Στο πλαίσιο της πλήρους υπαγωγής του τουρκικού στρατεύματος σε πολιτικό έλεγχο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, η κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο και των εργοστασίων και των ναυπηγείων των ενόπλων δυνάμεων.

Ο τούρκος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις κινήσεις της Άγκυρας, λέγοντας πως η «αναδιάρθρωση» του στρατεύματος δεν το αποδυναμώνει, αλλά «το προετοιμάζει για κάθε είδους απειλή».

Μιλώντας την Τρίτη ενώπιον βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε πως στις τελευταίες κινήσεις ήταν η ανάληψη ελέγχου εργοστασίων και ναυπηγείων που υπάγονταν στο γενικό επιτέλειο.

Παράλληλα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε πως το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε δεύτερο έγγραφο προς τις Αρχές των ΗΠΑ ζητώντας τη σύλληψη του Φετουχλάχ Γκιουλέν.

Ο ιεροκήρυκας, που ζει εδώ και χρόνια αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, έχει παρουσιαστεί από την τουρκική κυβέρνηση ως υποκινητής του αποτυχημένου πραξικοπήματος -κάτι που ο ίδιος απορρίπτει κατηγορηματικά.

Το Αnadolu δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο έγγραφο. Η Ουάσινγκτον είχε αρχικά ζητήσει να υποστηριχτεί με στοιχεία το αίτημα για σύλληψη και έκδοση του Γκιουλέν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ