Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νύχτες Πρεμιέρας: Σβήνουν 22 κεράκια με 180 ταινίες

Νύχτες Πρεμιέρας: Σβήνουν 22 κεράκια με 180 ταινίες

...

Αγγελική Στελλάκη

Έμφαση στην ποιότητα και ορισμένες αλλαγές επιφυλάσσουν οι 22ες Νύχτες Πρεμιέρας. Από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου οι Αθηναίοι σινεφίλ δίνουν ραντεβού στις αίθουσες των κινηματογράφων. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ανακοινώθηκε την Τετάρτη και περιλαμβάνει 180 ταινίες -οι 104 από τις οποίες είναι μεγάλου μήκους.

Το Φεστιβάλ ανοίγει αυλαία με την «Χουλιέτα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ -στις 21 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- και ρίχνει αυλαία με το «Elle» του Πολ Φερχόφεν με την Ιζαμπέλ Ιπέρ (στον κινηματογράφο Ιντεάλ το Σάββατο 1η Οκτωβρίου).

«Ήμουν παρών στην πρώτη προβολή των πρώτων Νυχτών Πρεμιέρας και δεν φανταζόμουν ότι σήμερα θα βρισκόμουν σε αυτή τη θέση» είπε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας.

Αναφέρθηκε στο όραμα του ιδρυτή του Φεστιβάλ, Γιώργου Τζιώτζιου, σημειώνοντας ότι «δύο δεκαετίες και μετά, οι Νύχτες Πρεμιέρας μεταμορφώθηκαν σε ένα Φεστιβάλ που στέκεται επάξια δίπλα σε άλλα διεθνή Φεστιβάλ. Ελπίζω ο Γιώργος από εκεί ψηλά, από το «θεωρείο» όπου κοιτάζει, να είναι ευχαριστημένος» πρόσθεσε.

Εκτός από το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα που περιλαμβάνει πρώτες οι δεύτερες δουλειές σκηνοθετών -και τα βραβεία του οποίου θα απονεμηθούν για πρώτη φορά από διεθνή επιτροπή αποτελούμενη από κριτικούς, κινηματογραφιστές και ανθρώπους του σινεμά από όλο τον κόσμο- το Φεστιβάλ περιλαμβάνει πλήθος αφιερωμάτων.

Το σημαντικότερο από τα αφιερώματα είναι το αφιέρωμα στις «Μειονότητες» -με τίτλο «Minority Report». Το αφιέρωμα αποτελείται από παλαιότερες και νέες ταινίες, φιλοξενείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η είσοδος σε αυτό θα είναι δωρεάν -«γιατί έτσι πρέπει να γίνει», όπως είπε ο Λ.Κατσίκας. Το αφιέρωμα θα συνοδευτεί από ομιλίες και Q & A με τους συντελεστές.

Ελληνικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους θα προβληθούν και φέτος ενώ η ημέρα που θα είναι αφιερωμένη στο ελληνικό σινεμά θα είναι η Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, οπότε θα προβληθεί η ταινία του Θάνου Αναστόπουλου (σε συν-σκηνοθεσία Νταβίντε Ντελ Ντεγκάν) «Η Τελευταία Παραλία» που προβλήθηκε και στις Κάννες. Θα προηγηθεί η απονομή των βραβείων των πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών και ηθοποιών ελληνικών ταινιών.

Το λατρεμένο τμήμα «Μουσική και Φιλμ» επιστρέφει με ενδιαφέρουσες προτάσεις και τα βραβεία του τμήματος θα απονείμουν άνθρωποι από τον χώρο της μουσικής, με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής την Λένα Πλάτωνος.

Ένα πλήρες αφιέρωμα στο έργο του Νίκου Τριανταφυλλίδη που πέθανε πρόσφατα διοργανώνει το Φεστιβάλ. Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η Αισθηματική Αγωγή του Νίκου Τριανταφυλλίδη» θα προβληθούν στον μουσικό χώρο Gagarin δύο ταινίες του σκηνοθέτη και θα ακολουθήσει πάρτι, στη διάρκεια του οποίου Έλληνες μουσική αποτίνουν τον δικό τους φόρο τιμής στον Νίκο Τριανταφυλλίδη.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας διοργανώνουν αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου δημιουργού Λουί Μαλ, ενώ ρίχνουν τη ματιά τους στις δουλειές των Τομάς Βασιλέφσκι από την Πολωνία και Μάρεν Άντα από τη Γερμανία (η δεύτερη ταινία της οποίας, το Toni Erdmann, ενθουσίασε τους κριτικούς στις Κάννες).

Παράλληλα, πραγματοποιείται και το αφιέρωμα Italian Film Days με ταινίες πρόσφατης εσοδείας από τη γειτονική Ιταλία. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί στο Παλλάς λαμπερή πρεμιέρα της ταινίας «Η Τρελή Χαρά» του Πάολο Βίρτσι («Το Ανθρώπινο Κεφάλαιο») παρουσία της πρωταγωνίστριας της ταινίας Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι.

Ο Λ.Κατσίκας ανακοίνωσε και μερικές σινεφίλ μετονομασίες. Το τμήμα Μετά τα Μεσάνυχτα θα λέγεται πλέον «After Hours», ενώ τα ντοκιμαντέρ θα προβάλλονται σε τμήμα υπό τον γενικό τίτλο «Stranger Than Fiction». Στο τμήμα αυτό θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ «Ο Χορευτής», ενώ ο «πρωταγωνιστής» του ντοκιμαντέρ, ο ουκρανός χορευτής Σεργκέι Πολούνιν θα βρεθεί στην Αθήνα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ ανακοίνωσε ότι οι Νύχτες Πρεμιέρας θα προσπαθήσουν να γίνουν περισσότερο προσβάσιμες για το κοινό και είπε ότι θα υπάρχουν προβολές με ακουστική περιγραφή, ενώ για τις τελετές έναρξης και λήξης θα υπάρξει ταυτόχρονη περιγραφεί στη νοηματική γλώσσα.

Info

Οι προβολές πραγματοποιούνται στις αίθουσες Δαναός 1 & 2, Odeon Όπερα 1 & 2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος (καθώς και η ειδική προβολή στο Παλλάς).

Τα εισιτήρια κοστίζουν 5 ευρώ για τις προβολές μέχρι τις 20:00 και 6 ευρώ για τις προβολές μετά τις 20:00, ενώ διατίθενται εισιτήρια και σε ανέργους. Η είσοδος στις προβολές του αφιερώματος «Το Σινεμά αγκαλιάζει τις Μειονότητες» είναι δωρεάν. Για το Φεστιβάλ διατίθενται και κάρτες διαρκείας των 5, 10 και 20 προβολών (αξίας 20, 35 και 60 ευρώ αντίστοιχα, οι οποίες πωλούνται είτε μέσω viva.gr, είτε στο γραφείο Τύπου του Φεστιβάλ από τις 11:00 – 18:00, καθημερινά εκτός Κυριακής. Εισιτήρια για τις προβολές οι θεατές μπορούν να προμηθεύονται και ηλεκτρονικά, από το viva.gr και από τα συνεργαζόμενα καταστήματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024