Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ένταση ΗΠΑ-Ρωσίας στη σκιά της απόφασης για δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Αν.Ευρώπη

Ένταση ΗΠΑ-Ρωσίας στη σκιά της απόφασης για δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Αν.Ευρώπη

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι απέλασαν δύο ρώσους αξιωματούχους, έπειτα από επίθεση που δέχτηκε αμερικανός διπλωμάτης τον Ιούνιο στη Μόσχα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απέλασε κι αυτή δύο αμερικανούς διπλωμάτες. Η ένταση κλιμακώνεται με τις απελάσεις τη στιγμή που το ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας, αποφάσισε να αναπτυχθούν πολυεθνικές δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία για την αποτροπή οποιασδήποτε επιθετικής ενέργειας της Ρωσίας.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι απέλασαν δύο ρώσους αξιωματούχους, έπειτα από επίθεση που δέχτηκε αμερικανός διπλωμάτης τον Ιούνιο στη Μόσχα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απέλασε κι αυτή δύο αμερικανούς διπλωμάτες.

Η ένταση κλιμακώνεται με τις απελάσεις τη στιγμή που το ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας, αποφάσισε να αναπτυχθούν πολυεθνικές δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία για την αποτροπή οποιασδήποτε επιθετικής ενέργειας της Ρωσίας.

«Μετά την εχθρική τους πρωτοβουλία, δύο εργαζόμενοι στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μόσχα. Χαρακτηρίστηκαν persona non grata για δραστηριότητες ασύμβατες με το διπλωματική τους ιδιότητα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Σύμφωνα με τον Ριαμπκόφ, οι δύο απελαθέντες διπλωμάτες ήταν πράκτορες της CIA. Ο ένας ενεπλάκη σε περιστατικό με ρώσο αστυνομικό, το οποίο οδήγησε στις απελάσεις.

«Ελπίζουμε ότι η Ουάσινγκτον θα αναγνωρίσει τη διαστροφή της επιθετικής της αντιρωσικής γραμμής. Αν αποφασίσουν να συνεχίσουν στο δρόμο της κλιμάκωσης, αυτό δεν θα μείνει ατιμώρητο» πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι αμερικανικές αρχές απέλασαν δύο ρώσους αξιωματούχους στις 17 Ιουνίου αντιδρώντας στην «επίθεση» ρώσου αστυνομικού σε διπλωμάτη στην είσοδο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα.

Η Μόσχα απορρίπτει αυτή την εκδοχή και διαβεβαιώνει ότι ο εν λόγω διπλωμάτης ήταν πράκτορας της CIA ο οποίος επιτέθηκε στον ρώσο αστυνομικό την ώρα που ο τελευταίος ήλεγχε την ταυτότητά του.

Ενισχυμένα πολυεθνικά τάγματα του NATO κατά της Ρωσίας

Την Παρασκευή το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αναπτυχθούν πολυεθνικές δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία για την αποτροπή οποιασδήποτε επιθετικής ενέργειας της Ρωσίας και ανέθεσαν στους απεσταλμένους τους να εξηγήσουν στη Μόσχα το σκεπτικό των κινήσεων αυτών την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συνολικά, τέσσερα τάγματα που θα αποτελούνται από 3.000 έως 4.000 στρατιώτες θα μετακινηθούν στη βορειοανατολική Ευρώπη, όπου θα βρίσκονται σε μόνιμη βάση, με στόχο να «υπερασπιστούν» τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης από τυχόν επιθετικότητα της Ρωσίας.

«Αυτά τα τάγματα θα είναι ισχυρά και θα είναι πολυεθνικά. Καθιστούν σαφές ότι μια επίθεση εναντίον ενός (κράτους) συμμάχου θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον της συμμαχίας στο σύνολό της» τόνισε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Καθώς ενισχύουμε τα αποτρεπτικά μας μέσα και την άμυνά μας, συνεχίζουμε να επιδιώκουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να απομονωθεί […]. Θα ενημερώσουμε τη Ρωσία για τις αποφάσεις που λάβαμε στη Σύνοδο» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Τα πολυεθνικά τάγματα στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής θα τελούν υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας και της Βρετανίας αντίστοιχα.Η ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών εντάσσεται σε μια προσπάθεια κατευνασμού των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εκδηλώνουν ανησυχία για τις προθέσεις της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα περίπου χίλιοι αμερικανοί στρατιωτικοί θα ενταχθούν στο ένα από τα τέσσερα τάγματα. Οι Αμερικανοί θα υπηρετούν «στο πλευρό» των Πολωνών συναδέλφων τους, ανέφερε ο Ομπάμα.Αναμένεται να εκτελούν καθήκοντα εκπαιδευτών και θα πρόκειται για «μηχανοκίνητες» μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να διαθέτουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Από την πλευρά της, η Βρετανία δεσμεύθηκε να αναπτύξει 650 άνδρες, 500 στην Εσθονία και 150 στην Πολωνία, ενώ η Γερμανία και ο Καναδάς δεσμεύθηκαν να αναλάβουν τη διοίκηση ενός τάγματος η καθεμιά χώρα, στη Λιθουανία και στη Λετονία.

Ο Καναδάς είχε ανακοινώσει ήδη πριν από μερικές ημέρες ότι θα αναπτύξει χίλιους άνδρες, ενώ το Βέλγιο και η Γαλλία αναμένεται να στείλουν από 150 άνδρες.

Οι μονάδες αυτές, οι οποίες θα εναλλάσσονται, στόχο έχουν να διαδραματίσουν αποτρεπτικό ρόλο προκειμένου η Ρωσία να μην αποπειραθεί κάποια εισβολή.Θα υποστηρίζονται από μια δύναμη εξαιρετικά ταχείας αντίδρασης, στην οποία έχουν ενταχθεί πέντε χιλιάδες άνδρες και η οποία είναι σε θέση να αναπτύσσεται επί του πεδίου εντός ημερών.Στόχος του NATO είναι να αποτρέψει την επανάληψη του ουκρανικού σεναρίου και την υποθετική προσάρτηση από τη Ρωσία του εδάφους κάποιας από τις πρώην σοβιετικές βαλτικές δημοκρατίες.

Στη νοτιοανατολική Ευρώπη, το NATO αναμιγνύεται εξάλλου όλο και περισσότερο στην ασφάλεια της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, που βλέπουν με ανησυχία την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα. Το Σύμφωνο σκοπεύει να αναπτύξει μια δύναμη και στη Ρουμανία, προκειμένου να καθησυχάσει το Βουκουρέστι.

Επιπλέον οι ΗΠΑ λογαριάζουν να δαπανήσουν φέτος 3,4 δισεκ. δολάρια για «μέτρα καθησυχασμού» των συμμάχων, ενώ το Πεντάγωνο αναμένεται να αναπτύξει το 2017 μια ταξιαρχία τεθωρακισμένων με 4.200 άνδρες στην ανατολική Ευρώπη. Το αρχηγείο της δύναμης αυτής, όπως έκανε γνωστό ο Ομπάμα, θα έχει έδρα την Πολωνία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Sputnik

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024