Τουρκία: Χειροπέδες σε πρώην διπλωμάτες για το αποτυχημένο πραξικόπημα
Δικαστήριο της Άγκυρας έθεσε υπό προσωρινή κράτηση τρεις πρώην υψηλόβαθμους τούρκους διπλωμάτες που κατηγορούνται ότι έχουν σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας πρώην σύμβουλος του πρώην προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Δικαστήριο της Άγκυρας έθεσε υπό προσωρινή κράτηση τρεις πρώην υψηλόβαθμους τούρκους διπλωμάτες που κατηγορούνται ότι έχουν σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας πρώην σύμβουλος του πρώην προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Οι Γκιουρτζάν Μπαλίκ, Αλί Φιντίκ και Τουντζάι Μπαμπαλί προφυλακίστηκαν εν αναμονή της δίκης τους. Θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται ότι υποκίνησε το πραξικόπημα, σύμφωνα με το Anadolu.
Ο πρώην πρέσβης διατέλεσε σύμβουλος (2010-12) και αργότερα διευθυντής του γραφείου του τότε υπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο στενός συνεργάτης του κ. Νταβούτογλου υπηρέτησε για κάποιο διάστημα και ως διπλωματικός σύμβουλος του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Ο πρέσβης Μπαλίκ ήταν μάλιστα ο άνθρωπός που το Σεπτέμβριο του 2013 ενημέρωσε με καθυστέρηση μίας εβδομάδας τον Γκιουλ, ο οποίος βρισκόταν τότε στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου, εκμεταλλευόμενος της παρουσίας του στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισκέφθηκε τον Γκιουλέν. Πολλοί θεωρούν ότι ο πρέσβης Μπαλίκ διαδραμάτισε έναν κομβικό ρόλο για να πραγματοποιηθεί εκείνη η συνάντηση Νταβούτογλου – Γκιουλέν.
Ο Νταβούτογλου έγινε αργότερα, το 2014, πρωθυπουργός στη θέση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ανήλθε στην προεδρία της Δημοκρατίας και αποχώρησε από το αξίωμα αυτό τον περασμένο Μάιο, αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την απόφασή του αυτή και με τους πολιτικούς αναλυτές να διατυπώνουν αρκετές υπόνοιες για ψυχρό κλίμα στις σχέσεις των δύο πολιτικών.
Διαβάστε επίσης:
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ζέλσον στο «in» μετά το φιλικό με τη Λέουβεν: «Όσο περνάει ο καιρός ο Ολυμπιακός θα γίνεται όλο και καλύτερος»
- Οι Βig Tech χρηματοδοτούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, οι εταιρείες τσιπ… κερδίζουν
- Ματ Ντέιμον και Λουτσιάνα Μπαρόσο – Γνωρίστηκαν σε ένα μπαρ, είναι 20 χρόνια μαζί
- Φωτιά στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας – Μήνυμα του 112 για εκκένωση του Γαλατά
- Το εντυπωσιακό γκολ που πέτυχε ο Χρήστος Τζόλης σε φιλικό (vid)
- Στενά του Ορμούζ: Η Ευρώπη εξετάζει προτάσεις για την επιβολή τελών πλοήγησης υπό όρους
- Θεσσαλονίκη: Δίωξη για 5 κακουργήματα στους συλληφθέντες για τον θάνατο της Β. Νέστορα – Διώκονται και για τρομοκρατική οργάνωση
- Φωτιά στο Θριάσιο Νοσοκομείο – Εκκενώθηκε το ισόγειο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442