Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Περισσότεροι τουρίστες το 2016, αλλά το ταμείο θα είναι... μείον

Περισσότεροι τουρίστες το 2016, αλλά το ταμείο θα είναι… μείον

Χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα αναμένεται να παρουσιάσουν το 2016 οι τουριστικές επιχειρήσεις σε σχέση με το 2015, παρά τη θετική εξέλιξη που εμφανίζουν στην αιχμή της σεζόν οι διεθνείς αφίξεις. Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά έκανε λόγο για αύξηση 5% στις αυξήσεις και δήλωσε ότι ελπίζει και σε αύξηση εσόδων.

Χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα αναμένεται να παρουσιάσουν το 2016 οι τουριστικές επιχειρήσεις σε σχέση με το 2015, παρά τη θετική εξέλιξη που εμφανίζουν στην αιχμή της σεζόν οι διεθνείς αφίξεις. Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά έκανε λόγο για αύξηση 5% στις αυξήσεις και δήλωσε ότι ελπίζει και σε αύξηση εσόδων.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, η χρονιά ξεκίνησε αρνητικά, με το πρώτο εξάμηνο να περνά μέσα σε ένα αρνητικό κλίμα.

Ωστόσο, τα στοιχεία των διεθνών αφίξεων για τον Ιούλιο κινήθηκαν έντονα ανοδικά, ενώ και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για τον τρέχοντα μήνα εμφανίζονται σημαντικά ενισχυμένες. Η εξέλιξη αποδίδεται εν μέρει και στο νέο πλήγμα που δέχθηκε ο τουρισμός της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο τομέας έχει επιβαρυνθεί σε ετήσια βάση με επιπλέον φορολογικές υποχρεώσεις της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, ενώ αν επιβληθεί τελικά από το 2018 και το Τέλος Διανυκτέρευσης θα προστεθεί ένα επιπλέον βάρος της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης με βάση τη συγκέντρωση των πρώτων αποτελεσμάτων των αφίξεων για τον Ιούλιο στα αεροδρόμια της Αθήνας, του Ηρακλείου και της Κέρκυρας, όπου καταγράφεται διψήφιο ποσοστό αύξησης, έκανε λόγο για ισχυρό κύμα κρατήσεων τελευταίας στιγμής.

Στο μεταξύ, και τα προσωρινά στοιχεία του Ιουλίου για τις οδικές αφίξεις στη χώρα δείχνουν αύξηση, γεγονός που σύμφωνα με το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ προϊδεάζει για θετικότερη συνολική εικόνα στον τουρισμό για το 2016.

Κουντουρά: Αύξηση 5% στις αφίξεις

Αυξημένη κατά 5% είναι -μέχρι στιγμής- η τουριστική ροή στο σύνολο της Ελλάδας, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά στο «Πρακτορείο 104,9 FM», επισημαίνοντας πως «δεδομένων των συνθηκών, πρόκειται για μεγάλη αύξηση».

Η κ. Κουντουρά, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό στο Πρακτορείο», στάθηκε στα υψηλά ποσοστά των διεθνών αεροπορικών αφίξεων σε νησιωτικούς προορισμούς, δίνοντας ως παράδειγμα τις περιπτώσεις της Κέρκυρας, όπου τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο καταγράφεται αύξηση 13%, του Ηρακλείου με 12% και της Ρόδου με 10,6%.

«Η περίοδος έχει επιμηκυνθεί από τις αρχές Απριλίου έως τέλη Νοεμβρίου και νέους προορισμούς έχουμε ανοίξει με απευθείας πτήσεις και από τις παραδοσιακές αγορές, όπως η Αγγλία και η Γερμανία, αλλά και νέες αγορές. Ανοίξαμε τη Νότια Κορέα, την Κίνα, τη Μέση Ανατολή, τα αποτελέσματα τα βλέπουμε, καθώς στα νησιά μας υπάρχουν πάρα πολλοί ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες. Και φτάσαμε να λέμε πως η χρονιά, το 2016, που ξεκίνησε τόσο θετικά, ελπίζουμε να κλείσει θετικά σε αφίξεις και έσοδα γιατί έχει εξωγενείς και αστάθμητους παράγοντες που μας ξεπερνούν», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού.

Επίσης, αναφέρθηκε στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, μία καμπάνια που φαίνεται, όπως είπε, να αποδίδει κι έχει ως στόχο να ευνοηθούν τα νησιά του Αιγαίου που έχουν δεχτεί προσφυγικές πιέσεις. «Έχουμε καταφέρει και στη Σάμο να μειωθούν οι απώλειες, ενώ η Κως έχει ανακάμψει πλήρως», σημείωσε.

Για τα υπόλοιπα νησιά, μεταξύ των οποίων η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος, η κ. Κουντουρά υπογράμμισε ότι «θα ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού με 200.000 δικαιούχους, που αν διαλέξουν αυτά τα νησιά θα έχουν δέκα ημέρες δωρεάν διακοπές, ενώ κάποιες ακτοπλοϊκές εταιρείες ανταποκρίθηκαν να μειώσουν τα εισιτήρια στις μεταφορές».

Ειδικά για την Εύβοια που «χτυπήθηκε» από την καταστροφική πυρκαγιά, δήλωσε: «Έχουμε μία στρατηγική για να μπορέσουμε να δούμε τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, να προβάλλουμε την Εύβοια και να έχουμε λιγότερες ζημιές».

Η κ. Κουντουρά μίλησε και για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο ιατρικός, ο ιαματικός αλλά και ο ποδηλατικός τουρισμός. «Όραμά μας είναι να έχουμε τουρισμό 365 μέρες τον χρόνο σε μία Ελλάδα, η οποία θα είναι πολύ δημοφιλής παγκόσμιος τουρισμός» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024