Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δράμα, το σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη

Δράμα, το σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη

Ανάμεσα στα διάφορα αξιοθέατα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας που προσφέρουν στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα άμεσης επαφής με το μεγαλείο της φύσης, πρωτεύουσα θέση κατέχει το σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη (Μααρά), που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της κωμόπολης της Προσοτσάνης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο γνωστό καρστικό αγωγό της χώρας μας, συνολικού μήκους άνω των δεκαπέντε […]

Ανάμεσα στα διάφορα αξιοθέατα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας που προσφέρουν στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα άμεσης επαφής με το μεγαλείο της φύσης, πρωτεύουσα θέση κατέχει το σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη (Μααρά), που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της κωμόπολης της Προσοτσάνης.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο γνωστό καρστικό αγωγό της χώρας μας, συνολικού μήκους άνω των δεκαπέντε χιλιομέτρων, από τα οποία έχουν χαρτογραφηθεί περίπου τα δέκα. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου αποτελεί το σημείο εξόδου του υπόγειου ποταμού που φέρει το όνομα Αγγίτης.

Το σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη (Μααρά), σε ένα περιβάλλον εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, στους νότιους πρόποδες του Φαλακρού όρους, εξερευνήθηκε από έλληνες και γάλλους σπηλαιολόγους το 1978.

Κατά μήκος του σπηλαίου υπάρχουν ευρύχωρες αίθουσες και μικρότερα ανοίγματα με σταλακτίτες και ελάχιστους σταλαγμίτες.

Οι ανασκαφικές έρευνες στο εσωτερικό του σπηλαίου έχουν φέρει στο φως λίθινα εργαλεία Παλαιολιθικών Χρόνων, ευρήματα της Τελικής Νεολιθικής Περιόδου (λίθινες εστίες, όστρακα χρηστικών αγγείων) και απολιθωμένα οστά μεγάλων θηλαστικών.

Κοντά στην είσοδο του σπηλαίου σώζεται υδροτροχός, που χρησίμευσε στην ύδρευση και την άρδευση της περιοχής από την
Τουρκοκρατία έως τους πρώτους μεταπολεμικούς χρόνους.

Οι πηγές του Αγγίτη διαθέτουν χώρο διαμορφωμένο κατάλληλα για την υποδοχή των επισκεπτών. Ο ποταμός διασχίζει το δυτικό τμήμα της πεδιάδας της Δράμας και, αφού συλλέξει τα νερά της τάφρου των Φιλίππων, εκβάλλει στον ποταμό Στρυμόνα.

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024