Η υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ άσκησε κριτική σε βάρος της Τουρκίας για την «δίψα της για εκδίκηση» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου – και αντίδραση της Άγκυρας ήταν… η αντεπίθεση: «Είναι τουλάχιστον ατυχές να ζητάς «συμπόνοια» για πραξικοπηματίες» απαντά το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίες του ΟΗΕ Ζαΐντ Ραάντ αλ Χουσεΐν συνέστησε στην Άγκυρα να λάβει υπόψη της τα ανθρώπινα δικαιώματα των συλληφθέντων μετά τη 15η Ιουλίου.

Οι τουρκικές αρχές έχουν απολύσει, συλλάβει ή διεξάγουν έρευνες για χιλιάδες στρατιώτες, στελέχη της αστυνομίας, δημοσιογράφους, αλλά και δημοσίους υπαλλήλους.

Ο αλ Χουσεΐν έφτασε στο σημείο να μιλήσει για «δίψα για εκδίκηση».

Σε υψηλούς τόνους αντέδρασε στη συνέχεια το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη δήλωση.

«Είναι στην καλύτερη περίπτωση ατυχές να ζητά ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα «συμπόνοια» για τους πραξικοπηματίες αντί να καταδικάζει τους τρομοκράτες που έστησαν μία αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος» ανέφερε η Άγκυρα.

Από τις πρώτες ώρες μετά το αποτυχήμενο πραξικόπημα, η Άκγυρα ξεκίνησε εκκαθάριση της κρατικής μηχανής από θεωρούμενους υποστηρικτές του Γκιουλέν, τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη που κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της 15ης Ιουλίου -κάτι που ο ίδιος απορρίπτει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ