Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έφεση κατέθεσε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

Έφεση κατέθεσε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

Έφεση κατά της καταδίκης του σε κάθειρξη 40 ετών για γενοκτονία άσκησε ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, κατηγορώντας τους δικαστές ότι η δίκη του ήταν «πολιτική».

Έφεση κατά της καταδίκης του σε κάθειρξη 40 ετών για γενοκτονία άσκησε ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, κατηγορώντας τους δικαστές ότι η δίκη του ήταν «πολιτική».

Σε έγγραφα που διαβιβάστηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς επικαλείται 50 λόγους για να καταθέσει έφεση στο Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Υποστηρίζει πως ήταν θύμα «πολιτικής δίκης που στήθηκε προκειμένου να επιβεβαιωθεί η δαιμονοποίηση του σερβικού λαού της Βοσνίας και του ιδίου», ανέφερε ο συνήγορός του, Πίτερ Ρόμπινσον σε ανακοίνωση.

Σε μια ιστορική ετυμηγορία που εξέδωσαν στις 24 Μαρτίου, οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία έκριναν τον Ράντοβαν Κάρατζιτς ένοχο για γενοκτονία για τη σφαγή σχεδόν 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, τη μεγαλύτερη σφαγή στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Κάρατζιτς κρίθηκε επίσης ένοχος για άλλες εννέα κατηγορίες, όμως οι δικαστές έκριναν δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις προκειμένου να καταδειχθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι διαπράχθηκε γενοκτονία σε άλλες επτά πόλεις της Βοσνίας.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος είχε ανακοινώσει τότε την πρόθεσή του να καταθέσει έφεση, υποστηρίζει πως οι δικαστές «είχαν θεωρήσει πως ήταν ένοχος και κατασκεύασαν μια απόφαση για να τεκμηριώσουν αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο δικηγόρος του.

Σύμφωνα με τον Πίτερ Ρόμπινσον, η δίκη δεν ήταν δίκαιη γιατί διενεργήθηκε από δικαστές που «δεν γνωρίζουν τίποτε για την περιοχή, για τον πολιτισμό της, για τις γλώσσες ή για την ιστορία της, που επαναπαύονται σε ξένες διαδικασίες και διεξάγουν μια δίκη σε ξένη γλώσσα».

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ήταν ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος που δικάστηκε από το δικαστήριο για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια αυτού του πολέμου, μετά τον θάνατο, το 2006, του σέρβου πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη διάρκεια της δίκης του.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, 71 ετών, ήταν πρόεδρος της οντότητας των Σέρβων της Βοσνίας, της Republica Srpska. Στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995) περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2,2 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς διέφευγε από τη δικαιοσύνη για 13 χρόνια κρύβοντας την πραγματική του ταυτότητα και υποδυόμενος τον ειδικό στην εναλλακτική ιατρική.

Συλληφθείς το 2008, η δίκη του ξεκίνησε το 2009 και τελείωσε το 2014, έπειτα από 497 μέρες ακροαματικής διαδικασίας και καταθέσεις 586 μαρτύρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024