Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάμπλο εναντίον Ίνιγο στην αρένα για το μέλλον των Podemos

Πάμπλο εναντίον Ίνιγο στην αρένα για το μέλλον των Podemos

Οι Podemos είχαν ένα μεγάλο στοίχημα στις εκλογές που έγιναν στην Ισπανία τον Ιούνιο: Να κλέψουν τη δεύτερη θέση από τους Σοσιαλιστές και να αναδειχθούν αυτοί σε κυρίαρχη δύναμη της αριστεράς. Από τις δημοσκοπήσεις μέχρι και τα exit poll, το στοίχημα είχε κερδηθεί. Η κάλπη όμως τους απογοήτευσε και άρχισε (ή μάλλον βγήκε στην επιφάνεια) η γκρίνια.

Οι Podemos είχαν ένα μεγάλο στοίχημα στις εκλογές που έγιναν στην Ισπανία τον Ιούνιο: Να κλέψουν τη δεύτερη θέση από τους Σοσιαλιστές και να αναδειχθούν αυτοί σε κυρίαρχη δύναμη της αριστεράς στη χώρα. Από τις δημοσκοπήσεις μέχρι και τα exit poll, το στοίχημα είχε κερδηθεί. Η κάλπη όμως τους απογοήτευσε και άρχισε (ή μάλλον βγήκε στην επιφάνεια) η γκρίνια.

Το κόμμα μετά τις εκλογές του Ιουνίου μπήκε σε εσωστρέφεια, ψάχνοντας να βρει τι πήγε στραβά και έχασε ψήφους. Έμειναν έτσι στο προσκήνιο οι παλαιοί πολιτικοί παίκτες, το Λαϊκό Κόμμα και το PSOE να τσακώνονται στη Βουλή, όπως τις παλιές εποχές.

Και ενώ η χώρα οδεύει σε τρίτες κάλπες –κάπου τα Χριστούγεννα- στους Podemos υπάρχουν σημαντικές εσωκομματικές διαδικασίες. Στις 9 Νοεμβρίου θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα στις προκριματικές εκλογές στις τοπικές οργανώσεις της Ανδαλουσίας, της Εξτρεμαδούρα και της Μαδρίτης. Νέα πρόσωπα ή τα ίδια θα αναδειχθούν στην ιεραρχία.

Εκεί ακριβώς είναι το μεγάλο ζήτημα. Στο κόμμα είναι πλέον φανερή η ύπαρξη δύο διαφορετικών πόλων: από τη μία ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και από την άλλη το Νο2, ο εξίσου νεαρός Ίνιγο Ερεχόν.

Πριν από λίγες μέρες οι δύο τους είχαν έναν εξαιρετικά ζωντανό διάλογο μέσω Twitter: το θέμα της συζήτησης ήταν ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει το κίνημα που έγινε κόμμα για να κερδίσει τους δυσαρεστημένους. Θα το κάνει με τον επιθετικό πολιτικό λόγο που «τρομάζει τους αντιπάλους» ή με μετριοπάθεια; Η πρώτη στρατηγική χρεώνεται στον Ιγκλέσιας, η δεύτερη στον Ερεχόν.

Τα δύο στρατόπεδα έχουν ασφαλώς τους ανθρώπους τους που τώρα ανταλλάσσουν απόψεις και βολές -με κόσμιο συνήθως τρόπο- στα κοινωνικά δίκτυα.

Δεν είναι μόνο το ύφος και ο πολιτικός λόγος που πρέπει να υιοθετηθεί, είναι και η στάση που πρέπει να τηρήσουν έναντι των Σοσιαλιστών, τώρα μάλιστα που γίνονται και κάποιες ζυμώσεις για κυβέρνηση της αλλαγής.

Στο στρατόπεδο του Ιγκλέσιας η άποψη που κυριαρχεί είναι ότι οι Podemos πρέπει να έχουν μια ισότιμη σχέση με το PSOE, να μην του χαρίσουν την εξουσία (αν αυτό συμβεί πράγματι), αλλά να διεκδικήσουν το μερίδιο που τους αναλογεί.

Από την άλλη στον Ερεχόν χρεώνεται ότι είναι πολύ «μαλακός» με τους Σοσιαλιστές.

Ιδού και μια ανταλλαγή μηνυμάτων στο Twitter με… βιβλικό χαρακτήρα: «Ο Δαβίδ δεν κέρδισε τον Γολιάθ, κάνοντας τον συμπαθητικό» έγραψε ένα στέλεχος του κόμματος (προφανώς στη γραμμή Ιγκλέσιας), για να εισπράξει την απάντηση:

«Ο Δαβίδ κατάφερε να κερδίσει τον Γολιάθ, όχι γιατί υπήρξε περισσότερο ή λιγότερο συμπαθητικός, αυτό άλλωστε δεν το διευκρινίζει η Βίβλος, αλλά γιατί ήξερε να κρατήσει απόσταση και να τον πετύχει με την πέτρα στο μέτωπο και όχι στα σπυράκια.»

Μετά ήρθε ο ίδιος ο Ερεχόν να ανεβάσει βίντεο με σκληρό ροκ από τον Μπρους Σπρίνγκστιν….

Οι εσωκομματικές εκλογές στους Podemos είναι πραγματικά κρίσιμες. Ιδίως για τη Μαδρίτη, στην οποία δίνεται «η μητέρα όλων των μαχών»: θα κερδίσει ο Ραμόν Εσπινάρ (του Ιγκλέσιας) ή η Ρίτα Μαέστρε (του Ερεχόν);

Η ήττα του Εσπινάρ στη Μαδρίτη ή ένα οριακό υπέρ του αποτέλεσμα θα είναι πλήγμα για τον Πάμπλο Ιγκλέσιας. Και σε αυτή την περίπτωση, ο εσωκομματικός διάλογος δεν θα περιοριστεί στο Twitter ή στο «ποστάρισμα» βίντεο με σκληρό ή μαλακό ροκ.

Πάντως, για τις επόμενες μέρες τα στελέχη του κόμματος θα είναι απασχολημένα με τα «φθινοπωρινά τμήματα» διαλέξεων και συζητήσεων που διοργανώνει το Κίνημα.

Ο Ερεχόν θα κηρύξει την έναρξη και ο Ιγκλέσιας τη λήξη. Σε αυτό συμφώνησαν.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024