Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αντίδραση του δήμου για τη δημιουργία νέου hot spot στη Μυτιλήνη

Αντίδραση του δήμου για τη δημιουργία νέου hot spot στη Μυτιλήνη

Οι συνεχιζόμενες, εδώ και δύο μέρες, εργασίες διαμόρφωσης σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο ιδιοκτησίας του ταμείου Εθνικής Άμυνας, στην περιοχή Λεμονού βόρεια της Μυτιλήνης, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του δήμου και της Περιφέρειας που καταγγέλλουν «εν κρυπτώ και ενάντια στα συμφωνηθέντα δημιουργία ενός ακόμα hot spot στη Μυτιλήνη».

Οι συνεχιζόμενες, εδώ και δύο μέρες, εργασίες διαμόρφωσης σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο ιδιοκτησίας του ταμείου Εθνικής Άμυνας, στην περιοχή Λεμονού βόρεια της Μυτιλήνης, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του δήμου και της Περιφέρειας που καταγγέλλουν «εν κρυπτώ και ενάντια στα συμφωνηθέντα δημιουργία ενός ακόμα hot spot στη Μυτιλήνη».

Στρατιωτικές πηγές στη Λέσβο πάντως δεν επιβεβαίωναν τη χρήση του παλιού στρατοπέδου ως χώρου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Όπως έλεγαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ «με διαταγή από την Αθήνα προχωρήσαμε με τα μηχανήματα του Στρατού σε εργασίες διαμόρφωσης δυο επιπέδων. Το αν θα χρησιμοποιηθεί ως κέντρο φιλοξενίας ή για ποιον λόγο πραγματοποιούνται οι εργασίες δεν το γνωρίζουμε».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου. Η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα, προχθές Τετάρτη το βράδυ, με δήλωση της υποστηρίζει σχετικά με τη δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας ότι «στις αλλεπάλληλες επικοινωνίες που είχαμε με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης για τα θέματα αυτά, ουδέποτε ετέθη τέτοιο ζήτημα. Με αλλεπάλληλες επιστολές, με απόλυτη έμφαση υπογραμμίσαμε την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών και το ότι τα όρια φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξαντλείται απολύτως στις δυνατότητες των υφιστάμενων δομών».

Έντονη ήταν η αντίδραση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού. Με επιστολές του στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα, εξέφρασε «ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια ή ακόμα και πρόθεση των συναρμόδιων υπουργείων, που έχει να κάνει με τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Λέσβου».

Όπως σημειώνει ο κ. Γαληνός, «θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτο να πληροφορούμαστε τις προθέσεις αυτές, από καταγγελίες απλών πολιτών και από φήμες, αντί να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση και διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά τη Λέσβο και τους πολίτες της».

«Σε κάθε περίπτωση», συνεχίζει ο δήμαρχος Λέσβου, «το νησί της Λέσβου, μπορεί να φιλοξενήσει στις ήδη υπάρχουσες δομές της Μόριας και του Καρά Τεπέ έως 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή τη στιγμή, όχι μόνο δεν μπορεί να δημιουργηθεί νέο κέντρο φιλοξενίας αλλά αντίθετα θα πρέπει άμεσα να αποσυμφορηθούν τα ήδη υπάρχοντα με την αναχώρηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού».

Με τις ίδιες αυτές επιστολές, ο κ. Γαληνός ζητά εκτός του να μη λειτουργήσει νέα δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων «το κλείσιμο κάθε μικρότερης δομής που βρίσκεται στη Λέσβο και ο περιορισμός των αιτούντων άσυλο στη Μόρια και στον Καρά Τεπέ».

Ο κ. Γαληνός ζητά να υπάρξει άμεσα έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, των βουλευτών της Λέσβου, εκπροσώπων των αρμόδιων σωμάτων ασφαλείας και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, ώστε να αποφασιστούν από κοινού και να εφαρμοστούν άμεσα οι περαιτέρω ενέργειες σε σχέση με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη Λέσβο.

«Έχω τονίσει επανειλημμένα σε προηγούμενες επιστολές μου, το επικίνδυνα εκρηκτικό κλίμα που επιβάλλει την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και δηλώνει ξεκάθαρα την αδυναμία να σηκώσουμε επιπλέον βάρη σε ότι αφορά την διαχείρισή του προσφυγικού. Συνεπώς, παραμένω κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε προοπτική δημιουργίας νέου χώρου φιλοξενίας στο νησί της Λέσβου και απευθύνω για ακόμα μια φορά έκκληση για την από μέρους σας λήψη μέτρων άμεσης αποσυμφόρησης» καταλήγει ο δήμαρχος ΛέσβουΣπύρος Γαληνός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024