Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκδικάστηκε η αγωγή επιχειρηματικών φορέων εναντίον της ΟΜΥΛE

Εκδικάστηκε η αγωγή επιχειρηματικών φορέων εναντίον της ΟΜΥΛE

Εκδικάστηκε η αγωγή επιχειρηματικών φορέων της Β.Ελλάδας εναντίον της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και των συνδικάτων των εργαζομένων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την απεργία στο λιμάνι. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την απόφασή του τις επόμενες ημέρες. «Το θέμα έχει πολιτική διάσταση σε σχέση με τα εργασιακά, καθώς στόχος είναι να απαγορευθεί το δικαίωμα στην απεργία κάτι που ζητά διακώς η τρόϊκα» σχολίασε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ.

Εκδικάστηκε σήμερα, Τετάρτη, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά (τμήμα εργατικών διαφορών), η αγωγή επιχειρηματικών φορέων της βορείου Ελλάδας που κατατέθηκε την Παρασκευή 24/06, εναντίον της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και των συνδικάτων των εργαζομένων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που ζητούσαν να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

«Το θέμα έχει πολιτική διάσταση σε σχέση με τα εργασιακά, καθώς στόχος είναι να απαγορευθεί το δικαίωμα στην απεργία κάτι που ζητά διακώς η τρόϊκα» σχολίασε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ.

«Η διαδικασία έρχεται να λειτουργήσει σαν ‘λαγός’ για τα νέα ‘εργασιακά’ μέτρα, όπου κυβέρνηση και τροϊκα επεξεργάζονται σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας» συμπληρώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Στην αγωγή αναφέρετο ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων είχαν «νεκρώσει» κάθε εμπορική δραστηριότητα και οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να δεσμευτούν για χρόνους παράδοσης των προϊόντων τους, με συνέπεια να μειώνονται οι πωλήσεις τους.

Σημειώνεται ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που ξεκίνησαν την Πέμπτη 26 Μαϊου 2016 στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης ανεστάλησαν την Παρασκευή 24/06, την ίδια ημέρα που κατατέθηκε και η αγωγή των φορέων της βορείου Ελλάδας.

Στη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας, κατέθεσαν δύο μάρτυρες από κάθε πλευρά, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την απόφασή του τις επόμενες ημέρες και ζήτησε από τους συνηγόρους των δύο πλευρών να καταθέσουν συμπληρωματικά υπομνήματα.

Η πλευρά των εργαζομένων στην αρχή της διαδικασίας εξέφρασε κάποιες ενστάσεις ότι δεν υπήρχε έννομο συμφέρον από τους φορείς αυτούς και ότι αγωγή που στρεφόταν εναντίον τους ήταν χωρίς αντικείμενο.

Ενάγοντες της υπόθεσης ήταν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τα Επιμελητήρια Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης και η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας.

Η αγωγή στρεφόταν κατά της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας, του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΟΛΘ, του Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΛΘ ΑΕ, του Σωματείου Χειριστών-Οδηγών Μηχανημάτων ΟΛΘ ΑΕ, του Σωματείου Λιμενεργατών ΟΛΘ, του Σωματείου Υπαλλήλων Παραλαβής και Παράδοσης Εμπορευμάτων και του Συνδέσμου Αρχιεργατών-Εποπτών ΟΛΘ.

ΟΜΥΛΕ: Θέλουν να απαγορεύσουν το δικαίωμα στην απεργία

Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σχολιάζοντας τη σημερινή διαδικασία είπε ότι το θέμα έχει πολιτική διάσταση σε σχέση με τα εργασιακά, καθώς στόχος είναι να απαγορευθεί το δικαίωμα στην απεργία κάτι που ζητά διακώς η τρόϊκα.

«Η ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων μετά την απόφαση για λήξη της απεργίας από φορείς της Θεσσαλονίκης με προσφυγή κατά των συνδικαλιστικών φορέων για παράνομη και καταχρηστική απεργία οδηγεί στη θεωρία των ‘προληπτικών μέτρων’ απέναντι στο κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΜΥΛΕ και αναφέρει ότι «η διαδικασία έρχεται να λειτουργήσει σαν «λαγός» για τα νέα «εργασιακά» μέτρα, όπου κυβέρνηση και τροϊκα επεξεργάζονται σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024