Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κλείνει η Αυστραλία αμφιλεγόμενο κέντρο κράτησης προσφύγων στον Ειρηνικό
Κύμα επικρίσεων έχει δεχθεί η Αστραλία για το αμφιλεγόμενο κέντρο στο νησί Μάνους

Κλείνει η Αυστραλία αμφιλεγόμενο κέντρο κράτησης προσφύγων στον Ειρηνικό

Η Αυστραλία δέχθηκε να κλείσει τον αμφιλεγόμενο καταυλισμό κράτησης εκατοντάδων αιτούντων άσυλο που έχει δημιουργήσει στο νησί Μάνους στην Παπούα Νέα Γουινέα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση της Παπούας Νέας Γουινέας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε θα κλείσει το κέντρο.

Η Αυστραλία δέχθηκε να κλείσει τον αμφιλεγόμενο καταυλισμό κράτησης εκατοντάδων αιτούντων άσυλο που έχει δημιουργήσει στο νησί Μάνους στην Παπούα Νέα Γουινέα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση της Παπούας Νέας Γουινέας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε θα κλείσει το κέντρο.

Η πολιτική της Αυστραλίας στο θέμα της μετανάστευσης, η οποία έχει δεχθεί πολύ έντονες επικρίσεις, υπέστη τον Απρίλιο ένα πρώτο πλήγμα, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Παπούας Νέας Γουινέας έκρινε «παράνομη και αντισυνταγματική» τη μεταφορά από την Καμπέρα όσων ζητούν άσυλο στον συγκεκριμένο καταυλισμό στο έδαφος της Παπούας Νέας Γουινέας.

«Η Παπούα Νέα Γουινέα και η Αυστραλία συμφωνούν ότι το κέντρο αυτό πρέπει να κλείσει» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός της πρώτης Πίτερ Ο’ Νιλ, έπειτα από συνομιλίες που είχε στο Πορτ Μόρεσμπι με τον Αυστραλό υπουργό Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον.

«Είναι σημαντικό να μην βιαστούμε όσον αφορά αυτήν την διαδικασία, η οποία πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο» προσέθεσε.

Η πολιτική της Αυστραλίας για τους μετανάστες επικρίνεται σφόδρα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες δεν παύουν να καταδικάζουν τις κακές συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στο Μάνους και στα άλλα εξωχώρια κέντρα κράτησης μεταναστών που έχει ανοίξει η Αυστραλία.

Ο Ντάτον σημείωσε ωστόσο από την πλευρά του ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με αυτήν της Παπούας Νέας Γουινέας για να κλείσει το κέντρο του Μάνους και για να προτείνει στους μετανάστες μια λύση εγκατάστασης στην Παπούα ή επιστροφής τους στη χώρα καταγωγής τους.

Ο Αυστραλός υπουργός επανέλαβε επίσης ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην πολύ περιοριστική πολιτική της χώρας του στο θέμα της μετανάστευσης.

«Η θέση μας, την οποία επαναβεβαιώνουμε σήμερα στην Παπούα Νέα Γουινέα, είναι ότι κανένας από αυτούς που διαμένουν στο κέντρο […] στο Μάνους δεν θα μπορέσει ποτέ να εγκατασταθεί στην Αυστραλία» υπογράμμισε ο Ντάτον.

Ο Αυστραλός υπουργός ανακοίνωσε ταυτόχρονα την επαναπροώθηση στη χώρα τους έξι πολιτών της Σρι Λάνκα τους οποίους συνέλαβαν οι αρχές καθώς επέβαιναν σε ένα πλοίο που προσπάθησε να εισέλθει παράνομα στα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας.

Η Καμπέρα υιοθέτησε το 2013 την πολιτική «Κυρίαρχα Σύνορα», η οποία έχει στόχο να αποθαρρύνει τους πρόσφυγες να φτάνουν διά θαλάσσης στη χώρα.

Το ναυτικό της συλλαμβάνει συστηματικά τα πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες και τα επαναπροωθεί στη χώρα από την οποία αναχώρησαν, συνήθως την Ινδονησία.

Την ίδια ώρα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που καταφέρνουν να φτάσουν στις ακτές της Αυστραλίας μεταφέρονται σε καταυλισμούς, στους οποίους κρατούνται εν όψει της απομάκρυνσής τους, στο νησί Μάνους, στην Παπούα Νέα Γουινέα, ή στο νησί Ναούρου, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ακόμη κι αν θεωρηθεί νόμιμο το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου μετά την εξέταση του φακέλου τους, η Καμπέρα δεν τους δίνει την άδεια να εγκατασταθούν στην Αυστραλία. Η μόνη επιλογή που τους προσφέρει είναι να επιστρέψουν στις χώρες τους ή να ζήσουν σ’ αυτούς τους καταυλισμούς κράτησης στα νησιά ή στην Καμπότζη, τη φτωχή χώρα με την οποία η Αυστραλία έχει συνάψει σχετική συμφωνία.

Η Καμπέρα δηλώνει ότι η πολιτική αυτή έχει στεφθεί με επιτυχία και έχει επιτρέψει να σωθούν ζωές. Τον Ιούνιο, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ δήλωσε ότι 28 σκάφη που μετέφεραν συνολικά 734 ανθρώπους έχουν επαναπροωθηθεί στον τόπο από τον οποίο αναχώρησαν από τον Σεπτέμβριο του 2013 όταν επέστρεψαν στην εξουσία οι συντηρητικοί.

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν «καταστροφή» την μεταφορά των προσφύγων στους καταυλισμούς αυτούς, επικαλούμενοι πολλά κρούσματα κακομεταχείρισής τους.

Πολλές εκθέσεις έχουν δημοσιευτεί, οι οποίες καταγράφουν τεκμηριωμένα κρούσματα άσκησης σωματικής και ψυχολογικής βίας στους καταυλισμούς, όπως και τα σοβαρά ψυχικά προβλήματα που παρουσιάζουν οι πρόσφυγες που διαμένουν στα κέντρα επ’ αόριστον χωρίς καμία προοπτική να βγουν από εκεί ποτέ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Only in

Με 30 υπογραφές και σεβασμό στα όργανα η υποψηφιότητα Κασσελάκη – Κλειδώνει ο Φάμελλος για τους «100», ρυθμιστής ο Πολάκης στην ΚΕ

Η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται να ισχύσουν οι ίδιοι όροι με τις κάλπες που στήθηκαν πριν ένα χρόνο, δηλαδή συλλογή 30 υπογραφών από μέλη της ΚΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024