Σκοπός του προγράμματος «Αρωματοθεραπεία – Βοτανοθεραπεία» είναι να ενημερώσει τον εκπαιδευόμενο ποια είναι τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και πως μπορούν αυτά να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς.

Σήμερα ολοένα και περισσότερο γινόμαστε σκεπτικοί έναντι των σκευασμάτων που χρησιμοποιούμε αλλά και των χημικών στα οποία εκτίθεται ο οργανισμός μας. Η πλούσια χλωρίδα της χώρας μας χαρακτηρίζεται από μια πληθώρα φυτών ενδημικών του ελλαδικού χώρου με σημαντικές αρωματικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Επιπλέον, εξαιτίας του ιδιαίτερου κλίματος της Ελλάδας, ευδοκιμεί και μια σημαντική ποικιλία άλλων φυτών.

Σκοπός του προγράμματος «Αρωματοθεραπεία-Βοτανοθεραπεία» είναι να ενημερώσει τον εκπαιδευόμενο ποια είναι τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και πως μπορούν αυτά να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς. O εκπαιδευόμενος θα έρθει σε επαφή με τον θαυμαστό κόσμο των φυσικών προϊόντων και θα εξοικειωθεί αρχικά με κάποιες βασικές έννοιες της Βοτανικής και της Τοξικολογίας οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλύτερη και σωστότερη κατανόηση των θεμάτων που θα παρουσιαστούν. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού είναι δυνατό να μάθει κανείς για την χρήση φαρμακευτικών φυτών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τις θεραπευτικές δράσεις που τα χαρακτηρίζουν αλλά και τις ουσίες στις οποίες οφείλονται οι δράσεις αυτές. Ακόμη θα παρατεθούν δεδομένα για την καλλιέργεια τόσο των φαρμακευτικών όσο και των αρωματικών φυτών καθώς και για τις επαγγελματικές προοπτικές που κρύβει η ενασχόληση αυτή. Στις μαθήματα του προγράμματος θα αναλυθούν επίσης διάφορα φυτοθεραπευτικά σκευάσματα αλλά και τα υλικά, οι συσκευές και τα σκεύη για την επιτυχή και ασφαλή παρασκευή τους.

Στο πρόγραμμα θα γίνει παρουσίαση και αρωματικών ενδημικών φυτών του ελλαδικού χώρου, αλλά και κάποιων ευρύτατα χρησιμοποιούμενων αιθέριων ελαίων. Μέσα από τα μαθήματα του προγράμματος ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει τους τρόπος παραλαβής αιθέριων ελαίων, ποια είναι τα κυριότερα αρωματικά φυτά και ποιες είναι οι ευεργετικές τους ιδιότητες καθώς και πως γίνεται η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών. Επίσης γίνεται μία σε βάθος προσέγγιση στον κόσμο της αρωματοθεραπείας και της χρήσης των αιθερίων ελαίων, που καθημερινά αυξάνεται, εκμεταλλευόμενοι τις φαρμακολογικές τους δράσεις. Γίνεται ουσιαστικά μια εκτενέστατη αναφορά στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να παραλάβουμε όλα τα ευεργετικά συστατικά από τα αρωματικά φυτά και πως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αρωματοθεραπεία, στη βιομηχανία και για άλλους μη θεραπευτικούς σκοπούς.

Τέλος, πρόκειται να θιγούν και κάποια ιδιαιτέρως σημαντικά θέματα όπως είναι η ασφάλεια των φυτοθεραπετικών σκευασμάτων και οι τρόποι ορθής παρασκευής τους, ακολουθώντας τις Φαρμακοποιίες και τις αντίστοιχες Μονογραφίες. Θα εξεταστούν άλλωστε και τα ρυθμιστικά πλαίσια που διέπουν την παραγωγή και κυκλοφορία ενός φυτοθεραπευτικού σκευάσματος και οι επαγγελματικές προοπτικές που μπορεί να προσφέρει η ενασχόληση με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά σε μεγαλύτερη κλίμακα. Το εκπαιδευτικό υλικό το οποίο παρέχεται πέρα από τις θεωρητικές γνώσεις θα περιλαμβάνει και δοκιμασμένες συνταγές αλλά και οδηγίες για το πως μπορεί να γίνει παρασκευή σκευασμάτων από τις φυσικές πρώτες ύλες, όπως και τα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους Βιολόγους, Γεωπόνους, Γιατρούς, Φαρμακοποιούς, Φυσικούς, Χημικούς, Αισθητικούς αποφοίτους ΤΕΙ, Φυσικοθεραπευτές αποφοίτους ΤΕΙ, Διατολόγους-Διατροφολόγους αποφοίτους ΤΕΙ, καθώς και αποφοίτους ΙΕΚ σχετικών ειδικοτήτων με επαγγελματική εμπειρία.

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο
Επίκουρος Καθηγητής του Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας, του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, Ζωίδης Γρηγόρης, ο οποίος έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της ακαδημαϊκής διαδικασίας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης.

Για να ενημερωθείτε περαιτέρω για το συγκεκριμένο e-learning πρόγραμμα  επισκεφθείτε τη σελίδα https://elearn.elke.uoa.gr/show_programs.php?catID=all&prID=633

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210.36.89.354 & 210.36.89.381 ή στο email: elearn-secretariat@elke.uoa.gr

Ξένη δημοσίευση

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr