Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δάνειο 1,2 εκατ. ευρώ με εγγύηση Συνασπισμού έλαβε η Αυγή το 2009

Δάνειο 1,2 εκατ. ευρώ με εγγύηση Συνασπισμού έλαβε η Αυγή το 2009

Παρότι ερωτήθηκε επιμόνως από τους βουλευτές, ο εκπρόσωπος της εφημερίδας «Αυγή» δεν αποκάλυψε ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την υπεράκτεια εταιρεία (off-shore) με έδρα την Κύπρο, η οποία κατέχει το 2,5% των μετοχών της εφημερίδας. Ενδιαφέρον επίσης προκάλεσε και η αναφορά του στο δάνειο που έλαβε η Αυγή το 2009 ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ με εγγυητική επιστολή του ΣΥΝ.

Παρότι ερωτήθηκε επιμόνως από τους βουλευτές, ο εκπρόσωπος της εφημερίδας «Αυγή» δεν αποκάλυψε ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την υπεράκτεια εταιρεία (off-shore) με έδρα την Κύπρο, η οποία κατέχει το 2,5% των μετοχών της εφημερίδας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Αυγή Α.Ε.» Δ. Στούμπος, ο οποίος κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής στο πλαίσιο της διερεύνησης των δανείων κομμάτων και ΜΜΕ, δέχθηκε ασφυκτικές ερωτήσεις τόσο από την ΝΔ (Κ. Τζαβάρας, Ν. Μηταράκης), όσο και από το ΠαΣοΚ (Αν. Λοβέρδος) και την Χ.Α. (Ηλ. Κασιδιάρης), προκειμένου να πει ποιος ή ποιοι βρίσκονται πίσω από την off-shore της «Αυγής», αλλά αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία επικαλούμενος το νομικό επιχείρημα ότι η ονομαστικοποίηση των μετοχών αφορά μόνο τα εκδοτικά σχήματα που λαμβάνουν δημόσια έργα. Επίσης, υποστήριξε ότι η επίμαχη κυπριακή εταιρεία αγόρασε μετοχές με δημόσια εγγραφή κατά την ανοικτή διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από την οποία δεν μπορούσε να αποκλειστεί κανείς ενδιαφερόμενος.

Ενδιαφέρον επίσης προκάλεσε και η αναφορά του στο δάνειο που έλαβε η Αυγή το 2009 ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ με εγγυητική επιστολή του ΣΥΝ, ο οποίος εγγυήθηκε για την αποπληρωμή του δανείου, κάτι που προκάλεσε το εξής σχόλιο από την πλευρά του «γαλάζιου» κ. Τζαβάρα: «Αυτό ονομάζεται δήλωση πατρωνίας». Ο ίδιος είπε ότι «είναι αδύνατον μια ελληνική εταιρεία με τέτοια στοιχεία (κυκλοφορία και αρνητικά ίδια κεφάλαια) που είχε η Αυγή τότε να έπαιρνε δάνειο αν δεν την είχε υποστηρίξει ο ΣΥΝ».

«Στο τριγωνικό μοντέλο “κόμμα-ΜΜΕ-τράπεζα” το καθοριστικό ήταν η δήλωση πατρωνίας του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ σας», πρόσθεσε ο κ. Τζαβάρας, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Αυγής απάντησε ότι: «Ο ισχυρός μέτοχος της εταιρείας μας εγγυήθηκε ότι σε περίπτωση που υπήρχε πρόβλημα θα παρενέβαινε. Η τράπεζα γνωρίζοντας τη μετοχική σύνθεση ζήτησε την εγγύηση του ισχυρού μετόχου».

Όταν είπε ότι η εφημερίδα έβαλε ως εγγύηση τις εισπράξεις από την κυκλοφορία της εφημερίδας (1.500 φύλλα το καθημερινό και περίπου 5.000 φύλλα το κυριακάτικο) και ότι ο ΣΥΝ δια της τεθλασμένης έθεσε ως εγγύηση την κρατική επιχορήγηση, προκλήθηκαν νέες αντιδράσεις με τον κ. Τζαβάρα να δηλώνει ότι «προκύπτει μείζον ζήτημα», καθώς, όπως είπε, η κρατική επιχορήγηση έχει συγκεκριμένες κατευθύνσεις, δηλαδή λειτουργικές ή εκλογικές δαπάνες των κομμάτων και δεν μπορεί να διατίθεται για άλλους σκοπούς.

Ο κ. Στούμπος, πάντως, απάντησε πως η πρακτική αυτή είναι νομίμως αποδεκτή, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει κατά καιρούς σημαντικά ποσά στην Αυγή και ειδικά τα τελευταία χρόνια πάνω από 700.000 ευρώ. Ανέφερε εξάλλου ότι διαφημιστική δαπάνη προς την Αυγή το 2015 έφτασε στο ένα εκατομμύριο ευρώ -490.000 ευρώ μόνο από τις τράπεζες, σε σύγκριση με το 2014, σύμφωνα με τον βουλευτή του Ποταμιού Γ. Μαυρωτά.

Λάμπρος Σταυρόπουλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024