Ανοίγει ο δρόμος για δημοψήφισμα στην Ιταλία για αναθεώρηση Συντάγματος
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας έδωσε τη Δευτέρα το πράσινο φως προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, η αναθεώρηση του Συντάγματος θα διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας έδωσε τη Δευτέρα το πράσινο φως προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, η αναθεώρηση του Συντάγματος θα διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία.
Το Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάνθηκε θετικά όσον αφορά την εγκυρότητα των περισσότερων από 500.000 υπογραφών που απαιτούνταν βάσει του νόμου προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα.
Η κυβέρνηση, που υποστηρίζει ότι οι αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα την πολιτική σταθερότητα, έχει στη διάθεσή της 60 ημέρες για να επιλέξει ημερομηνία.
Το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2016.
Αμφότερα τα σώματα του Κοινοβουλίου έχουν εγκρίνει από τον Απρίλιο τις προτεινόμενες αλλαγές που προβλέπουν ουσιαστικά την κατάργηση της Γερουσίας ως αιρετού σώματος, όμως οι αλλαγές στο Σύνταγμα της Ιταλίας του 1948 θα πρέπει να τεθούν σε δημοψήφισμα.
Ο Ρέντσι έχει πει πως οι συνταγματικές αλλαγές είναι ο μοναδικός τρόπος για να ενισχυθεί η πολιτική σταθερότητα και να δοθεί ένα τέλος σε δεκαετίες διακυβέρνησης από εύθραυστες κυβερνήσεις που έχουν καταστήσει δύσκολη την ανάκαμψη της οικονομίας.
Πρόκειται για ένα τεράστιο πολιτικό στοίχημα για τον ηγέτη της ιταλικής κεντροαριστεράς, καθώς έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν χάσει το δημοψήφισμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Ιράν: Υπόσχεται αποφασιστική ανταπόδοση στα πλήγματα των ΗΠΑ – «Παραβίασαν» το μνημόνιο του Ισλαμαμπάντ
- Συμπληρώθηκε το παζλ των προημιτελικών – Οι διασταυρώσεις και ο δρόμος μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ
- Ελβετία – Κολομβία 4-3 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 0-0): Μεγάλη πρόκριση των Ελβετών στα προημιτελικά
- Χανιά: Ερευνες για τον εντοπισμό υποβρύχιου αλιέα στη θαλάσσια περιοχή Φραγκοκάστελλου Σφακίων
- Φορτηγό αεροπλάνο αγνοείται στην Αραβική Θάλασσα – Δραματική πτώση με 22.400 πόδια το λεπτό
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Πολλές υποσχέσεις, σόου και παζάρια
- Θ. Γλαβίνας (ΠΑΣΟΚ): Έπρεπε να αλλάξουν τον κ. Ντόκο το επόμενο δευτερόλεπτο
- Νέες επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράν με στόχο την πόλη – λιμάνι Μπάνταρ Αμπάς, την νήσο Κεσμ και το Σιρίκ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442