Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έφοδος στο σπίτι του πρώην επικεφαλής της UBS στην Ελλάδα

Έφοδος στο σπίτι του πρώην επικεφαλής της UBS στην Ελλάδα

Έφοδο στην κατοικία του Έλληνα πρώην επικεφαλής της UBS Χρήστου Σκλαβούνη στις αρχές Ιουλίου αποκαλύπτουν οι Financial Times. Η αστυνομία αφαίρεσε υπολογιστές, έγγραφα και σκληρούς δίσκους. Επιβεβαιώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κάνοντας λόγο για μάχη της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής και διαφθοράς.

Έφοδο στην κατοικία του Έλληνα πρώην επικεφαλής της UBS Σκλαβούνη στις αρχές Ιουλίου, στο πλαίσιο της μάχης κατά της φοροδιαφυγής, αποκαλύπτουν οι FT.

Η αστυνομία αφαίρεσε υπολογιστές, έγγραφα και σκληρούς δίσκους, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε.

Ο κ. Σκλαβούνης ήταν επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της UBS στην Ελλάδα, μέχρι την τοποθέτηση του από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στην ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο διέθετε τα κεφάλαια για τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών.
Παραιτήθηκε από τη θέση το Μάρτιο του 2015, μόλις δύο μήνες μετά την αναρρίχηση του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Σκλαβούνης αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή.
Η έρευνα των ελληνικών αρχών βασίζεται στα στοιχεία που πήρε η χώρα με το CD από το παράρτημα της UBS στη Γενεύη, το οποίο είχαν αγοράσει οι γερμανικές αρχές το 2012 και στη συνέχεια μοιράστηκαν το περιεχόμενό του με την Αθήνα.
Με τη διασταύρωση αριθμών και ημερομηνιών γεννήσεων, εντοπίστηκαν 1.000 περίπου ύποπτοι για φοροδιαφυγή, κατά τις ίδιες πηγές. Από αυτούς, ήδη κάποιοι έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό με το ελληνικό κράτος.
Η έρευνα ωστόσο αφορά και το ρόλο της UBS και των τραπεζιτών της και επιδιώκει πρόσβαση σε περισσότερα στοιχεία από τα γραφεία της τράπεζας σε Ζυρίχη και Λουγκάνο, αλλά και το Λουξεμβούργο και τη Σιγκαπούρη.
Η ίδια η UBS με ανακοίνωσή της, πάντως, σημειώνει λακωνικά ότι «δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας οι ελληνικές Αρχές σε σχέση με κάποια έρευνα για την UBS».

Σκλαβούνης: Δεν ανέχομαι οποιαδήποτε σπίλωση μου

«Δεν σχετίζομαι με διαφθορά και διαπλοκή» και «δεν ανέχομαι οποιαδήποτε σπίλωσή μου» δηλώνει ο Χρήστος Σκλαβούνης, πρώην στέλεχος της τράπεζας UBS και πρώην πρόεδρος του ΤΧΣ, με αφορμή τα δημοσιεύματα για την έρευνα που έγινε στο σπίτι του με εντολή των οικονομικών εισαγγελέων, στο πλαίσιο της έρευνας για τις λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού που φοροδιαφεύγουν.

Ο κ. Σκλαβούνης δηλώνει μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου του, Αλεξάνδρου Ι. Στρίμπερη, «πρόθυμος σε κάθε έλεγχο» ενώ τονίζει πως δεν έχει ασκηθεί σε βάρος του καμία δίωξη «όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί».

Η δήλωση του πρώην στελέχους της ελβετικής τράπεζας έχει ως εξής:

«Την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι μου, που αφορούσε στοιχεία στα αρχεία μου για την σχέση μου με την UBS. Στην συγκεκριμένη τράπεζα εργάστηκα για πάνω από 20 χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κατέχοντας υψηλόβαθμες θέσεις. Αυτή η μακροχρόνια θητεία μου αφορούσε αποκλειστικά τον τομέα του investment banking και όχι του private banking.

Κατόπιν, ως πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την περίοδο από τον Μάϊο του 2013 μέχρι το Μάρτιο του 2015, ενήργησα με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, φέρνοντας εις πέρας ένα δύσκολο έργο σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας.

Θέλω με απόλυτα καθαρό τρόπο να τονίσω ότι σέβομαι το έργο της ελληνικής δικαιοσύνης και των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών και είμαι πρόθυμος σε κάθε έλεγχο. Επισημαίνω δε ότι δεν μου έχει ασκηθεί καμία απολύτως δίωξη από την ελληνική δικαιοσύνη, όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί.

Θέλω να δηλώσω ταυτόχρονα, ότι επ’ ουδενί σχετίζομαι με διαφθορά και διαπλοκή.

Εν κατακλείδι. Δεν ανέχομαι την οποιαδήποτε σπίλωσή μου και κατασυκοφάντησή μου από οποιαδήποτε κατεύθυνση προέρχεται, μη σεβόμενη την προσωπικότητά μου και το κράτος δικαίου που διασφαλίζει η συντεταγμένη Πολιτεία μας, επιφυλασσόμενος κάθε νομίμου δικαιώματός μου ως πολίτης αυτής της χώρας.»

Γεροβασίλη: Μάχη κατά της φοροδιαφυγής και διαφθοράς

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, να χτυπήσει αποφασιστικά τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε αυτόν τον τόπο. Η υπόθεση που αποκαλύπτουν σήμερα οι Financial Times, σχετικά με τις πρακτικές της τράπεζας UBS και των στελεχών της στην Ελλάδα, είναι ακόμα μία περίπτωση στην οποία οι ελληνικές Αρχές κινήθηκαν με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα έχοντας ως γνώμονα την απόδοση δικαιοσύνης» τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σχετικά με το δημοσίευμα των FT.

«Είναι δεδομένο ότι η ελληνική πολιτεία θα αξιοποιήσει όλους τους διαύλους επικοινωνίας καθώς και την τεχνογνωσία άλλων χωρών που έχουν πετύχει απτά αποτελέσματα στη μάχη απέναντι στην αυθαιρεσία των τραπεζικών ιδρυμάτων καθώς και αυτήν των επιφανών πελατών τους που επιλέγουν να φοροδιαφεύγουν. Είναι επίσης σαφές ότι το ελληνικό Δημόσιο επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος του, προς πάσα κατεύθυνση. Διότι η χώρα και οι πολίτες της δεν μπορούν να είναι διαρκώς όμηροι των κυκλωμάτων της διαφθοράς» προσθέτει στη δήλωσή της η κ. Γεροβασίλη.

«Όπως στις περιπτώσεις των ήδη γνωστών λιστών, Λαγκάρντ και Μπόργιανς, οι ελληνικές Αρχές θα πράξουν τα δέοντα και με ταχύτατες διαδικασίες έτσι ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον» σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος και καταλήγει: «Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία, αμερόληπτα και ανεξάρτητα, θα εξετάσει το σύνολο των στοιχείων και των πιθανών παραβάσεων που προκύπτουν από αυτά».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024