Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ιερή» αγανάκτηση για τις μολότοφ στην Μονή Πετράκη

«Ιερή» αγανάκτηση για τις μολότοφ στην Μονή Πετράκη

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στην Εκκλησία της Ελλάδος μετά τη νέα επίθεση, με τέσσερις βόμβες μολότοφ στη Μονή Πετράκη. «Πλέον μιλάμε για πλήρη αποθράσυνση των δραστών και των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών» αναφέρουν ιεράρχες.

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στην Εκκλησία της Ελλάδος μετά τη νέα επίθεση, με τέσσερις βόμβες μολότοφ στη Μονή Πετράκη.

Το μπαράζ επιθέσεων σε ναούς και άλλους θρησκευτικούς χώρους ξεκίνησε την προπερασμένη Κυριακή με την εισβολή αντιεξουσιαστών στον Αγ.Γρηγορίο Παλαμά στη Θεσσαλονίκη -στη διάρκεια της Λειτουργίας -και συνεχίστηκε μέσα στην εβδομάδα με βανδαλισμούς σε δύο ναούς της Αθήνας.

Η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε ανακοίνωση σε μια προσπάθεια να μην οξύνει τα πνεύματα, ευχόμενη «να γίνει πλήρως κατανοητό στην κοινωνία μας ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν εξυπηρετούν κανέναν και να επικρατήσουν η ειρήνη και η καταλλαγή του Θεού μεταξύ των ανθρώπων» καθώς και «ο Θεός να συγχωρεί τους δράστες».

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τρίτης, ιεράρχες επισημαίνουν, στέλνοντας εμμέσως και μήνυμα στις Αρχές και την κυβέρνηση για την ανάγκη προστασίας των ιερών ναών, πως «το κτίριο της Ιεράς Συνόδου δεν έχει οποιαδήποτε αστυνομική προστασία».

Πηγές της Εκκλησίας της Ελλάδος πάντως εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία τους για τις συνεχείς επιθέσεις και κάνουν λόγο για χουλιγκανισμό των δραστών.

«Πλέον μιλάμε για πλήρη αποθράσυνση των δραστών και των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών» αναφέρουν.

Στις επιθέσεις εναντίον ορθόδοξων εκκλησιών στην Ελλάδα αναφέρθηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Κυβέρνηση-κόμματα για την επίθεση

Τον αποτροπιασμό της για την επίθεση εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

«Προκαλεί αποτροπιασμό η εμπρηστική επίθεση που έγινε σήμερα τα ξημερώματα, στο προαύλιο του κτιρίου των γραφείων της Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη. Οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εντοπιστούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη» δήλωσε η κ. Γεροβασίλη, σημειώνοντας:

«Η συνταγματικά κατοχυρωμένη θρησκευτική ελευθερία και η απρόσκοπτη άσκηση της θρησκευτικής λατρείας περιφρουρούνται αυστηρά από την Πολιτεία και καμία πράξη βίας δεν θα γίνει ανεκτή».

Την απερίφραστη καταδίκη του δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση και επισημαίνει ότι τέτοιες ενέργειες οδηγούν σε περαιτέρω όξυνση των συντηρητικών αντανακλαστικών της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι οι θρησκευτικές ελευθερίες και η άσκηση του λατρευτικού δικαιώματος απαιτούν πλήρη σεβασμό.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την εμπρηστική επίθεση που έγινε στη Μόνη Πετράκη τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ενέργειες τέτοιου είδους οδηγούν σε περαιτέρω όξυνση των συντηρητικών αντανακλαστικών της κοινωνίας. Η άσκηση του λατρευτικού δικαιώματος και οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι ζητήματα που απαιτούν πλήρη σεβασμό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Η αλυσίδα των επιθέσεων και βανδαλισμών κατά ναών μεγαλώνει» δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, που καταδίκασε την εμπρηστική επίθεση.

«Ο βέβηλος συμβολισμός προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τους πραγματικούς σκοπούς και επιδιώξεις των δραστών. Η αποθράσυνσή τους συνδέεται με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις μας- αρνείτο να καταδικάσει αυτά τα φαινόμενα βίας και ανομίας. Έστω και τώρα, ας βάλει τέλος στην ιδιόμορφη αυτή ιδεολογική-κομματική κάλυψη που δίνει στους αντιεξουσιαστές» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

Την επίθεση καταδίκασαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη, ακατανόητη και καταφανώς αποκρουστική ενέργεια». «Ενέργειες που στοχοποιούν ιερούς ναούς, προσβάλλουν βάναυσα το θρησκευτικό συναίσθημα και την πίστη των Ορθόδοξων Ελλήνων και, προφανώς δεν γίνονται ανεκτές» τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση οι ΑΝΕΛ.

«Μετά τις επιθέσεις σε ναούς, αυτή τη φορά στόχος των βανδάλων ήταν τα γραφεία της Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη. Είναι αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας να προστατεύσει τη θρησκευτική ελευθερία και τους χώρους λατρείας και να οδηγήσει τους δράστες στη Δικαιοσύνη. Όμως με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την ανοχή στελεχών της στη βία, η χώρα μοιάζει ξέφραγο αμπέλι έρμαιο στις ορέξεις της κάθε ομάδας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι.

«Τέτοιες ενέργειες, βολεύουν και εξυπηρετούν μόνο όσους επιθυμούν την ενίσχυση της καταστολής και του αυταρχισμού» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ το οποίο καταδικάζει την εμπρηστική επίθεση.

«Επιτελούς η κυβέρνηση ας αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να είναι απλός σχολιαστής είτε των όσων συμβαίνουν στα Εξάρχεια, είτε τώρα με επιθέσεις σε νέους στόχους που θέλουν να προκαλέσουν το δημόσιο αίσθημα» αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους πριν να είναι αργά να προστατέψει τα βασικά δικαιώματα των πολιτών σε ασφάλεια και ελευθερία όπως είναι και η θρησκευτική. Τονίζουμε και πάλι, είναι επιθέσεις βίας, βαθιά αντιδημοκρατικές, με έναν κοινό παρονομαστή την ανοχή στην ανομία από ένα κράτος, απλώς παρακολουθητή των εξελίξεων. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024