«Ο πιο Μακρύς Δρόμος» της Μ.Οικονόμου διεκδικεί βραβείο ευρωπαϊκού ντοκιμαντέρ
...
Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη
Το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου Ο Πιο Μακρύς Δρόμος για δύο προσφυγόπουλα που βρίσκονται στις φυλακές ανηλίκων του Βόλου βρίσκεται ανάμεσα στα ντοκιμαντέρ που διεκδικούν βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Η σκηνοθέτις παρακολουθεί στενά τους δύο φίλους στις ελληνικές φυλακές ανηλίκων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δίκη τους μέσω μιας συναισθηματικής αφήγησης, εκθέτοντας το πρόβλημα των διακινητών που προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες να γίνουν οι ίδιοι διακινητές. Η σκηνοθέτις καταγράφει, επίσης, τις τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των φυλακισμένων νεαρών αγοριών και των γονιών τους στις χώρες που πλήττονται από τον πόλεμο.
Το ντοκιμαντέρ είναι ένα από τα 15 που διεκδικούν μία θέση στην πεντάδα των υποψηφιοτήτων από όπου θα ανακοινωθεί -μετά από ψηφοφορία από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA) ποιο θα κερδίσει το βραβείο.
Ωστόσο, ελληνικό ενδιαφέρον υπάρχει και σε άλλο ένα ντοκιμαντέρ. Στο Europe, She Loves του Γιαν Γκάσμαν παρακολουθούμε τέσσερα ζευγάρια στην Ευρώπη του σήμερα, ένα εκ των οποίων βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.
Μεταξύ άλλων βραβείο Καλύτερου Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ διεκδικεί το ντοκιμαντέρ Φωτιά στη Θάλασσα του Τζιανφράνκο Ρόσι, το Becoming Zlatan των Φρέντρικ και Μάγκνους Γκέρτεν (πορτρέτο του σουηδού ποδοσφαιριστή Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς), το A German Life, ιστορία της Μπρουνχίλντε Πόμσελ -105 ετών σήμερα-, η οποία υπήρξε γραμματέας του Γκέμπελς-, το A Family Affair του Τομ Φασάερτ, το 1 X New York του Πολωνού Πιότρ Στάσικ, το τσέχικο Mallory, το The Event του Σεργκέι Λοζνίτσα, το Deja Vu από τη Δανία, το Herr Von Bohlen του Αντρε Σάφερ, το The Land of the Englightened του Πίτερ – Γιαν Ντε Πουέν, το We’ll be Alright του Αλεξάντερ Κουζνέτσοφ, το Lost and Beautiful του Πιέτρο Μαρτσέλο.
Ο νικητής θα ανακοινωθεί στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου που θα πραγματοποιηθούν στο Βρότσλαβ της Πολωνίας στις 10 Δεκεμβρίου.
Το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου απέσπασε δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Marfin: Στις φυλακές Ναυπλίου και Μαλανδρίνου οι δύο 42χρονοι
- Κατρίνης: Δεν συνιστά εξωτερική πολιτική η σιωπή, η αμηχανία και η αποδοχή τετελεσμένων
- Μελόνι: Συνεργάτες της διαψεύδουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο παραίτησης της κυβέρνησης
- Το ΔΣ της ΚΕΔΕ ενέκρινε την κατανομή 5.537 θέσεων του Προγράμματος Απασχόλησης 55+ της ΔΥΠΑ στους Δήμους
- Επίσημο: Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τη Νίγκρο
- Αντόν Τσέχωφ: Πόσο κακός είναι ο κόσμος…
- Missing Alert για 22χρονη που εξαφανίστηκε την Τρίτη από την περιοχή Ελληνορώσων
- Ο Λένι Κράβιτς αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο που γυμνάζεται φορώντας δερμάτινα παντελόνια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/jamie-macpherson-KTIVMMOXNu8-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442