Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αυτή τη φορά ο Ραχόι έδωσε το χέρι του στον Πέδρο Σάντσεθ

Αυτή τη φορά ο Ραχόι έδωσε το χέρι του στον Πέδρο Σάντσεθ

Σε σαφώς καλύτερο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών. Ο Ραχόι αυτή τη φορά δεν δίστασε να δώσει το χέρι του στον Σάντσεθ, ωστόσο, πέραν αυτού δεν υπήρξε κάτι παραπάνω. Το PSOE επανέλαβε το «όχι» προς το Λαϊκό Κόμμα.

Σε σαφώς καλύτερο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επαφών του Μαριάνο Ραχόι με τους ηγέτες των κομμάτων εν όψει της σύγκλησης της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου και της προσπάθειας για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Ραχόι αυτή τη φορά δεν δίστασε να δώσει το χέρι του στον Σάντσεθ, όπως είχε γίνει την προηγούμενη φορά.

Υπενθυμίζεται ότι το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) υπό τον Ραχόι είναι το μόνο που κατάφερε να ενισχύσει τα ποσοστά και τις έδρες του στις εκλογές που έγιναν πριν από 20 μέρες.

To PP ξεπέρασε τον στόχο του 30% (έλαβε 33%) και αύξησε τις έδρες του σε 137 (από 121 τον Δεκέμβριο).

Αντίθετα, οι Σοσιαλιστές (PSOE) σημείωσαν ακόμα χειρότερο αποτέλεσμα με 22,6% και 85 έδρες (έναντι 90). Η μεγάλη νίκη στην περίπτωσή τους ήταν το ότι δεν έχασαν την δεύτερη θέση, όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, αλλά και τα exit poll.

Απογοητευτική ήταν η εικόνα των Podemos, οι οποίοι είχαν επενδύσει πολλά στην εκλογική συνεργασία με την Ενωμένη Αριστερά (IU): στασιμότητα σε έδρες, λιγότερες ψήφοι και απογοήτευση για την δεύτερη θέση που δεν ήρθε.

Χαμηλή πτήση και για τους Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα: 13% και 32 έδρες, έναντι 40 τον Δεκέμβριο του 2015.

Ο επικεφαλής των Ciudadanos συναντήθηκε με τον Ραχόι και ανακοίνωσε ότι δεν θα εμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης.

«Όλοι πρέπει να κάνουμε λίγο πίσω σε κάτι. Πρέπει να αποκτήσουμε κυβέρνηση. Και αν εμείς δεν είμαστε εντός, έχουμε τη διάθεση να συζητήσουμε τα μεγάλα θέματα» δήλωσε ο Ριβέρα στους δημοσιογράφους.

Αντίθετα, ο Πέδρο Σάντσεθ επανέλαβε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν πρόκειται να διευκολύνει την πρωθυπουργία Ραχόι.

Το διατύπωσε όμως με έναν ξεχωριστό τρόπο. «Με τα σημερινά δεδομένα το ΡΡ δεν έχει στήριξη από κανέναν. Με τα σημερινά δεδομένα το PSOE επιβεβαιώνει την αρνητική του ψήφο στον Ραχόι. Γνωρίζει ότι δεν μπορεί να έχει τη στήριξή μας για μεγάλο συνασπισμό. Το PSOE θα κάνει ακριβώς αυτό που έκανε και το Λαϊκό Κόμμα, όταν εγώ ζήτησα ψήφο εμπιστοσύνης.»

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η συνάντηση ήταν φιλική και ότι ο Ραχόι παρουσίασε σχέδιο πέντε σημείων για τις αλλαγές στα ζητήματα της εργασίας, της παιδείας, φορολογική μεταρρύθμιση, θεσμικές αλλαγές και κοινωνικά ζητήματα.

Σημειώνεται ότι στην Ισπανία η κυβέρνηση ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης και η διαδικασία εξελίσσεται σε δύο στάδια.

Στην πρώτη ψηφοφορία που θα γίνει -πιθανότατα στις 27 Ιουλίου- ο Ραχόι θα αποτύχει, καθώς δεν μπορεί να συγκεντρώσει τις 176 έδρες που είναι η απόλυτη πλειοψηφία.

Υπάρχει όμως και η δεύτερη ψηφοφορία -48 ώρες αργότερα- όπου το Σύνταγμα ζητά σχετική πλειοψηφία.

Εκεί όπως φαίνεται ποντάρει ο Ραχόι, δεδομένου ότι αν και αυτή η ψηφοφορία αποτύχει, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση τον Νοέμβριο.

Η αποχή των Ciudadanos με τις 32 έδρες δεν είναι αρκετή για να πάρει τη σχετική πλειοψηφία το Λαϊκό Κόμμα.

Το «κλειδί» κρατούν οι 85 βουλευτές του PSOE. Πάντως, σε έρευνα που δημοσίευσε η El Pais, οι οπαδοί του κόμματος δεν συμφωνούν με την απόφαση Σάντσεθ να μπλοκάρει το ΡΡ.

Η αποχή των Ciudadanos δεν είναι αρκετή για να πάρει ο Ραχόι τη σχετική πλειοψηφία: έχει 137 έδρες, ενώ εναντίον του αθροίζονται 181 (με δεδομένη την αποχή των 32 των Ciudadanos) ή ελαφρώς λιγότεροι αν τον στηρίξουν βουλευτές από μικρά περιφερειακά κόμματα των Καναρίων Νήσων ή της Χώρας των Βάσκων.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Τι θα πράξει ο Ραχόι μετά την επίσημη πρώτη της νέας Βουλής; Θα πάρει την εντολή από τον βασιλιά Φίλιππο Στ’ ή θα την απορρίψει με το σκεπτικό ότι «δεν βγαίνουν τα κουκιά».

Την προηγούμενη φορά που το έπραξε, άφησε τα υπόλοιπα κόμματα να συνεννοηθούν για το σχηματισμό κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, από τις οποίες το κόμμα του βγήκε ενισχυμένο…

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024