νομοθεσία για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την απάντηση μέλους του γραφείου του Μπαρόζο που υποσχέθηκε να τις διαβάσει «με μεγάλο ενδιαφέρον».

Στη διάρκεια ενδεχόμενων επισκέψεών του στις Βρυξέλλες, ο Μπαρόζο θα γίνεται στο εξής δεκτός ως λομπίστας και «όχι ως πρώην πρόεδρος», έχει ήδη προειδοποιήσει ο διάδοχός του, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η πρόσληψη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Goldman Sachs έχει προκαλέσει κύμα αγανάκτησης στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την χαρακτήρισε «ηθικά απαράδεκτη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024