Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Καμπάνα» στην Ελλάδα από το Ευρωδικαστήριο για τα επικίνδυνα απόβλητα

«Καμπάνα» στην Ελλάδα από το Ευρωδικαστήριο για τα επικίνδυνα απόβλητα

Δέκα εκατομμύρια ευρώ κατ' αποκοπήν και χρηματική ποινή 30. 000 ευρώ ανά ημέρα καθυστερήσεως εφαρμογής της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) υποχρεούται να καταβάλει η Ελλάδα, διότι καθυστέρησε να εφαρμόσει την κοινοτική νομοθεσία περί αποβλήτων.

Δέκα εκατομμύρια ευρώ κατ’ αποκοπήν και χρηματική ποινή 30. 000 ευρώ ανά ημέρα καθυστερήσεως εφαρμογής της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) υποχρεούται να καταβάλει η Ελλάδα, διότι καθυστέρησε να εφαρμόσει την κοινοτική νομοθεσία περί αποβλήτων.
Ειδικότερα, η χώρα μας καταδικάζεται δεύτερη φορά για την ίδια υπόθεση, εξού και η επιβολή προστίμου από το ευρωδικαστήριο. Το Δικαστήριο είχε διαπιστώσει για πρώτη φορά στις 10 Σεπτεμβρίου 2009ότι η Ελλάδα δεν είχε προβεί σε εφαρμογή διαφόρων οδηγιών, ήτοι της οδηγίας περί στερεών αποβλήτων, της οδηγίας περί επικίνδυνων αποβλήτων και της οδηγίας περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων.
Ειδικότερα, διαπίστωσε ότι η Ελλάδα δεν είχε εκπονήσει και θέσει σε εφαρμογή, εντός εύλογης προθεσμίας, σχέδιο διαχειρίσεως των επικίνδυνων αποβλήτων σύμφωνο με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ούτε είχε δημιουργήσει ολοκληρωμένο και κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διαθέσεως των επικίνδυνων αποβλήτων, στο πλαίσιο του οποίου να εφαρμόζονται οι πλέον ενδεδειγμένες μέθοδοι για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Επιπροσθέτως, η χώρα μας δεν είχε λάβει το σύνολο των μέτρων που απαιτούνταν, προκειμένου να εξασφαλίσει την τήρηση των κανόνων περί αξιοποιήσεως και διαθέσεως των αποβλήτων και περί αδειοδοτήσεως και εκμεταλλεύσεως των χώρων υγειονομικής ταφής.
Το 2014 η Επιτροπή, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν είχε λάβει εντός της ταχθείσας προθεσμίας (25ης Μαρτίου 2013), τα μέτρα που απαιτούνταν για τη συμμόρφωσή της προς την απόφαση του 2009, αποφάσισε να ασκήσει ενώπιον του Δικαστηρίου δεύτερη προσφυγή ζητώντας την επιβολή χρηματικών κυρώσεων.
Με τη σημερινή απόφασή του το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Ελλάδα δεν έλαβε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την εκτέλεση της αποφάσεως του 2009. Συγκεκριμένα, κατά την καταληκτική ημερομηνία της 25ης Μαρτίου 2013, η Ελλάδα δεν είχε ακόμη υιοθετήσει ειδικό σχέδιο για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων ούτε είχε δημιουργήσει ολοκληρωμένο και κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διαθέσεως των επικίνδυνων αποβλήτων, ούτε είχε θέσει σε εφαρμογή διαχείριση των «ιστορικών αποβλήτων» (παλαιών αποβλήτων προσωρινώς εναποθηκευμένων σε χώρους μη προοριζόμενους προς τούτο) σύμφωνη με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μόλις τον περασμένο Απρίλιο ολοκλήρωσε και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ένα Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων.
Το Δικαστήριο επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η κατασκευή διαφόρων εγκαταστάσεων καθώς και τριών χώρων αποθέσεως για την επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Το ΔΕΕ εκτιμά ότι, πέραν της διάρκειάς της, η οποία υπερβαίνει τα έξι έτη, η παράβαση της Ελλάδας είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθόσον δύναται να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και να επιφέρει βλάβη στο περιβάλλον.
Υπό τις συνθήκες αυτές, το ΔΕΕ κρίνει σκόπιμη την επιβολή στην Ελλάδα της υποχρεώσεως καταβολής, χρηματικής ποινής 30000 ευρώ ανά ημέρα καθυστερήσεως στην εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται για τη συμμόρφωσή της προς την απόφαση του 2009, από της δημοσιεύσεως της σημερινής αποφάσεως και έως την πλήρη εκτέλεση της αποφάσεως του 2009.
Επιπλέον, το Δικαστήριο κρίνει ενδεδειγμένη για την πρόληψη της επαναλήψεως ανάλογων παραβιάσεων του δικαίου της Ένωσης στο μέλλον, την επιβολή στην Ελλάδα της υποχρεώσεως καταβολής κατ’ αποκοπήν ποσού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024