Τουρκία: Μαζικά εντάλματα σύλληψης πανεπιστημιακών
Σε δεύτερο κύμα εκκαθαρίσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα μετά τις μαζικές απομακρύνσεις και συλλήψεις την επαύριο της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου προχωρά το καθεστώς Ερντογάν. Εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 146 πανεπιστημιακούς, οι περισσότεροι στην Κωνσταντινούπολη και το Ικόνιο. Είκοσι εννέα ακαδημαϊκοί έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής. Υπό κράτηση και 29 ελεγκτές τραπεζών...
Σε δεύτερο κύμα εκκαθαρίσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα μετά τις μαζικές απομακρύνσεις και συλλήψεις την επαύριο της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου προχωρά το καθεστώς Ερντογάν.
Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για 146 πανεπιστημιακούς, εκ των οι 62 εργάζονται στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και οι περισσότεροι εκ των υπολοίπων στο πανεπιστήμιο Σελτζούκ του Ικονίου.
Είκοσι εννέα άτομα έχουν τεθεί μέχρι στιγμής υπό κράτηση στο πλαίσιο επιχειρήσεων της αστυνομίας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan.
Ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί και για τον πρώην πρύτανη του πανεπιστημίου Σελτζούκ, καθηγητή Χακί Γκιοκμπέλ.
Τουλάχιστον 95 ακαδημαϊκοί είχαν παυθεί από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης στις 20 Ιουλίου.
Είχε προηγηθεί ο εξαναγκασμός σε παραίτηση για 1.577 κοσμήτορες, κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης της Τουρκίας (ΥΟΚ) , και έχει απαγορευτεί σε όλους τους ακαδημαϊκούς να πραγματοποιούν επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό.
Μέχρι τα τέλη του προηγούμενου μήνα είχαν απομακρυνθεί από τα τουρκικά πανεπιστήμια περίπου 1.300 μέλη ΔΕΠ και πάνω από 300 εργαζόμενοι στη διοίκηση των σχολών. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η τάξη μεγέθους των εκκαθαρίσεων στα τουρκικά πανεπιστήμια, αρκεί να σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος αριθμός πανεπιστημιακών που παύθηκαν μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Εβρέν το 1980 ήταν «επισήμως» 71.
Οι τουρκικές αρχές έθεσαν επίσης υπό κράτηση την Παρασκευή 29 ελεγκτές της αρχής εποπτείας των τραπεζών BDDK για «παράτυπες επιθεωρήσεις», μετέδωσε το δίκτυο CNN Turk.
Οι επόπτες κρατούνται με την κατηγορία ότι έκαναν παράτυπες έρευνες σε λογαριασμό ιδρύματος που συνδέεται με την κυβέρνηση και σε επιχειρηματίες στοχεύοντας ανθρώπους κοντά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το δίκτυο NTV.
Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει μέχρι στιγμής υπό κράτηση περίπου 40.000 ανθρώπους στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, την ευθύνη για την ενορχήστρωση του οποίου ρίχνει η Άγκυρα στον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν.
Περίπου οι μισοί από αυτούς που βρίσκονται υπό κράτηση έχουν συλληφθεί επισήμως.
Οι τουρκικές αρχές έχουν προχωρήσει σε άνευ προηγουμένου επιχείρηση εκκαθάρισης του στρατού, του δημόσιου τομέα, της αστυνομίας και του δικαστικού συστήματος, με σχεδόν 80.000 ανθρώπους να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή να έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους στον δημόσιο τομέα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τσουκαλάς κατά Μητσοτάκη: Παρουσιάζει τον εαυτό του ως Μεσσία που αν φύγει, θα χαθεί η χώρα
- Axios: Σύμβουλοι του Τραμπ φοβούνται ότι η Κίνα μπορεί να επιτεθεί στην Ταϊβάν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια
- Ακίνητα: Ανάπτυξη για τους δείκτες της οικονομίας, στεγαστική κρίση για τα νοικοκυριά
- LIVE: Ίντερ – Ελλάς Βερόνα
- Άγιοι Ανάργυροι: Τι λέει η μητέρα των τριών παιδιών που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες
- Serie A: Ήττα-σοκ της Γιουβέντους, πήρε το ντέρμπι της πρωτεύουσας και βλέπει… αστέρια η Ρόμα
- Χάος για το νέο Swatch – Ουρές και δακρυγόνα, έκλεισαν καταστήματα σε όλον τον κόσμο
- Ο Τζον Λένον είχε μιλήσει για τον θάνατο στην τελευταία του συνέντευξη, λίγες ώρες πριν δολοφονηθεί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 17.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-minhmeme-774886792-19201370-315x220.jpg)







































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [17.05 – 23.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/POSTER-copy-22-315x220.jpg)




















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442