Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Διευρύνονται οι διώξεις στον δημόσιο τομέα

Τουρκία: Διευρύνονται οι διώξεις στον δημόσιο τομέα

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και αστυνομικοί έχουν καθαιρεθεί στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, 8.777 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών καθαιρέθηκαν, ενώ ανακλήθηκαν οι άδειες εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα σε δημοσίους υπαλλήλους. Όλες οι εξελίξεις

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και αστυνομικοί έχουν καθαιρεθεί στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, 8.777 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών καθαιρέθηκαν, ενώ ανακλήθηκαν οι άδειες εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα σε δημοσίους υπαλλήλους.

Όλες οι εξελίξεις:

  • Ως λαϊκή απαίτηση, την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει παρουσιάζει ο Ερντογάν την επαναφορά της θανατικής ποινής σε συνέντευξή του στο CNN. «Ο λαός πιστεύει ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να θανατωθούν. Γιατί να τους κρατήσω και να τους ταΐζω στις φυλακές για τα επόμενα χρόνια; Αυτό λέει ο κόσμος» δηλώνει και παραπέμπει στην Εθνοσυνέλευση. Παράλληλα αναφέρει ότι θα υποβληθεί εντός των ημερών στις ΗΠΑ επίσημο αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν.
  • O σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα όπως η ελευθερία της έκφρασης και η διασφάλιση της διεξαγωγής μίας δίκαιης δίκης είναι κρίσιμης σημασίας για την προάσπιση της δημοκρατίας στην Τουρκία, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου Φαρχάν Χακ, εν μέσω εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στην Τουρκία
  • Ο Λευκός Οίκος, διά του εκπροσώπου του Τζος Έρνεστ, καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τους κανόνες δικαίου. Ως προς το θέμα Γκιουλέν, ο Έρνεστ δήλωσε ότι «ο ισχυρισμός ότι με κάποιο τρόπο οι ΗΠΑ προσφέρουν καταφύγιο στον κ. Γκιουλέν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», τονίζοντας πως αίτημα έκδοσης δεν έχει κατατεθεί.
  • Ήρθη η απαγόρευση στις πτήσεις των Turkish Airways από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες
  • Δεν ομολόγησε τελικά ο συλληφθείς πρώην αρχηγός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, πτεράρχος Ακίν Οζτούρκ, όπως προκύπτει από το κείμενο της κατάθεσής του που διέρρευσε και στο οποίο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο πραξικόπημα. Σύγχυση προκλήθηκε επί ώρα έπειτα από τηλεγράφημα του πρακτορείου Anadolu περί ομολογίας, το οποίο αντέκρουαν πληροφορίες των ιδιωτικών δικτύων Haberturk και NTV.
  • Εισαγγελείς και αστυνομικοί διεξήγαγαν έρευνες στην αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ, η οποία χρησιμοποιείται από τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό για τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, μετέδωσε το Anadolu. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως υποψιάζονται ότι η βάση χρησιμοποιήθηκε για να ανεφοδιαστούν μαχητικά αεροσκάφη των πραξικοπηματιών
  • Οι δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν ότι η Τουρκία είχε ήδη καταρτίσει έναν κατάλογο δικαστών και άλλων προσώπων που σκόπευε να συλλάβει πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος είναι «απαράδεκτες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
  • Η Τουρκία αναμένει «σθεναρή υποστήριξη» από τις ΗΠΑ στο αίτημα της για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, μόλις η Άγκυρα παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του στην αμερικανική κυβέρνηση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7.
  • Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζον Μπας δήλωσε πως τα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης και τα σχόλια δημοσίων προσώπων στην Τουρκία περί του ότι η Ουάσιγκτον υποστήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος είναι «κατηγορηματικά αναληθή» και προσέθεσε πως αυτή η σεναριολογία βλάπτει την φιλία των δύο χωρών, συμμάχων στο NATO.
  • Οι «28» προειδοποιούν την Τουρκία για τη θανατική ποινή
  • Ανησυχούν για το ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία
  • Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας έθεσε σε διαθεσιμότητα περίπου 1.500 υπαλλήλους του σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου
  • Σχεδόν 9.000 εργαζόμενοι του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, στην πλειονότητά τους αστυνομικοί και χωροφύλακες, απολύθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Στους 8.777 δημοσίους υπαλλήλους που καθαιρέθηκαν περιλαμβάνονται σχεδόν 4.500 αστυνομικοί και 614 χωροφύλακες, καθώς και ένας κυβερνήτης επαρχίας και 29 κυβερνήτες δήμων.
  • Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέστειλε με διάταγμα και μέχρι νεωτέρας τις ετήσιες άδειες περισσοτέρων από τρία εκατομμύρια δημόσιων υπαλλήλων σ’ ολόκληρη τη χώρα.
  • Περιορισμοί εξόδου από τη χώρα και αυστηροί έλεγχοι στην Τουρκία
  • Στη δημοσιότητα βίντεο από την επίθεση κομάντο στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Ερντογάν στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος.
  • Ο Ερντογάν παρέτεινε την εντολή για περιπολίες του εναέριου χώρου από μαχητικά αεροσκάφη.
  • ΕΕ και ΗΠΑ στέλνουν προειδοποιήσεις στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η νομιμότητα και τονίζοντας ότι κράτος που επαναφέρει τη θανατική ποινή δεν μπορεί να είναι κράτος – μέλος της ΕΕ.
  • Προφυλακίστηκε ο Αντέμ Χουντουντί, διοικητής της 2ης Στρατιάς.
  • Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ανακρίσεων 27 στρατηγών και ναυάρχων για την απόπειρα πραξικοπήματος. Μεταξύ άλλων, έχει ανακριθεί ο πρώην πτέραρχος Ακίν Οζτούρκ, ο οποίος περιγράφεται ως ένα από τα ηγετικά στελέχη της απόπειρας πραξικοπήματος. Μάλιστα, σε φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, ο Οζτούρκ εμφανίζεται κακοποιημένος.
  • Ένταση επικρατεί στη χώρα, όπου σημειώθηκαν περιστατικά ένοπλων επιθέσεων. Στρατιώτης άνοιξε πυρ έξω από τα δικαστήρια στην Άγκυρα, ενώ επίθεση με σφαίρες δέχθηκε ο αντιδήμαρχος της περιοχής Σισλί στην Κωνσταντινούπολη. Δεν είναι γνωστό εάν αυτές οι επιθέσεις σχετίζονται με την απόπειρα πραξικοπήματος.
  • Ο τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τη Δευτέρα τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν τους «δημοκρατικούς ελέγχους» στις πλατείες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024