Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανερχόμενα αστέρια από την Όπερα του Παρισιού στο Φεστιβάλ Άνδρου

Ανερχόμενα αστέρια από την Όπερα του Παρισιού στο Φεστιβάλ Άνδρου

...

Ανερχόμενα αστέρια του μπαλέτου και της μουσικής από την Όπερα του Παρισιού επέλεξαν το Φεστιβάλ Ανδρου να παρουσιάσουν σε παγκόσμια πρεμιέρα την Κυριακή 21 Αυγούστου τα έργα Caspian Suite και Medianoche.

Εδώ και καιρό, ο συνδιοργανωτής του γκαλά Rémy Deshayes ανέμενε να το παρουσιάσει στο φυσικό περιβάλλον της Άνδρου, το οποίο αποτελεί πλέον το ιδανικό σημείο για τη φιλοξενία αυτής της νέας διεθνούς παράδοσης. Ο Deshayes εμπιστεύτηκε στα χέρια του Eric de Mikhnévitch το πρόγραμμα το οποίο αποτελείται από τρία μέρη, υπό την επίβλεψη των Ellina Akimova (μουσική) και των Jennifer Goubé και Allister Madin (χορογραφίες).

Οι νέοι χορευτές που θα συμμετάσχουν στο γκαλά Allister Madin (κατέχει τη βαθμίδα «Sujet» στην ιεραρχία των χορευτών μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού), Roxane Stojanov, Mickaël Lafon και Matthieu Botto (κατέχουν τη βαθμίδα «Coryphée»), Camille de Bellefon (κατέχει τη βαθμίδα «Quadrille») και Laura Fridman (σολίστ μπαλέτου και απόφοιτη του πανεπιστημίου του Γέιλ) θα συμπράξουν με τους μουσικούς Tsuey Ying Taï (κρουστά), Ellina Akimova (πιάνο), Eric Tallet (σαξόφωνο) και Jean-Marc Kérisit (βιολί και βιόλα).

Ο χορευτής και χορογράφος Allister Madin του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού αναφέρει για την επιλογή της παρουσίασης των έργων στο Φεστιβάλ Άνδρου:« Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω ένα τμήμα του έργου μου ως χορογράφος σε διεθνές επίπεδο, σε ένα φεστιβάλ όπου πραγματοποιούνται πλούσιες καλλιτεχνικές ανταλλαγές οι οποίες μοιάζουν με εκείνες που κάνω με τους χορευτές και τους μουσικούς με τους οποίους συνεργάζομαι».

Είναι η δεύτερη φορά που παρουσιάζει έργο του στη χώρα μας, πριν διετίας είχε παρουσιάσει το αφιέρωμα στο Rudolph Nureyev στο θέατρο Badminton.

«Δεν έχουν όλες οι χορογραφίες το ίδιο καλλιτεχνικό ύφος. Δύο από αυτές κουβαλούν ένα βαθύ νόημα το οποίο ζωντανεύει μέσα από τις ερμηνείες των χορευτών. Πρόκειται για μια ισχυρή πρόκληση για εμένα κι είμαι πολύ χαρούμενος που οι χορευτές και οι ταλαντούχοι μουσικοί δίνουν ζωή στις χορογραφίες μου» τονίζει.

Η μουσικοσυνθέτις, πιανίστα και δημιουργός του Médianoche,Εllina Akimova, που επισκέπτεται για δεύτερη φορά το νησί -συμμετείχε και στο περσινό φεστιβάλ- σημειώνει για τη δουλειά της: «Πρόκειται για μια σύντομη παράσταση μπαλέτου, τη χορογραφία της οποίας επιμελήθηκε ο Allister Madin για το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ της Άνδρου. Στην παράσταση συμμετέχει ο ίδιος» και συνεχίζει «Βασίζεται στην ιστορία Les Amants Taciturnes που εμπεριέχεται στο βιβλίο του Τουρνιέ Médianoche Amoureux, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1989.
Η σημαντικότερη δημιουργία που έχει προκύψει μέσα από αυτή τη συνάντηση με την Άνδρο είναι η Caspian Suite. Ο Allister Madin θα δώσει ζωή στην ιστορία αγάπης του Souren και της Leia, ενός άνδρα και μιας γυναίκας που αγαπήθηκαν στο Μπακού, στο Αζερμπαϊτζάν, τη δεκαετία του 1930».

Ωστόσο, οι καλλιτέχνες φέρνουν μαζί τους στο φεστιβάλ τον αέρα των θρυλικών Ballet Russes, τα οποία έφεραν την επανάσταση στον Γαλλικό χορό το 1909 στο θέατρο Châtelet και συνέχισαν να καθορίζουν τον χορό στις επόμενες δεκαετίες. Μετά από έναν αιώνα, η λάμψη τους ανάβει πάλι μέσα από τις εμπνευσμένες δημιουργίες των καλλιτεχνών. Μέσα από αυτή την αφοσίωση γεννήθηκαν οι μουσικές συνθέσεις της Ellina Akimova και οι χορογραφίες των Allister Madin, Guy Poggioli και Laura Fridman.

Το συγκεκριμένο δημιουργικό γκαλά έχει υιοθετήσει μια λιγάκι διαφορετική προσέγγιση, καθώς παρουσιάζει επί σκηνής παγκόσμιες πρεμιέρες στις οποίες συμμετέχουν νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες που προέρχονται από μια σχολή υψηλού κύρους η οποία εξακολουθεί να αναδεικνύει εξαίρετους καλλιτέχνες.

Η Γαλλική Παράδοση δημιουργήθηκε σχεδόν πριν από 350 χρόνια από τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ’, ο οποίος συνένωσε αργότερα τις Βασιλικές Ακαδημίες Χορού και Μουσικής για να δημιουργήσει τη μελλοντική Όπερα του Παρισιού, καθώς και την παλαιότερη σχολή χορού του Δυτικού κόσμου, το 1713, η οποία σήμερα εξακολουθεί να κατέχει εξέχουσα θέση στον χώρο του μπαλέτου παγκοσμίως.

Οι πρώτες χορογραφίες θα παρουσιάσουν τις ρίζες της παράδοσης του μπαλέτου, καθώς και τη διατήρηση αυτής της παράδοσης μέσα από την τακτική εξάσκηση και την έμφαση στην ομορφιά και στην τέρψη. Θα ακολουθήσουν ρομαντικές ιστορίες αγάπης που θα αναδείξουν με τη σειρά τους την κομψότητα, την ομορφιά και την αιωνιότητα κάτω από τον έναστρο ουρανό της Ελλάδας.

Το θέμα της αγάπης είναι εμφανές καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης – στις χορογραφίες του έργου Caspian Suite με τους χαρακτήρες Leïa και Souren, στη σύνθεση Médianoche με τους Nadège και Yves, στα ζευγάρια του Boléro, στα ντουέτα των διασκευών των συνθέσεων Cœur! και Arythmia, καθώς και στο σόλο Desiderata. Ωστόσο, το πραγματικό ζευγάρι του γκαλά είναι η μουσική κι ο χορός – απολαύστε λοιπόν τον παθιασμένο διάλογό τους.

Το in.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ

entertainment.in.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024