Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στην Ολομέλεια της Βουλής ο «πόλεμος» εκπαιδευτικών - σχολαρχών

Στην Ολομέλεια της Βουλής ο «πόλεμος» εκπαιδευτικών – σχολαρχών

Αφιερωμένη στην... Παιδεία αποδεικνύεται η νέα κοινοβουλευτική χρονιά, καθώς η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ξεκινάει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, στο οποίο όμως επανέρχονται για τρίτη φορά (ύστερα από δύο αποτυχημένες προηγούμενες προσπάθειες να ψηφιστούν) οι διατάξεις για την ιδιωτική εκπαίδευση, τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Αφιερωμένη στην… Παιδεία αποδεικνύεται η νέα κοινοβουλευτική χρονιά, καθώς η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ξεκινάει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, στο οποίο όμως επανέρχονται για τρίτη φορά (ύστερα από δύο αποτυχημένες προηγούμενες προσπάθειες να ψηφιστούν) οι διατάξεις για την ιδιωτική εκπαίδευση, τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών. Εκεί τοποθετείται το ενδιαφέρον τις επόμενες δύο ημέρες, όπου όμως είναι πιθανόν να υπάρξουν και αλλαγές στο αρχικό κείμενο πριν από την ψήφισή του.

Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, για μία ακόμη φορά η βασική φιλοσοφία του «μίνι νομοσχεδίου» αντιβαίνει στις κατευθύνσεις των θεσμών και δημιουργεί συνθήκες «μονιμοποίησης» εκπαιδευτικών στην αγορά της ιδιωτικής Παιδείας σε μια περίοδο κατά την οποία αμφισβητήσεις συνοδεύουν και τη «μεταχείριση» των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.
Σε αυτό το φόντο και με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να διασταυρώνουν ξίφη με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, παρέμβαση έκανε και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ.Απόστολος Κακλαμάνης, ζητώντας να υπερψηφιστεί η ρύθμιση στη Βουλή, καθώς κατά τη γνώμη του κινείται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων των κυβερνήσεων ΠαΣοΚ, των οποίων είχε την ευθύνη εφαρμογής.


«Ανοιχτοί» σε συζητήσεις
Η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας θα γίνει σήμερα, Τρίτη 30 Αυγούστου, το απόγευμα και η δεύτερη αύριο, Τετάρτη, το πρωί.
Πάντως ο υπουργός Παιδείας κ.Νίκος Φίληςέχει δηλώσει ότι«θα ακούσουμε τις παρατηρήσεις των βουλευτών και είμαστε ανοιχτοί στο να δημιουργηθούν δυνατότητες συναινέσεων που ήδη διαφανήκανε στην Επιτροπή που συζητήθηκε το νομοσχέδιο».
Με την τροπολογία που επιχειρείται να ψηφισθεί για τρίτη φορά, καθώς στο παρελθόν είχε προκαλέσει αντιδράσεις, αυστηροποιείται η διαδικασία απολύσεων εκπαιδευτικών και μετά τα δύο χρόνια γίνεται σχεδόν αδύνατη καθώς θα κρίνεται από υπηρεσιακά συμβούλια συνδικαλιστών. Παράλληλα, οι πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προσφέρουν αυτά («φροντιστήρια» κ.τ.λ.) θα πρέπει να εγκρίνονται από τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας. Τα φροντιστήρια, με την ίδια τροπολογία, δεν θα μπορούν να λειτουργούν σε περιόδους εορτών και καλοκαιρινών αργιών. Με τη διάταξη αυτή επιχειρείται να θεσπιστεί παράλληλα συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού των ωρομισθίων εκπαιδευτικών κατ’ αναλογία με εκείνον των δημοσίων εκπαιδευτικών. Σήμερα ισχύει καθεστώς ελεύθερης διαπραγμάτευσης στον χώρο των φροντιστηρίων.

Στο κλίμα αυτό, η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) και οι ιδιοκτήτες σχολείων (σύνδεσμος ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων) συνέχισαν και τις προηγούμενες ημέρες να αλληλοκαταγγέλλονται, οι πρώτοι μιλώντας για ασυδοσία και «εφιαλτική κατάσταση» στην ιδιωτική εκπαίδευση και οι δεύτεροι για «πολιτικές φθόνου και μίσους» που είναι σε βάρος της εκπαιδευτικές διαδικασίας.

Μάρνυ Παπαματθαίου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024