
ΗΠΑ: Νόμος επιτρέπει στα θύματα της 11/9 να μηνύσουν τη Σαουδική Αραβία
Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ πέρασε σήμερα έναν νόμο που επιτρέπει στις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 να προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον της Σαουδικής Αραβίας για να αποζημιωθούν. O Λευκός Οίκος απειλεί να ασκήσει βέτο.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ πέρασε σήμερα έναν νόμο που επιτρέπει στις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 να προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον της Σαουδικής Αραβίας για να αποζημιωθούν. O Λευκός Οίκος απειλεί να ασκήσει βέτο.
Τον περασμένο Μάιο η Γερουσία είχε εγκρίνει ομόφωνα τον αποκαλούμενο «Νόμο για τη Δικαιοσύνη Απέναντι στους Υποστηρικτές της Τρομοκρατίας» ή JASTA.
Οι πολέμιοι του νόμου υποστηρίζουν ότι θα προκαλέσει τριβές στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Ριάντ και θα οδηγήσει στη λήψη αντεκδικητικών μέτρων σε βάρος Αμερικανών πολιτών ή επιχειρήσεων σε άλλες χώρες.
Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων αποφασίστηκε να γίνει σήμερα για συμβολικούς λόγους, καθώς την Κυριακή συμπληρώνονται 15 χρόνια από την ημέρα που οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα κατέλαβαν αεροσκάφη για να εξαπολύσουν με αυτά τις επιθέσεις τους στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.
Η ανακοίνωση της έγκρισης του νομοσχεδίου συνοδεύτηκε από ζητωκραυγές και χειροκροτήματα.
Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα ασκήσει βέτο.
Αν πραγματοποιήσει την απειλή του, αλλά τα δύο τρίτα τόσο της Βουλής όσο και της Γερουσίας επιμείνουν στην έγκρισή του, τότε θα είναι η πρώτη φορά από το 2009 που το Κογκρέσο θα έχει υπερισχύσει του προεδρικού βέτο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γρεβενά: Σύλληψη 88χρονου για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια κατά τη διάρκεια εργασιών με τροχό
- Το μήνυμα του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου για τα 250 χρόνια ανεξαρτησίας των ΗΠΑ
- Γουίμπλεντον: Η Έαλα έβγαλε νοκ-άουτ την πρωταθλήτρια Σβίατεκ (2-0, vids)
- Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Εκκενώνεται προληπτικά το Ίδρυμα Χρόνιων Παθήσεων «Άγιος Παντελεήμων»
- Βενεζουέλα – σεισμοί: Τουλάχιστον 2.954 οι νεκροί
- Καρυοφυλλιά Καραμπέτη: Ο γάμος, η μητρότητα, ο μισογυνισμός και όσα είπε για τη Μήδεια – «Θύμα και θύτης»

