Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανησυχία εκφράζουν ΕΕ - ΗΠΑ για την καταστολή των ΜΜΕ στην Τουρκία

Ανησυχία εκφράζουν ΕΕ – ΗΠΑ για την καταστολή των ΜΜΕ στην Τουρκία

«Ανησυχητική» χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση την καταστολή κατά των ΜΜΕ στην Τουρκία, προειδοποιώντας την Άγκυρα να σεβαστεί τις βασικές ελευθερίες. Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε από την πλευρά της ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει την αρχή της αναλογικότητας όσον αφορά την τιμωρία των υπεύθυνων πίσω από το πραξικόπημα. «Βαθιά ανησυχία» για το κλείσιμο μέσων μαζικής ενημέρωσης εκφράζουν και οι ΗΠΑ ζητώντας διευκρίνσεις από την τουρκική κυβέρνηση για το φιρμάνι Ερντογάν.

«Ανησυχητική» αποκάλεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση την καταστολή κατά των ΜΜΕ στην Τουρκία, προειδοποιώντας την Άγκυρα να σεβαστεί τις βασικές ελευθερίες. «Βαθιά ανησυχία» για το κλείσιμο μέσων μαζικής ενημέρωσης εξέφρασαν και οι ΗΠΑ ζητώντας, διά στόματος του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διευκρίνσεις από την τουρκική κυβέρνηση για το φιρμάνι Ερντογάν.

Η εκπρόσωπος της ΕΕ, Μάγια Κοτσιτζάντσιτς σημείωσε ότι ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, η Τουρκία «πρέπει να επιδιώκει το μεγαλύτερο δημοκρατικό πρότυπο και τις πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».

Οι τουρκικές Αρχές διέταξαν το κλείσιμο 130 μέσων ενημέρωσης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ενώ εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για 47 πρώην εργαζόμενους στην εφημερίδα Zaman.

Η εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι είναι «ανησυχητικό» το κλείσιμο των μέσων ενημέρωσης και της έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης κατά δημοσιογράφων.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει την αρχή της αναλογικότητας όσον αφορά την τιμωρία αυτών που βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα.

«Φυσικά, όταν λαμβάνει χώρα μια απόπειρα πραξικοπήματος σαν αυτή σε μία χώρα, είναι σημαντικό να ληφθεί δράση κατά των στασιαστών με όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που προσφέρει το Σύνταγμα» είπε η Μέρκελ.

«Σε ένα συνταγματικό κράτος –και αυτό είναι που με ανησυχεί και αυτό παρακολουθώ- η αρχή της αναλογικότητας πρέπει να εφαρμόζεται από όλους» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη συμφωνία για το προσφυγικό, η Μέρκελ είπε ότι η τήρησή της είναι προς το συμφέρον τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας. Σημείωσε ότι υπάρχουν πλευρές ανησυχίας, αλλά και πλευρές όπου η Άγκυρα κρίνεται ως σημαντικός εταίρος.

Σημειώνεται ότι παρά τις επικρίσεις προς την Άγκυρα, η Κομισιόν ενέκρινε την Πέμπτη την καταβολή 1,4 δισ. ευρώ προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Την βαθιά του ανησυχία για το κύμα συλλήψεων στην Τουρκία εξέφρασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Μπαν Γκι-μουν κάλεσε την Άγκυρα να τηρήσει «τις υποχρεώσεις που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την έκταση του διατάγματος που αφορά την εφαρμογή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στη χώρα, η οποία «περιορίζει την άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Έκδοση εισαγγελέων ζητά από τη Γερμανία η Τουρκία

Μιλώντας στο CNN Turk, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από το Βερολίνο να προχωρήσει στην έκδοση στην Τουρκία εισαγγελέων που κατηγορεί ότι διατηρούν δεσμούς με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι εισαγγελείς έχουν καταφύγει στη Γερμανία.

Η Τουρκία κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα και έχει ζητήσει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ. Ο αυτοεξόριστος ιεροκήρυκας αρνείται τις κατηγορίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024