Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΛΙΑΜΕΠ: Περιορισμένη η πρόσβαση μεταναστών στις κοινωνικές υπηρεσίες

ΕΛΙΑΜΕΠ: Περιορισμένη η πρόσβαση μεταναστών στις κοινωνικές υπηρεσίες

Την περιορισμένη πρόσβαση των μεταναστών στις κοινωνικές υπηρεσίες διαπιστώνουν ερευνητές του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) κατά την έρευνα που διεξήγαγαν στο πλαίσιο του προγράμματος «LOMIGRAS».

Την περιορισμένη πρόσβαση των νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα στις κοινωνικές υπηρεσίες διαπιστώνουν ερευνητές του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) κατά την έρευνα που διεξήγαγαν στο πλαίσιο του προγράμματος «LOMIGRAS».

Βασικό εμπόδιο αποτελεί η περιορισμένη γνώση της ελληνικής γλώσσας από τους μετανάστες, ωστόσο εντοπίστηκαν και ελλιπείς προσπάθειες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διάχυση της ενημέρωσης και της πληροφορίας σε όλες τις κοινότητες μεταναστών.

Επίσης, παρατηρήθηκε ότι στις κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι δεν ενσωματώνονται στόχοι και προτεραιότητες αναφορικά με την ένταξη των μεταναστών.

Την ίδια ώρα, δράσεις ένταξης έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης και τα οποία, ενώ δαπανούν σημαντικούς οικονομικούς πόρους, τα αποτελέσματά τους δεν αξιολογούνται και δε λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση πιο αποτελεσματικών πολιτικών και πρακτικών γύρω από την ένταξη των μεταναστών.

Τα αποτελέσματα του έργου, που στηρίχθηκε από το πρόγραμμα «EEA Grants» (το χρηματοδοτούν η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν), παρουσιάστηκαν σε σχετική ημερίδα σήμερα, Τρίτη, στην Αθήνα.

Η ομάδα, με επικεφαλής την ερευνήτρια Ντία Αναγνώστου, μελέτησε τις πολιτικές και τα μέτρα που εφαρμόζουν οι τέσσερις μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Πάτρας). Στους δήμους αυτούς υπολογίζεται ότι διαμένουν σχεδόν οι μισοί από τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα (συνολικά 548.759).

Τα στοιχεία για το δήμο Αθηναίων δείχνουν αύξηση των αιτήσεων απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από το 2010 και μετά, αλλά και μείωση των αδειών διαμονής που εκδόθηκαν από το 2010 και έπειτα, χρονιά που συμπίπτει με την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, μέρος της μείωσης οφείλεται στο γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός μεταναστών έφυγε από τη χώρα, αλλά ενδεχομένως να οφείλεται και στους αυξανόμενους αριθμούς μεταναστών που λαμβάνουν άδειες διαμονής μεγαλύτερης διάρκειας, στον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών δεύτερης γενιάς που αποκτά την ελληνική ιθαγένεια και στον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που έχουν αποκτήσει νόμιμο καθεστώς τα προηγούμενα χρόνια για εξαιρετικούς λόγους ή στη βάση της επικουρικής προστασίας.

Όπως αναφέρουν συμπερασματικά οι ερευνητές, παρά το γεγονός ότι οι δήμοι δεν έχουν ρητή εξουσιοδότηση και αρμοδιότητα να προωθήσουν την ένταξη των μεταναστών, επηρεάζουν το πόσο θετικό ή αρνητικό είναι το τοπικό περιβάλλον στην προοπτική της ένταξης.

Σταθμός στην προσπάθεια αυτής της ένταξης ήταν η ίδρυση των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών από το 2010 και έπειτα. Τα Συμβούλια λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, αλλά όχι στην Πάτρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024