
Πώς χάνουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι
Δυσβάστακτο θα είναι το κόστος του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι πολίτες, οι οποίοι με τον τρόπο υπολογισμού του φόρου ακινήτων χάνουν την έκπτωση ακόμη και αν είναι άνεργοι, πολύτεκνοι ή ανάπηροι.
Δυσβάστακτο θα είναι το κόστος του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι πολίτες, οι οποίοι με τοντρόπο υπολογισμού του φόρου ακινήτων χάνουν την έκπτωση ακόμη και αν είναι άνεργοι, πολύτεκνοι ή ανάπηροι.
Όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική, εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, βαριά ανάπηροι, ολικά τυφλοί, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με πενιχρά ετήσια εισοδήματα κατά το προηγούμενο έτος χάνουν και φέτος το δικαίωμα να απαλλαγούν από το 50% ή το 100% του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά ολόκληρο το δυσβάσταχτο αυτό φόρο.
Αιτία είναι το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να συμπεριλάβει και φέτος στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των μερικών ή των ολικών απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ ακόμη και εισοδήματα τα οποία είναι έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα.
Σε αυτά υπολογίζονται οι αποζημιώσεις απόλυσης, όπως και ποσά κοινωνικών παροχών, τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως είναι τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.
Στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου που θα λαμβάνεται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν δικαιούται ή όχι την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα συνυπολογίζονται επίσης τα επιδόματα ανεργίας και το ΕΚΑΣ.
Όλα αυτά τα ποσά θα προστίθενται στα λοιπά εισοδήματα των φορολογουμένων τα οποία υπόκεινται κανονικά σε φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς, δηλαδή σε μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, κέρδη από επιχειρήσεις, τόκους καταθέσεων κ.λπ.
Στη συνέχεια στο άθροισμα που θα προκύπτει θα προστίθεται και τυχόν επιπλέον διαφορά εισοδήματος λόγω υψηλών τεκμηρίων. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις τα συνολικά ποσά «καθαρού ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος» θα φουσκώνουν υπέρμετρα και θα ξεπερνούν τα σχετικά χαμηλά όρια οικογενειακού εισοδήματος που έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- To απόγευμα της Τετάρτης, μόνο το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει νύχτα – Πώς γίνεται;
- Ναύπλιο: Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και πήρε σβάρνα τραπεζοκαθίσματα σε πιτσαρία
- Ντόλι Πάρτον: Η θρυλική πορεία της σε μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ
- «Λαγός» του Μητσοτάκη ο Βελόπουλος: Kατέθεσε μήνυση στο ΑΠ για τις δηλώσεις Γεωργιάδη περί χρηματισμού Τσίπρα
- Αρθροπλαστική Επιφανείας Ισχίου: Η λύση που επιτρέπει στους δραστήριους ασθενείς να παραμείνουν σε κίνηση
- Ριβάλντο για Μέσι: «Τι να πει κανείς… είναι απίστευτος!» (pic)
- Τραμπ από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Η εκεχειρία με το Ιράν έχει λήξει» – Σταματά τις εμπορικές σχέσεις με την Ισπανία
- «Η γη της ελιάς»: Απόψε το μεγάλο φινάλε στο MEGA
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442