Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς ο Ραχόι μπορεί τελικά να γίνει πρωθυπουργός το... φθινόπωρο

Πώς ο Ραχόι μπορεί τελικά να γίνει πρωθυπουργός το… φθινόπωρο

Τα δεδομένα αλλάζουν κάθε μέρα σχεδόν στην Ισπανία που πορεύεται με υπηρεσιακή κυβέρνηση εδώ και 7 μήνες. Η προσέγγιση του Ραχόι με τον Ριβέρα των Ciudadanos φαίνεται να δημιουργεί ελπίδες ότι δεν θα γίνουν οι τρίτες εκλογές που όλοι ξορκίζουν. Νέοι πολιτικοί σχεδιασμοί με αέρα από τη Χώρα των Βάσκων.

Τα δεδομένα αλλάζουν κάθε μέρα σχεδόν στην Ισπανία που πορεύεται με υπηρεσιακή κυβέρνηση εδώ και 7 μήνες. Η προσέγγιση του Μαριάνο Ραχόι με τον Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos φαίνεται να δημιουργεί ελπίδες ότι δεν θα γίνουν οι τρίτες εκλογές που όλοι ξορκίζουν.

Σημειώνεται ότι το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι με τους Ciudadanos αθροίζουν 169 έδρες στη Βουλή, ενώ μία ακόμα έδρα από τα Κανάρια Νησιά είναι μάλλον δεδομένη. Το σύνολο: 170 επί συνόλου 350.

Το νούμερο αυτό δεν είναι αρκετό για την ψήφο εμπιστοσύνης, έστω και στη δεύτερη ψηφοφορία, όπου απαιτείται σχετική πλειοψηφία. Θεωρητικά μπορεί να βρεθούν 180 «όχι», η κυβέρνηση να μην λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και η χώρα να οδηγηθεί στην τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

Φαίνεται όμως ότι αλλάζει σημαντικά ο σχεδιασμός του Μαριάνο Ραχόι. Οι Ciudadanos (σύμμαχοι μέχρι πριν από λίγους μήνες των Σοσιαλιστών) ίσως αναλάβουν να παίξουν το ρόλο του πολιορκητικού κριού, ώστε οι Σοσιαλιστές να απέχουν από την ψηφοφορία στη Βουλή. Οι 85 έδρες που έχουν είναι «κλειδί».

Το λένε άλλωστε δυνατά ή ψιθυριστά πολλά στελέχη τους. Από τον Φελίπε Γκονθάλεθ (πρωθυπουργό επί 14 έτη) μέχρι περιφερειακούς ηγέτες ή βουλευτές.

Μάλιστα, η σχετική διακήρυξη πάνω στην οποία κινούνται οι Ραχόι και Ριβέρα περιλαμβάνει αρκετά από τα σημεία του προηγούμενου «φλερτ» Ριβέρα και σοσιαλιστή Σάντσεθ σε σχέση με τις θεσμικές, συνταγματικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Ο στόχος είναι προφανής.

Πάντως, και στις τάξεις των Ciudadanos υπάρχει γκρίνια για την προσέγγιση με το Λαϊκό Κόμμα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της κοινοβουλευτικής ομάδας, Χουάν Κάρλος Χιράουτα, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι η θετική ψήφος στον Ραχόι είναι περίπου σαν το κόμμα να αυτοκαταστρέφεται.

Ιδού ένα σκεπτικό: Το κόμμα γεννήθηκε πριν από 10 χρόνια στην Καταλονία ως εναλλακτική στα εθνικιστικά κόμματα της περιοχής. Βασικό του σύνθημα ήταν (και είναι) η ανανέωση στην πολιτική. Πώς θα μπορούσε λοιπόν να στηρίξει τον Μαριάνο Ραχόι που εκπροσωπεί το παλιό;

Υπάρχει όμως και μια ακόμα διάσταση στο όλο θέμα. Αρκετοί εκτιμούν ότι ο Ραχόι που μέχρι πρόσφατα «καιγόταν» να σχηματίσει κυβέρνηση για να μπει τέλος στην ακυβερνησία, τώρα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ώστε να γίνουν οι πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Χώρα των Βάσκων.

Ποιος ο λόγος; Ο εκεί ηγέτης του εθνικιστικού PNV και πρόεδρος της Χώρας των Βάσκων, Ίνιγο Ουρκούγιου, δεν φαίνεται να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία και παζαρεύει με άλλα κόμματα.

Όπως γράφει μερίδα του ισπανικού Τύπου, το Λαϊκό του Ραχόι δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να τον στηρίξει μετεκλογικά, αρκεί οι 5 έδρες του PNV στην εθνική Βουλή να προστεθούν στις 170 (Λαϊκού Κόμματος, Ciudadanos και Καναρίων Νήσων).

Έτσι το σύνολο πάει στις 175 επί συνόλου 350. Θα χρειάζεται μόνον μία, για την απόλυτη πλειοψηφία, που ενδεχομένως να έχει ήδη βρεθεί.

Ή απλά κάποιες ελάχιστες απουσίες από τη δεύτερη ψηφοφορία. Ακόμα και για μια ξαφνική επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Kάπως έτσι, εκεί γύρω στο φθινόπωρο, ίσως μπει τέλος στο σίριαλ του σχηματισμού κυβέρνησης στην Ισπανία.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024