Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο καμμένο hot spot της Λέσβου

Εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο καμμένο hot spot της Λέσβου

Πάνω από 50 οικίσκοι και γύρω στις 40-50 σκηνές καταστράφηκαν από την πυρκαγιά στη Μόρια της Λέσβου το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα καταγραφή των ζημιών από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Συνεργεία καθαρίζουν τους χώρους που κάηκαν και τοποθετούν νέες σκηνές, την ώρα που στην Αθήνα συγκλήθηκε σύσκεψη για τη λήψη μέτρων μετά τα νέα δεδομένα στο hot spot του νησιού.

Πάνω από 50 οικίσκοι που φιλοξενούσαν περισσότερους από 800 πρόσφυγες καταστράφηκαν από την πυρκαγιά στη Μόρια της Λέσβου το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα καταγραφή των ζημιών από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Η φωτιά κατέστρεψε και γύρω στις 40-50 σκηνές. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα εάν οι φλόγες αποτέφρωσαν και ανθρωπιστικό και υγειονομικό υλικό, καθώς η αποτίμηση των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πηγές της Ύπατης Αρμοστείας, η πυρκαγιά υπολογίζεται ότι έχει επηρεάσει περίπου τον μισό πληθυσμό των προσφύγων που διέμεναν στο hotspot, δηλαδή περίπου 2.000 άτομα. Από αυτούς, 95 ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο πρώην ΠΙΚΠΑ και περίπου 90 πρόσφυγες στη δομή του Καρά Τεπέ.

Την Τρίτη, μόλις ολοκληρωθεί ο καθαρισμός της Μόριας από τα συνεργεία του δήμου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα ξεκινήσει να στήνει εκ νέου σκηνές, ενώ Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα διανείμουν στρώματα, κουβέρτες και νερό. Επίσης, ομάδες κοινωνικών επιστημόνων προσφέρουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πρόσφυγες.

Την Τετάρτη θα μεταφερθούν στο νησί 100 οικογενειακές σκηνές από την Αθήνα, για να καλύψουν τις ανάγκες. Οι σκηνές αυτές μπορούν να στεγάσουν από έξι έως δέκα άτομα η κάθε μία.

Μέτρα για την επόμενη μέρα

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν στη Μόρια οι εργασίες για να ξαναστηθεί με γοργούς ρυθμούς το hot spot. Συνεργεία καθαρίζουν τους χώρους που καταστράφηκαν πλήρως από τη χθεσινή φωτιά και τοποθετούν νέες σκηνές προκειμένου ο καταυλισμός να είναι ξανά λειτουργικός.

Την ίδια ώρα, μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο συζητώνται σε σύσκεψη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με αυτά, αναμένεται να προχωρήσουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες ασύλου ή επανεισδοχής στην Τουρκία, ενώ δύο διμοιρίες ΜΑΤ θα μετακινηθούν άμεσα στη Λέσβο με στρατιωτικό αεροσκάφος.

Παράλληλα, ήδη υπεγράφη από τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ναύλωση ενός πλοίου, προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά σε αυτό πρόσφυγες από τον καταυλισμό της Μόριας. Στο πλοίο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να φιλοξενηθούν περίπου 1.000 άτομα, ενώ αν δημιουργηθούν και νέες ανάγκες για τη φιλοξενία προσφύγων στη Μόρια, το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να προχωρήσει στη ναύλωση και δεύτερου πλοίου.

Στο μεταξύ, το σύνολο των προβλημάτων που συνδέονται με το προσφυγικό ζήτημα στα νησιά του βορείου Αιγαίου έθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, που τον επισκέφθηκε την Τρίτη. Ζήτησε την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στα νησιά, με σκοπό την αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης και την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, ο κ. Τόσκας την ενημέρωσε ότι θα ενισχυθούν άμεσα στα νησιά οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024