Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι: Τα δύσκολα του γάμου είναι ακόμα μπροστά

ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι: Τα δύσκολα του γάμου είναι ακόμα μπροστά

Επιστολές με αιχμές και διαρροές χαρακτηρίζουν τα τελευταία 24ωρα τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι, κάνοντας ακόμα πιο περίπλοκο το ζήτημα της δημιουργίας ενιαίου πολιτικού φορέα. Τα θέματα αμιγώς πολιτικής φύσης φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι». 

Τα «επόμενα βήματα» προς την δημιουργία του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου αναζητούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, ανταλλάσσοντας επιστολές στις οποίες διατυπώνουν «σημεία» ενός οδικού χάρτη για τη συνέχεια.

Σύντομα, τις επιστολές ακολούθησαν αντεγκλήσεις μέσω διαρροών…

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολίασαν για την επιστολή του Ποταμιού: «Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι πίσω από την κωλυσιεργία, την διγλωσσία, την υπαναχώρηση υπάρχουν σκοπιμότητες. Δυστυχώς, την ώρα που ο ελληνικός λαός ψάχνει μια άλλη πρόταση το ΠΟΤΑΜΙ δεν υποστηρίζει την λογική του αυτόνομου φορέα».

Λίγα λεπτά μετά το Ποτάμι απάντησε: «Απ’ ότι φαίνεται κάποιοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φοβούνται τις καθαρές διαδικασίες και την διαφάνεια. Τα στελέχη όμως του χώρου και οι πολίτες που θέλουν ένα νέο κίνημα σε γερές βάσεις, δεν θα κάνουν πίσω».

Ο επιθετικός τόνος της χθεσινής ανοιχτής επιστολής του Ποταμιού ενόχλησε πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ωστόσο είναι το μικρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σχέση των δύο κομμάτων.

Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά λέγεται στη Χαριλάου Τρικούπη, τέτοια ζητήματα -παρά τις βαρύτατες αιχμές- μπορεί εύκολα να ξεπεραστούν. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για θέματα αμιγώς πολιτικής φύσης.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τετάρτης, όλα δείχνουν πως είναι μπροστά τα δύσκολα που θα καθορίσουν το μέλλον της κοινής προσπάθειας για τη δημιουργία ενιαίου πολιτικού φορέα στον δημοκρατικό προοδευτικό μεταρρυθμιστικό χώρο.

Η έκβαση του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από το αν τελικώς δοθεί λύση στη βασική πολιτική διαφωνία που έχει προκύψει και εκφράστηκε με σαφήνεια στις επιστολές των δύο κομμάτων.

Το μεν Ποτάμι πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει «εθνική συνεννόηση» σε μείζονα θέματα, αλλά εξαιρεί από αυτήν τον ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνοντας μόνο τη ΝΔ.

Αντίθετα, στο ΠΑΣΟΚ έχουν διαφορετική στόχευση. Υποστηρίζουν ότι «χωρίς μια ισχυρή κυβέρνηση ο τόπος δεν έχει μέλλον» και υπενθυμίζουν ότι κάτι τέτοιο αποδείχθηκε και στο πρόσφατο παρελθόν.

Στελέχη του κόμματος ξεκαθαρίζουν με κάθε τρόπο ότι δεν σκοπεύουν να γίνουν παρακολούθημα κανενός -«εμείς δεν θα είμαστε κυβερνητικό συμπλήρωμα ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ»- και τονίζουν ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια εθνική γραμμή και μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, την οποία ο νέος φορέας θα πρέπει να υλοποιήσει.

Σε αυτήν θα πρέπει να συμπεριληφθούν ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και η ΝΔ προκειμένου ο τόπος να βγει από το αδιέξοδο των Μνημονίων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024