Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμμάζεμα στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. σε όλη τη χώρα

Συμμάζεμα στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. σε όλη τη χώρα

Αλλαγές στη διάρθρωση και διάταξη των υπηρεσιών της Αστυνομίας σε όλη τη χώρα, με στόχο την καλύτερη λειτουργία και αποτελεσματικότητά τους. Στο επόμενο διάστημα, οι 1.206 αυτοτελείς περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες μειώνονται σε 948, ενώ στην Αττική από 246 γίνονται 188. Ταυτόχρονα, ανακατανέμονται 4.289 οργανικές θέσεις, ενώ μειώνονται κατά 10% τα καταβαλλόμενα μισθώματα για αστυνομικά κτίρια.

Αλλαγές στη διάρθρωση και διάταξη των υπηρεσιών της Αστυνομίας σε όλη τη χώρα ανακοίνωσαν την Πέμπτη η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα, η καλύτερη λειτουργία και αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και στην εξασφάλιση της δημόσιας τάξης, κατά δεύτερο λόγο η εξοικονόμηση πόρων από τις επικείμενες συγχωνεύσεις-ενοποιήσεις.

Συνοπτικά, οι 1.206 αυτοτελείς περιφερειακές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. μειώνονται σε 948 (-21%), ειδικά στην Αττική από 246 γίνονται 188. Ταυτόχρονα, ανακατανέμονται 4.289 οργανικές θέσεις και εξοικονομούνται κατά 12,7% θέσεις που θα κατανεμηθούν στις κατά τόπους υπηρεσίες βάσει των πραγματικών αναγκών τους, ενώ μειώνονται κατά 10% τα καταβαλλόμενα μισθώματα για τα αστυνομικά κτίρια.

Στην πράξη, τα κύρια σημεία τού ήδη επεξεργασμένου προσχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μετά τις απαραίτητες νομοτεχνικές διορθώσεις προωθήθηκε για την έκδοση -έως το τέλος του μήνα- του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

* Ίδρυση τουλάχιστον ενός Αστυνομικού Τμήματος σε κάθε καλλικρατικό δήμο.
* Ίδρυση Τμημάτων Άμεσης Δράσης σε οκτώ επιλεγμένα αστικά κέντρα: Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Λαμία, Χαλκίδα, Λάρισα, Ιωάννινα και Αγρίνιο.
*Ένταξη των Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας των Νομών.
* Διατήρηση Υπηρεσιών και ιδιαίτερα Αστυνομικών Σταθμών σε νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές, ανεξαρτήτως αν αυτές αποτελούν αυτοτελή δήμο.
* Κατάργηση της Υποδιεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης (ΥΠ.ΑΣ.Ε.Κ.) και ένταξη των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε.) στην οργανωτική δομή των τοπικών Διευθύνσεων Αστυνομίας.
* Κατάργηση Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης και Τμημάτων Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που λειτουργούν στις περιοχές Σερβίων Κοζάνης, Δεσκάτης, Πολυνερίου, Ελασσόνας, Τόνων, Τρικάλων, Καρδίτσας και Εύβοιας, με παράλληλη ίδρυση Γραφείων Διαχείρισης Μετανάστευσης στα αντίστοιχα Αστυνομικά Τμήματα.
* Διατήρηση των Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ρόδου και Κω.
* Ίδρυση έξι επιπλέον Τμημάτων Ασφαλείας (Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαϊας, Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης/Τμήμα Ασφάλειας Θέρμης, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνος, Θερμαϊκού).
* Ίδρυση 10 αμιγών Τμημάτων Διαβατηριακού Ελέγχου σε σημεία εισόδου-εξόδου της χώρας (Κήπων, Ορμενίου, Ευζώνων, Προμαχώνος, Νίκης, Κρυσταλλοπηγής, Κακαβιάς, Μέρτζανης, Δοϊράνης και Σαγιάδας).
* Ίδρυση δύο Τμημάτων Μεταγωγών-Δικαστηρίων, σε Χανιά και Γρεβενά.

Κατά την παρουσίαση των αλλαγών αυτών, ο Νίκος Τόσκας έκανε λόγο για υποστελεχωμένα Αστυνομικά Τμήματα που σήμερα λειτουργούν με λιγότερα από 10-12 άτομα προσωπικό, ενώ ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης μίλησε για σπατάλες ύψους 350.000 ευρώ ετησίως από μισθώματα που το ελληνικό Κράτος πλήρωνε για τη στέγαση 18 αστυνομικών σταθμών που έχουν πάψει να λειτουργούν έως και τέσσερα χρόνια τώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάκη, η εν λόγω αναδιάρθρωση και αναδιάταξη των αστυνομικών Υπηρεσιών περνά πλέον για πρώτη φορά σε φάση ουσιαστικής υλοποίησης, καθώς τα προηγούμενα 20 χρόνια έμενε στα χαρτιά. «Πλέον αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος για αυτές τις αλλαγές. Ήδη δεχόμαστε έντονες πιέσεις από πάρα πολλά κέντρα που μας ζητούν να διατηρηθεί το σημερινό αναποτελεσματικό μοντέλο» είπε.

«Αν υπάρχουν λάθη και αστοχίες, θα διορθωθούν» σημείωσε ο κ. Τόσκας για το νέο οργανόγραμμα, το οποίο ήταν προϊόν διαβούλευσης, τόσο με τους επικεφαλής των κατά τόπους αστυνομικών Υπηρεσιών, όσο και με τους τοπικούς φορείς και τις ανά τη χώρα συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών.

Στην ίδια παρουσίαση έγινε γνωστό ότι δεν κλείνει το ΑΤ Εξαρχείων, ενώ δεν καταργείται η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., απεναντίας προωθείται νομοσχέδιο για τη λειτουργία εθνικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και για την αξιοποίηση των πρώην δημοτικών αστυνομικών σε πεζές περιπολίες στην Αττική.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι διαγωνισμός για την προμήθεια, με ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 13 εκατ. ευρώ, 400 οχημάτων, περιπολικών και δικύκλων, για την ανανέωση-ενίσχυση του στόλου, ενώ τέλος ετοιμάζεται τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή 24ωρης λειτουργίας για την ψυχολογική-συμβουλευτική υποστήριξη των ενστόλων και των οικογενειών τους.

Ο Νίκος Τόσκας επανέλαβε ότι άμεσα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, 700 αστυνομικοί αποδεσμεύονται από τη φύλαξη επισήμων και «επωνύμων», έστω κι αν, όπως είπε, «βουίζουν τα τηλέφωνα» από πιέσεις που δέχεται περί του αντιθέτου. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας ξεκαθάρισε ότι οι αστυνομικοί αυτοί θα συγκροτήσουν 30-50 νέες Ο.Π.Κ.Ε. (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας) στην Αττική.

Πέτρος Στεφανής

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024