Σε ένα τεράστιο πλήγμα για την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τη γερμανική πολιτική σκηνή εν γένει, έναν χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές, η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη στις κάλπες που στήθηκαν στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας εκτοπίζοντας στην τρίτη θέση την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU).

Πρώτη δύναμη στις κάλπες της Κυριακής αναδεικνύεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με ποσοστό 30,5%, έχοντας υποχωρήσει ωστόσο κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τις κάλπες του 2011 όταν είχε εξασφαλίσει 35,6%.

Συνολικά όλα τα κόμμα υποχωρούν, με εξαίρεση την AfD που κάνει μάλιστα θριαμβευτική είσοδο στο τοπικό Κοινοβούλιο κατά την πρώτη της συμμετοχή στις εκλογές του γερμανικού κρατιδίου -όπου κυβερνούν οι Σοσιαλδημοκράτες με εταίρους το CDU από το 2006.

Με «σημαία» το «εθνικό συμφέρον» σε μία εκστρατεία επικεντρωμένη κατά της πολιτικής της Γερμανίδας καγκελαρίου στο προσφυγικό «που έφερε το χάος», η Εναλλακτική για τη Γερμανία αποσπά ποσοστό της τάξεως του 21%, σύμφωνα με το exit poll του δικτύου ARD.

Οι Χριστιανοδημοκράτες πέφτουν σε ιστορικό χαμηλό στο κρατίδιο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας που αποτελεί και εκλογική περιφέρεια της Άνγκελα Μέρκελ. Το CDU συγκεντρώνει, σύμφωνα πάντα με το exit poll, ποσοστό 19% από 23% στις κάλπες του 2011.

Η Αριστερά συγκεντρώνει 12,5% βλέποντας επίσης μειωμένα τα ποσοστά της από 18,4% στις προηγούμενες κάλπες. Οι Πράσινοι ακολουθούν με 5% από 8,7% το 2011.

Η ψηφοφορία στο γερμανικό κρατίδιο είχε λάβει χαρακτήρα κρίσιμης δοκιμασίας εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2017.

Πριν στηθούν οι κάλπες, όλα τα κόμματα είχαν αποκλείσει κάθε πιθανότητα να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας με το ξενοφοβική και αντιμεταναστευτική AfD. Ωστόσο, η ισχυρή παρουσία του κόμματος στις κάλπες του βορειοανατολικού κρατιδίου έρχεται να αποδυναμώσει την καγκελάριο πριν την αναμέτρηση του 2017.

Η AfD κεφαλαιοποιεί πολιτικά την αντίθεση των Γερμανών στην πολιτική ανοιχτών θυρών της Άνγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό και από κόμμα που αρχικά συγκροτήθηκε ως φωνή ενάντια στο ευρώ αναδεικνύεται σήμερα σε «όχημα» διαμαρτυρίας όσων διαφωνούν με τις πολιτικές Μέρκελ.

«Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι αφήνουμε πίσω μας την CDU της Μέρκελ […] και ίσως αυτό να είναι και η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ» δήλωσε ο Λάιφ-Ερικ Χολμ, επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας