Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όχι στο μπουρκίνι; Ιμάμης «απαντά» με καθολικές καλόγριες στην παραλία

Όχι στο μπουρκίνι; Ιμάμης «απαντά» με καθολικές καλόγριες στην παραλία

Μπορεί το μπουρκίνι -το μαγιό για μουσουλμάνες που αφήνει ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο- να μην είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ευρώπη, ωστόσο το κύμα απαγορεύσεων σε γαλλικές πόλεις έχει ξεκινήσει ξανά την δύσκολη συζήτηση για τη θέση που μπορεί να έχει στην Ευρώπη η κάλυψη του γυναικείου σώματος σύμφωνα με τις αυστηρότερες παραδόσεις ισλαμικών χωρών. Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε ιμάμης στη Φλωρεντία που «απάντησε» με φωτογραφία... καθολικών μοναχών να πλατσουρίζουν.

Μπορεί το μπουρκίνι -το μαγιό για μουσουλμάνες που αφήνει ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο- να μην είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ευρώπη, ωστόσο το κύμα απαγορεύσεων σε γαλλικές πόλεις έχει ξεκινήσει ξανά την δύσκολη συζήτηση για τη θέση που μπορεί να έχει στην Ευρώπη η κάλυψη του γυναικείου σώματος σύμφωνα με τις αυστηρότερες παραδόσεις ισλαμικών χωρών.

Μπαίνοντας στη συζήτηση, ιμάμης στη Φλωρεντία προκάλεσε κύμα αντιδράσεων που «απάντησε» με φωτογραφία… καθολικών μοναχών να πλατσουρίζουν στην παραλία.

Η διαμάχη για το μπουρκίνι είναι το δεύτερο κύμα συζητήσεων που είχε ξεκινήσει (και πάλι από τη Γαλλία) στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας για το ζήτημα της μαντίλας στον ευρωπαϊκό δημόσιο χώρο.

Δύσκολα μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι τότε είχε βρεθεί κάποιος βαθμός συναίνεσης, και η τωρινή συγκυρία είναι ακόμη λιγότερα υποσχόμενη: Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη έχουν δηλητηριάσει το κλίμα (μάλιστα, οι απαγορεύσεις για την μπούρκα είχαν ξεκινήσει από τη γαλλική Νίκαια) και ειδικά η πλήρης κάλυψη με μπούρκα -η πιο αυστηρή παραλλαγή- έφερνε πάντα στα άκρα τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών.

Το ζήτημα βγήκε γρήγορα από τη Γαλλία και αποκτά διευρωπαϊκή διάσταση, με τη μεν Γερμανία να κινείται σε απαγόρευση «λάιτ» της μπούρκας και τους Ιταλούς να παρακολουθούν τη συζήτηση από κοντά -η Ρώμη, πάντως, ανέφερε πως δεν εξετάζει ανάλογα μέτρα.

Στο τελευταίο σκέλος μπήκε ο Ιζεντίν Ελζίρ, που είναι επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας της Φλωρεντίας (και ιμάμης). Ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Facebook μία φωτογραφία με καθολικές καλόγριες στην παραλία, ντυμένες όπως είναι πάντα ντυμένες οι καθολικές καλόγριες.

Ίσως επειδή το επιχείρημά του ήταν τόσο μπλεγμένο και προβληματικό όσο και τα πάντα γύρω από το ζήτημα, δεν είχε γράψει ούτε σχόλια ούτε περιγραφή. Αυτό δεν σήμαινε ότι υπήρξε έστω και ένας χρήστης που δεν κατάλαβε για τι πράγμα μιλούσε ο Ελζίρ.

H συνέχεια ήταν θεαματική: Στο τέλος, ο λογαριασμός του κατέληξε να απενεργοποιείται για σχεδόν μία ημέρα ενώ προηγούμενως κάτω από την φωτογραφία (η οποία είχε κοινοποιηθεί περίπου 2.800 φορές) γινόταν μία πολεμικών τόνων αντιπαράθεση.

Ο Ελζίρ είπε στην Repubblica πως ο λογαριασμός του απενεργοποιήθηκε επειδή είχαν υποβληθεί εκατοντάδες παράπονα πως δεν ανήκε σε πραγματικό πρόσωπο. Κλήθηκε έτσι να «δείξει» στο Facebook πως ήταν γνήσιος λογαριασμός, πράγμα που έκανε το Σάββατο και πλέον ο λογαριασμός του είναι ξανά ενεργός.

Είπε μάλιστα πως στη συνέχεια μίλησε με δικηγόρο για να καταλάβει τι συνέβη «και επειδή ζούμε σε πολύ ιδιαίτερες εποχές».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024