Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λονδίνο: Εθνικές επιδοτήσεις αντί για ΕΣΠΑ

Λονδίνο: Εθνικές επιδοτήσεις αντί για ΕΣΠΑ

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ υπόσχεται ότι, παρά την ειλημμένη απόφαση για Brexit, θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις για αγρότες, πανεπιστήμια και έργα υποδομής.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνησή του εγγυάται τη ροή των συμπεφωνημένων κονδυλίων έως το 2020, ακόμα κι αν η Βρετανία αποχωρήσει πιο νωρίς από την ΕΕ. Η παρέμβαση Χάμοντ κρίθηκε αναγκαία, μετά τις έντονες ανησυχίες και τις πιέσεις που άσκησαν πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και αγροτικές ενώσεις, τομείς που λαμβάνουν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Συγκεκριμένα, το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια ανέρχεται σήμερα σε 6 δισεκατομμύρια λίρες. Από αυτά, τρία δισ. πηγαίνουν στον αγροτικό τομέα, ένα στην πανεπιστημιακή έρευνα και τα υπόλοιπα δύο δισεκατομμύρια σε έργα αναβάθμισης των υποδομών στις φτωχότερες περιοχές της χώρας.

Το σύνολο των αγροτικών επιδοτήσεων και των κονδυλίων υποδομής επενδύονται κυρίως στην Ανατολική Αγγλία, την Κορνουάλη και την Ουαλλία, δηλαδή τις περιοχές που ψήφισαν μαζικά υπέρ του Brexit. Οι εισφορές της Βρετανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ανέρχονται σε 18 δισ. ετησίως, από τα οποία 3 δις επιστρέφονται στο Λονδίνο. Πρόκειται για το γνωστό rebate («επιστροφή»), που πέτυχε η Μάργκαρετ Θάτσερ και μείωσε στη συνέχεια, χωρίς όμως να το καταργήσει πλήρως, ο Τόνι Μπλερ. Η διαφορά ανάμεσα στη συνεισφορά και τις απολαβές του Λονδίνου από τον προϋπολογισμό είναι λοιπόν εννέα δισεκατομμύρια. Έτσι, η Βρετανία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος, μετά τη Γερμανία, «καθαρός συνεισφέρων» (net contributor) στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Φτάνουν τα 9 δισεκατομμύρια;

Από αυτά τα εννέα δισεκατομμύρια που δεν θα πληρώνει πλέον στις Βρυξέλλες, ο Χάμοντ φιλοδοξεί να βρει τα χρήματα για τις «εθνικές» επιδοτήσεις του. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών στο Λονδίνο λένε μάλιστα ότι τα «εθνικά» κονδύλια θα συνεχιστούν και μετά το 2020, καθώς θα εξοικονομούνται 9 δις ετησίως από τις καθαρές εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Το ζήτημα είναι όμως ότι αυτά τα 9 δις εξασφαλίζουν σήμερα και το δικαίωμα πρόσβασης της Βρετανίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, η οποία απορροφά το 40% των βρετανικών εξαγωγών σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Θα αποχωριστούν οι Βρετανοί αυτό το προνόμιο; Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα είναι η οικονομική κατάσταση στη χώρα μετά την αποχώρηση. Αν η Βρετανία έχει ανάπτυξη, επομένως και φορολογικά έσοδα, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Αλλά ως προς αυτό διίστανται οι προβλέψεις των οικονομολόγων.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Deutsche Welle

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024