Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν έχετε καλύτερο φίλο από εμάς» λέει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στην Τουρκία

«Δεν έχετε καλύτερο φίλο από εμάς» λέει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στην Τουρκία

Κάθε δυνατή προσπάθεια να διασκεδάσει τη «δυσφορία» της Τουρκίας απέναντι στην στάση των ΗΠΑ έκανε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας πως η Ουάσινγκτον είναι «ο καλύτερος φίλος που έχει η Τουρκία» και διαβεβαιώνοντας για την υποστήριξή της τόσο μετά το πραξικόπημα όσο και στο ζήτημα της Συρίας, και ειδικά στο Κουρδικό. Έστω κι αν απέφυγε να θρέψει τις προσδοκίες για έκδοση του Γκιουλέν, ο Μπάιντεν καταδικάσε το «τρομοκρατικό πραξικόπημα».

Κάθε δυνατή προσπάθεια να διασκεδάσει τη «δυσφορία» της Τουρκίας απέναντι στην στάση των ΗΠΑ έκανε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας πως η Ουάσινγκτον είναι «ο καλύτερος φίλος που έχει η Τουρκία» και διαβεβαιώνοντας για την υποστήριξή της τόσο μετά το πραξικόπημα όσο και στο ζήτημα της Συρίας και ειδικά στην ενότητά της -δηλαδή την τουρκική επιδίωξη να αποφευχθεί δημιουργία κουρδικού θύλακα.

Έστω κι αν απέφυγε να θρέψει τις προσδοκίες για έκδοση του Γκιουλέν, ο Μπάιντεν καταδικάσε το «τρομοκρατικό πραξικόπημα» και εξέφρασε το «θαυμασμό» του για την αντίδραση απέναντί του.

Οι θετικοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο αμερικανός αντιπρόεδρος ξεπερνούσαν κατά πολύ την αναμενόμενη διπλωματική αβρότητα και στόχευαν στην υπέρβαση του άσχημου κλίματος -στο κάδρο του οποίου η Άγκυρα είχε φροντίσει να βάλει και την απόπειρα επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία.

«Η υποστήριξή μας των ΗΠΑ στην Τουρκία είναι απόλυτη και ακλόνητη» ανέφερε ο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας το πραξικόπημα «επίθεση στον τουρκικό λαό» και λέγοντας πως όσοι εμπλέκονταν σε αυτό ήταν τρομοκράτες.

Όσον αφορά το αρνητικό, μέχρι και εχθρικό, κλίμα απέναντι στις ΗΠΑ που είχαν υποστηρικτές της τουρκικής κυβέρνησης για την στάση μετά το πραξικόπημα, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι «κατανοεί πως κάποιοι στην Τουρκία δεν πιστεύουν πως ο υπόλοιπος κόσμος αντέδρασε στο πραξικόπημα αρκετά γρήγορα ή με συμπάθεια» απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση.

«Λυπούμαστε για τα δεινά που υπέστη η Τουρκία» είπε, ζητώντας επίσης «συγγνώμη» επειδή «δεν ήρθα αρκετά νωρίς στην Τουρκία».

«Στεκόμαστε με δέος απέναντι στο πώς αντέδρασε η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος» είπε. Στρεφόμενος στον τούρκο πρόεδρο, ο Μπάιντεν ανέφερε πως αν είχε φύγει 15 λεπτά αργότερα από το ξενοδοχείο που βρισκόταν τη νύχτα του πραξικοπήματος, τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά: «Αυτά δεν τα διαβάζεις στα βιβλία Ιστορίας, αυτά τα ζεις» είπε χαρακτηριστικά.

Πλήρης στήριξη για το Συριακό, «να μην διασπαστεί η χώρα»

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις της Τουρκίας πέραν της μεθορίου με τη Συρία, ο Μπάιντεν υπογράμμισε τη θέση των ΗΠΑ πως «τα σύνορα της Τουρκίας πρέπει να ελέγχονται από την ίδια, δεν πρέπει να υπάρχει κατάληψη από καμία άλλη ομάδα».

Η Άγκυρα έχει δείξει πως η εμπλοκή της πέραν της συριακής μεθορίου στοχεύει την ISIS αλλά και την αποτροπή δημιουργίας κουρδικού θύλακα – η τουρκική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τονίσει πως η Συρία «δεν πρέπει να διασπαστεί πάνω σε εθνοτικές γραμμές».

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε από την Άγκυρα πως «η Συρία πρέπει να παραμείνει ενιαία και ενωμένη, δεν πρέπει να σπάσει σε μικρά κομμάτια».

Στην ίδια την εν εξελίξει επιχείρηση στη μεθόριο, ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ παρέχουν αεροπορική κάλυψη στις τουρκικές δυνάμεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Stella McCartney: H στήριξη από τον αδερφό της James και η ομοιότητά του με τον πατέρα τους

Oι οικογενειακές λήψεις από την οικογένεια McCartney στο show της Stella McCartney.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024