Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φεστιβάλ προς τιμήν του Διονυσίου Σολωμού στο Πολεμικό Μουσείο

Φεστιβάλ προς τιμήν του Διονυσίου Σολωμού στο Πολεμικό Μουσείο

...

Με αφορμή τη θεατρική παράσταση «Ο Κρητικός» του Διονυσίου Σολωμού σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου και θεατρική διασκευή Σοφίας Καζαντζιάν, στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2016, διοργανώνεται για πρώτη φορά Φεστιβάλ με σκοπό να τιμηθεί ο Εθνικός ποιητής της Ελλάδας, Διονύσιος Σολωμός.

Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας και θα έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων και τη συνεργασία προκειμένου να αναγερθεί στην πρωτεύουσα άγαλμα του Διονυσίου Σολωμού, γεγονός για το οποίο ήδη πραγματοποιούνται ενέργειες.

Το Φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί υπό τη διοργάνωση του Μάριου Ιορδάνου, της Σοφίας Καζαντζιάν, του Δήμου Ζακύνθου (της ιδιαίτερης πατρίδας του Ποιητή), της Ένωσης Ζακυνθίων Αθήνας και υπό την αιγίδα του Μουσείου Σολωμού, θα έχει ως κεντρικό γεγονός την παράσταση «Ο Κρητικός», η οποία τελείυπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Η παράσταση φόρο τιμής στο Διονύσιο Σολωμό συνδυάζει θέατρο, ποίηση, φιλοσοφία, χορό, τραγούδι και εικαστικές παρεμβάσεις. Το ποίημα «Ο Κρητικός» συναντά επί σκηνής και άλλα αριστουργήματα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, ο Ερωτόκριτος, η Ερωφίλη, η Οδύσσεια, ο Φάουστ, ο Ματωμένος Γάμος.

Μέσα από τον «Κρητικό», ο σκηνοθέτης επιθυμεί να μας δώσει μία αλληγορία για το ταξίδι της ζωής, το ανυπέρβλητο του έρωτα, τη μη αποδοχή της απώλειας, την προσφυγιά. Η παράσταση αποτελεί ένα μεταφυσικό ύμνο στον έρωτα διατηρώντας τα ιστορικά στοιχεία αλλά και την ιδιαίτερη τεχνική του Δ. Σολωμού να μεταβαίνει στα χρονικά επίπεδα, ρεαλιστικά και μη.

Η παράσταση έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης, ενώ συνεχίστηκε στο Μόναχο, στο Λόφο του Στράνη στη Ζάκυνθο, όπου ο Σολωμός έγραψε τον Εθνικό Ύμνο και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους και στο Διεθνές Φεστιβάλ Αισχυλείων. Τον Ιανουάριο του 2017 θα παρουσιαστεί και στο Δημαρχείο του Παρισιού.

Υπόθεση: Μετά την Κρητική Επανάσταση, όσοι επιβίωσαν, επιβιβάστηκαν σε πλοία για να σωθούν. Τα πλοία όμως πυρπολήθηκαν και οι περισσότεροι χάθηκαν στη θάλασσα. Η ιστορία βρίσκει έναν Κρητικό ναυαγό στη μέση του άγριου πελάγους να προσπαθεί να βρει στεριά έχοντας στα χέρια του την αγαπημένη του. Θα αντιμετωπίσει φυσικά και μεταφυσικά στοιχεία, το θάνατο και τέλος τον ίδιο του τον εαυτό.

Εκτός από την παράσταση, στο Φεστιβάλ θα συμμετέχει και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ζακύνθου, μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα του νησιού και της Αθήνας, ενώ θα φιλοξενηθεί στο Πολεμικό Μουσείο και Έκθεση Ζωγραφικής με θέμα τον Διονύσιο Σολωμό και το έργο του. Στην εκδήλωση θα κληθεί και ο Δήμαρχος Αθηναίων, καθώς και Πανεπιστημιακοί, που θα μιλήσουν για τον ποιητή.

entertainment.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024