Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τριήμερη αναβολή από το Aυτόφωρο στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς

Τριήμερη αναβολή από το Aυτόφωρο στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς

Στο δικαστήριο Αλεξανδρούπολης οδηγήθηκαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, οι οκτώ συλληφθέντες τούρκοι στρατιωτικοί, που κατέφυγαν στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Οι «8» πήραν τριήμερη αναβολή. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα μεταβούν στην υπηρεσία ασύλου.

Τριήμερη αναβολή της αυτόφωρης διαδικασίας ζήτησαν και πήραν οι οχτώ συλληφθέντες Τούρκοι στρατιωτικοί, που νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, οδηγήθηκαν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης.

Οι οχτώ συλληφθέντες αιτήθηκαν τριήμερης αναβολής, με το αιτιολογικό της καλύτερης προετοιμασίας της κατάθεσής τους, αίτημα που αποδέχθηκε η δικαστής κι έτσι το αυτόφωρο θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη, στις 12 μετά το μεσημέρι.

Στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα με τις ανοιχτές πόρτες και την είσοδο ελεύθερη σε όποιον επιθυμούσε να παρακολουθήσει (με την προϋπόθεση μη οπτικοακουστικής κάλυψης), η δικαστής ανέγνωσε τα ονόματα των κατηγορουμένων για να τους ρωτήσει αμέσως μετά, εάν επιθυμούν να δικαστούν σήμερα.

Η απάντησή τους, η οποία μεταφράστηκε από τον διερμηνέα που κλήθηκε για την προγραμματισμένη αυτόφωρη δίκη, ήταν αρνητική.

Ακολούθησε το προβλεπόμενο από το νόμο αίτημα τριήμερης αναβολής για να προετοιμαστούν οι κατηγορούμενοι και η αποδοχή του από την δικαστή, καθώς και ορισμός της νέας δικασίμου την Πέμπτη 21 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι.

Μεταξύ των παρισταμένων στην αίθουσα του δικαστηρίου ήταν και ένας Τούρκος, ο οποίος ενδεδυμένος με τήβεννο δεν ήταν δυνατό να περάσει απαρατήρητος: Ο Δρ. Ραμαζάν Αριτσέκ, εξερχόμενος του δικαστηρίου δήλωσε στα δημοσιογραφικά συνεργεία (μεταξύ των οποίων και 3-4 τουρκικά τηλεοπτικά) ότι είναι δικηγόρος, μέλος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης νομικών στην Κωνσταντινούπολη, που ήρθε αυτοβούλως στην Αλεξανδρούπολη μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους του, προκειμένου να ζητήσει την έκδοση των «πραξικοπηματιών», όπως τους χαρακτήρισε, στην Τουρκία.

«Το αίτημα έκδοσης υποβάλλεται αρμοδίως και όχι κατ’ αυτό τον τρόπο. Δεν θα περίμενα να το ακούσω αυτό από συνάδελφο μέσα σε αίθουσα δικαστηρίου. Από οποιαδήποτε πλευρά κι αν είναι σαν συνάδελφος δικηγόρος, αντιλαμβάνεται την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Δεν θα έπρεπε να κάνει χαρακτηρισμούς», σχολίασε λίγο αργότερα η κ. Μαρινάκη δικηγόρος των κατηγορουμένων.

Στο μεταξύ, οι οκτώ κρατούμενοι επρόκειτο να οδηγηθούν σήμερα το πρωί στην υπηρεσία ασύλου, μετά την υποβολή, ηλεκτρονικά, το βράδυ του Σαββάτου, της αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, για την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων συνεντεύξεων επί τους αιτήματός τους.

Ωστόσο, προηγήθηκε η προσαγωγή τους στο δικαστήριο κι ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό -έως στιγμής- πότε θα πραγματοποιηθεί αυτό το «ραντεβού» με την υπηρεσία ασύλου.

Όπως έγινε γνωστό, οι οχτώ Τούρκοι στρατιωτικοί θα παραμείνουν κρατούμενοι στο Κέντρο Κράτησης Φερών.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης απέδωσε χθες τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί, πλήρωμα του στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο αεροδρόμιο Δημόκριτος, της πρωτεύουσας του Έβρου, παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τις συλλήψεις που ακολούθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του υποσχέθηκε πως οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα θα επιστραφούν στην Τουρκία σε 10-15 ημέρες.

«Δεν έχουν πού να κρυφτούν (σ.σ. οι πραξικοπηματίες). Θέλησαν να δραπετεύσουν στην Ελλάδα με ελικόπτερο. Αμέσως είχαμε μία συνομιλία με τον κ. Τσίπρα. Ο ίδιος μου είπε «σας δίνουμε αμέσως το ελικόπτερο» και μας το έδωσαν. Σήμερα έφθασε το ελικόπτερο. Και για τα οκτώ άτομα μου είπε: «Θα σας τους παραδώσουμε σε 10-15 μέρες»» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024