Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Έως και οκταπλάσιος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης κατάθλιψης το πρώτο τρίμηνο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μελέτη δανών ερευνητών που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry.

Έως και οκταπλάσιος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης κατάθλιψης το πρώτο τρίμηνο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μελέτη δανών ερευνητών που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής την ΔρΜερέτε Όσλερ, ανέλυσαν στοιχεία για 157.250 ανθρώπους που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και τα συνέκριναν με στοιχεία άλλων 160.250 ατόμων χωρίς ανάλογο ιατρικό ιστορικό.

Κατά τη διάρκεια δύο ετών, κατάθλιψη είχαν εμφανίσει πάνω από 34.000 άτομα που είχαν επιζήσει μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και πάνω από 11.000 άτομα χωρίς εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το 25% περίπου των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν εμφανίσει κατάθλιψη μέσα στη διετία (πάνω από τους μισούς μέσα στο πρώτο τρίμηνο μετά το εγκεφαλικό), έναντι ποσοστού 8% μεταξύ όσων δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Φαίνεται πως κάποια ανισορροπία στον εγκέφαλο, που προκαλείται από το εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να κάνει τους ασθενείς αυτούς πιο ευάλωτους στην κατάθλιψη», εξηγεί η Δρ Όσλερ.

Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, παγκοσμίως. Ο κίνδυνος κατάθλιψης -με ή χωρίς εγκεφαλικό επεισόδιο- αυξάνεται με την ηλικία και είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, σε όσους ζουν μόνοι τους, σε όσους έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, στους πάσχοντες από διαβήτη και σε όσους έχουν ιστορικό ψυχικών παθήσεων.

Σύμφωνα με τη δανική μελέτη, η κατάθλιψη σχετίζεται με σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, θα εκδηλώσουν ηπιότερη ή σοβαρότερη κατάθλιψη, κάτι που επιδρά αρνητικά στην ανάκαμψή τους. Η διάγνωση της κατάθλιψης στους ασθενείς μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι πάντα εύκολη, επειδή έχουν προβλήματα ομιλίας και μνήμης.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024