Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αναζωπυρώσεις στη φωτιά της Σάμου – Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική
Φωτογραφία από την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στη Σάμο, το Σάββατο: Manolis Marg

Αναζωπυρώσεις στη φωτιά της Σάμου – Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

Σε ύφεση είναι από το απόγευμα του Σαββάτου τα πύρινα μέτωπα στη Σάμο, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή. Μιλώντας στο in.gr, o διοικητής της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι η φωτιά δε θεωρείται ακόμα υπό έλεγχο, δεδομένου ότι πνέουν ισχυροί άνεμοι και είναι συχνές διάσπαρτες αναζωπυρώσεις. Στις φλόγες τυλίχθηκε το μεσημέρι της Κυριακής δύσβατη δασική έκταση στο Άστρος Κυνουρίας, στην Αρκαδία.

Σε ύφεση είναι από το απόγευμα του Σαββάτου τα πύρινα μέτωπα στη Σάμο, όπου και την Κυριακή, αν και δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο-φλόγες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή.
Μιλώντας στο in.gr, o διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, πύραρχος Παναγιώτης Κοτρίδης, ανέφερε ότι η φωτιά δεν θεωρείται ακόμα υπό έλεγχο, δεδομένου ότι στην πληγείσα περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι (έξι Μποφόρ) και είναι συχνές διάσπαρτες αναζωπυρώσεις στις καμένες δασικές και γεωργικές εκτάσεις (κυρίως στην περιοχή Φλόκα Μυτιληνιών, αλλά και στο Σιδερένιο Γεφύρι).

Από το πρωί της Κυριακής ρίψεις νερού πάνω από εκτάσεις που «καπνίζουν» κάνουν περιστασιακά ένα ελικόπτερο κι ένα Canadair, ενώ επί ποδός εξακολουθούν να βρίσκονται και 54 πυροσβέστες με 25 οχήματα, οκτώ εθελοντές, δύο οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τέσσερα οχήματα εθελοντικών κλιμακίων και 65 άτομα πεζοπόρου τμήματος.

Στο νησί παραμένει ως επικεφαλής των δυνάμεων ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Σερεντέλλος.

Σύμφωνα με τον πύραρχο Κοτρίδη, η φωτιά κύκλωσε 5.000-6.000 στρέμματα. Ωστόσο, όπως εξήγησε, δεν κάηκαν όλα αυτά, καθώς στην περίμετρό της αυτή αρκετές εκτάσεις γλίτωσαν από την πύρινη λαίλαπα.

Την ίδια ώρα, στην Εισαγγελία Σάμου οδηγήθηκαν την Κυριακή ο 46χρονος και ο 23χρονος γιος του που συνελήφθησαν χθες ως οι υπαίτιοι της μεγάλης πυρκαγιάς, καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ ήταν σε ισχύ σχετική απαγόρευση κι έπνεαν ισχυροί άνεμοι στο νησί, αυτοί έκαναν εργασίες ηλεκτροκόλλησης. Πλέον αντιμετωπίζουν την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια και θα δικαστούν αύριο, Δευτέρα, από το Αυτόφωρο.

Στο μεταξύ, «ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στις δυνάμεις που ήρθαν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στους χειριστές των καναντέρ, στους εθελοντές μας και τα εθελοντικά κλιμάκια και σε όλους όσους βοήθησαν να ασφαλίσουν τις ανθρώπινες ζωές, τις περιουσίες και να αποφευχθεί το χειρότερο!» απηύθυνε ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Φωτιά στην Αρκαδία
Σε ύφεση είναι το απόγευμα της Κυριακής η φωτιά που ξέσπασε στις 2 το μεσημέρι σε δύσβατη δασική έκταση στο Άστρος Κυνουρίας, στην Αρκαδία, μεταξύ των χωριών Άγιος Ιωάννης και ορεινής Μελιγούς.

Για την κατάσβεσή της, επιχειρούν 16 οχήματα με 36 πυροσβέστες και 16 άτομα πεζοπόρου τμήματος, ενώ αποχώρησαν τα οκτώ πυροσβεστικά αεροσκάφη (τέσσερα Canadair και ισάριθμα Petzetel) που αρχικά κινητοποιήθηκαν.

Και τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Αττική, Εύβοια, Λέσβο, Χίο και Ψαρά.

Πέτρος Στεφανής

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024