Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρίξτε τους τόνους στην Κριμαία, λένε ΗΠΑ και ΕΕ σε Ουκρανία και Ρωσία

Ρίξτε τους τόνους στην Κριμαία, λένε ΗΠΑ και ΕΕ σε Ουκρανία και Ρωσία

Σημειώνοντας ιδιαίτερα την έκκληση του Λευκού Οίκου και προς την ουκρανική κυβέρνηση να αποφύγει κλιμάκωση, οι ΗΠΑ κάλεσαν Κίεβο και Μόσχα να ρίξουν τους τόνους γύρω από το ζήτημα της Κριμαίας. Το Πεντάγωνο καλεί τη Ρωσία να επιτρέψει ξένους παρατηρητές στις ασκήσεις που προετοιμάζει. Σε ανάλογη γραμμή και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους «28» να ζητούν αποκλιμάκωση και τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ.

Σημειώνοντας ιδιαίτερα την έκκληση του Λευκού Οίκου και προς την ουκρανική κυβέρνηση να αποφύγει κλιμάκωση, οι ΗΠΑ κάλεσαν Κίεβο και Μόσχα να ρίξουν τους τόνους γύρω από το ζήτημα της Κριμαίας. Το Πεντάγωνο καλεί τη Ρωσία να επιτρέψει ξένους παρατηρητές στις ασκήσεις που προετοιμάζει.

Σε ανάλογη γραμμή και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους «28» να ζητούν αποκλιμάκωση και τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ.

Η Μόσχα ανακοίνωσε την ανάπτυξη S-400 στην Κριμαία, δύο ημέρες μετά τις καταγγελίες της για απόπειρα ουκρανικής επίθεσης στην προσαρτηθείσα χερσόνησο. Το Κίεβο από την πλευρά του απορρίπτει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως οι ρωσικοί «ισχυρισμοί» στοχεύουν στην υποκίνηση ταραχών μέσα στην Ουκρανία και περαιτέρω αποσταθεροποίηση.

Από τις ΗΠΑ, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε το βράδυ της Παρασκευής με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε στη σχετική του ανακοίνωση πως κάλεσε τον ουκρανό πρόεδρο «να κάνει αυτό που του αναλογεί ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία».

Ο Μπάιντεν σημείωσε πως η Ουάσινγκτον απευθύνει ανάλογη έκκληση και στη Μόσχα.

Στην πλευρά της ΕΕ, η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε ότι συνομίλησε με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν για την υπόθεση.

«Η ΕΕ καταδικάζει και δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης και συνεχίζει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» υπογράμμισε η Μογκερίνι.

«Κάθε πράξη που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης πρέπει να αποφευχθεί από όλες τις πλευρές» υπογράμμισε, καλώντας σε τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ ειδικά για την ανατολική Ουκρανία.

Οι «28» παρακολουθούν και συνεχίζουν να αξιολογούν την κατάσταση, σημείωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024