Πληθαίνουν οι πληροφορίες για «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση διαφόρων ζητημάτων και ενστάσεις από την πλευρά των θεσμών για κρίσιμα θέματα όσο ο μαραθώνιος των επαφών κυβερνητικών στελεχών με το κουαρτέτο συνεχίζεται.

Ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν ότι υπάρχει πρόοδος και τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θα κλείσουν έως τέλος Σεπτεμβρίου με στόχο την τυπική έγκριση της δόσης 2,8 δισ. ευρώ από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Πάντως και η υιοθέτηση του «λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων μετά το τέλος κάθε συνάντησης, είναι ενδεικτική και δεν στηρίζει αυτή την αισιοδοξία που προσπαθεί να δημιουργήσει η επίσημη κυβερνητική γραμμή.

Προς το παρόν οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρεται να βάζουν εμπόδια στα -επείγοντα για την κυβέρνηση- νομοσχέδια για πλαστικό χρήμα και εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων. Ανοιχτό μένει ακόμη το θέμα της στελέχωσης του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, με τις αντιρρήσεις των θεσμών για τα πρόσωπα που προτείνει η ελληνική πλευρά να μην έχουν καμφθεί.

Ενστάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε το κουαρτέτο κατά τις σημερινές συναντήσεις του με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και για το αναπτυξιακό σχέδιο και τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ, ενώ καχυποψία φέρεται να εξέφρασαν και ως προς τη δυνατότητα εξεύρεσης κεφαλαίων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και άλλων κοινωνικών προγραμμάτων, στη συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου.

Τις θέσεις τους δε για τα εργασιακά έχουν φροντίσει -κυρίως το ΔΝΤ- να δημοσιοποιήσουν πολύ πριν τη σημερινή συνάντηση με τον Γ.Κατρούγκαλο. Ενδεικτικό ότι ο υπουργός Εργασίας έσπευσε να ξεκαθαρίσει προσερχόμενος σε αυτή την προπαρασκευαστική συνάντηση με το κουαρτέτο ότι «δεν θα υποχωρήσουμε και ότι η Ελλάδα θα πει στους πιστωτές της ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Και αν οι διαφωνίες των θεσμών σε κάποια από τα παραπάνω ζητήματα δεν επηρεάζουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ αφού άπτονται θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης, σίγουρα προοιωνίζονται ένα αρκετά δύσκολο και απρόβλεπτο Οκτώβριο και βάλε…

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ