Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Δύση ανησυχεί για τις κινεζικές τράπεζες

Η Δύση ανησυχεί για τις κινεζικές τράπεζες

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ) στο τραπεζικό σύστημα της Κίνας, προειδοποιώντας ότι οι κίνδυνοι για μια εκτεταμένη τραπεζική κρίση αυξάνονται επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια.

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ) στο τραπεζικό σύστημα της Κίνας, προειδοποιώντας ότι οι κίνδυνοι για μια εκτεταμένη τραπεζική κρίση αυξάνονται επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια. «Ο βασικός δείκτης πιέσεων που υφίσταται ο κινεζικός τραπεζικός κλάδος έχει φθάσει σε επίπεδο τριπλάσιο από το επίπεδο κινδύνου», αναφέρει η Τράπεζα στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της.

Συγκεκριμένα, ο κινεζικός δείκτης πιστώσεων προς το ΑΕΠ έφθασε στο 30,1 το πρώτο τρίμηνο του 2016. Η ΤΔΔ θεωρεί ότι το πρώτο κουδούνι κινδύνου για τον τραπεζικό κλάδο μια χώρας ηχεί όταν ο δείκτης ξεπεράσει το 10. Το πρώτο τρίμηνο του 2015 ο κινεζικός δείκτης ήταν 25,4.

Η ΤΔΔ καθορίζει τον συγκεκριμένο δείκτη υπολογίζοντας τον τραπεζικό δανεισμό σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας μιας χώρας. Για να αποφανθεί αν οι κίνδυνοι οξύνονται ή αμβλύνονται για τον τραπεζικό κλάδο, συγκρίνει τη μακροπρόθεσμη πορεία του λόγου δανεισμού/ΑΕΠ. Όταν ο λόγος αυξάνεται, μια τραπεζική κρίση μπορεί να βρίσκεται εν τω γεννάσθαι.

Μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2008 το Πεκίνο μείωσε σημαντικά τα επιτόκια για να εξασφαλίσει ρευστότητα στην οικονομία με αποτέλεσμα τα επίπεδα δανεισμού να εκτιναχθούν στα ύψη. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι κάποια από τα δάνεια που χορήγησαν οι κινεζικές τράπεζες δεν είναι «παραγωγικά». Και υπολογίζουν ότι κινδυνεύουν να πάψουν να εξυπηρετούνται δάνεια συνολικού ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων.

Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί παρατηρούν ότι το κινεζικό τραπεζικό σύστημα ανήκει και ελέγχεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση της χώρας. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να παρέμβει, αν χρειαστεί, για να διασώσει όσες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν και να εξυγιάνει τον κλάδο.

Η εδρεύουσα στη Βασιλεία της Ελβετίας Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών είναι ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός αποτελούμενος από τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών, ο οποίος «υποβοηθά τη διεθνή νομισματική και χρηματοοικονομική συνεργασία και δρα ως μια τράπεζα για τις Κεντρικές Τράπεζες».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024