Το σινεμά του Θόδωρου Αγγελόπουλου στη Νέα Υόρκη
...
Ένα πληρέστατο κινηματογραφικό αφιέρωμα στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου φιλοξενεί από τις 8 έως τις 24 Ιουλίου το Μουσείο Κινούμενων Εικόνων στη Νέα Υόρκη.
Στο πλαίσιο της ρετροσπεκτίβας θα προβληθούν όλες οι ταινίες του πολυβραβευμένου δημιουργού, καθώς και δύο μικρού μήκους ταινίες του.
Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο αφιέρωμα των τελευταίων χρόνων στο έργο του Αγγελόπουλου που πραγματοποιείται στο εξωτερικό.
Οι προβολές θα καλύψουν όλο το έργο του από την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του (την Αναπαράσταση του 1969), μέχρι την τελευταία (τη Σκόνη του Χρόνου του 2009).
Μεταξύ άλλων θα προβληθούν οι ταινίες: Το Βλέμμα του Οδυσσέα, Μια Αιωνιότητα και μία Ημέρα, Ταξίδι στα Κύθηρα, Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού, Ο θίασος.
Οι διοργανωτές αναφέρουν: «Βλέποντας τις ταινίες του την συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, ο Αγγελόπουλος μοιάζει να ήταν μπροστά από την εποχή του. Καθώς η Ελλάδα έχει παλέψει με το ενδεχόμενο οικονομικής κατάρρευσης και καθώς η προσφυγική κρίση στη χώρα έχει γίνει χειρότερη, με εκτοπισμένους πληθυσμούς να εγκαταλείπουν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και να συγκεντρώνονται στα σύνορά της, τα θέματα του σινεμά του Αγγελόπουλου μοιάζουν ξανά επιτακτικά».
Και προσθέτουν: «Την ώρα που μια νέα γενιά ελλήνων κινηματογραφιστών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο Γιώργος Λάνθιμος και η Αθηνά-Ραχήλ Τσαγγάρη, κερδίζει διεθνή αναγνώριση, έχει έρθει η στιγμή να ξαναδούμε τις ταινίες του Αγγελόπουλου. Πρόκειται για ένα σινεμά που αντανακλά στο παρελθόν μιλώντας για τους δύσκολους καιρούς στους οποίους ζούμε».
Το αφιέρωμα που θα παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη, θα παρουσιαστεί και στο Κινηματογραφικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ της Μασσαχουσέτης (από τις 15 Ιουλίου έως τις 22 Αυγούστου).
Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά με υπότιτλους στα αγγλικά.
Η ρετροσπεκτίβα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Hellenic-American Chamber of Commerce, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καύσωνας Ιουνίου: Τουλάχιστον 12.000 επιπλέον θάνατοι στην Ευρώπη
- Μεξικό: Δολοφόνησαν δημοσιογράφο κοντά στο σπίτι του, δίπλα στον γιο του
- Βρετανία: Απαγορεύουν την πώληση σε παιδιά ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη
- Πυρκαγιές σαρώνουν τον Καναδά – Ο καπνός πνίγει μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ
- Κολομβία: Ο εκλεγμένος ακροδεξιός πρόεδρος θα μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ
- Φλόριντα: Δύο εκτελέσεις σε μία μέρα έπειτα από 60 χρόνια – Ρεκόρ εκτελέσεων σε ένα χρόνο για τον κυβερνήτη Ντε Σάντις
- ΛΔ Κονγκό: Εξαπλώνεται ταχύτερα ο Εμπολα μαζί με τους θανάτους – Δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε θεραπεία
- Στο στόχαστρο των ΗΠΑ το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν – Καταστράφηκε πύργος επικοινωνιών και μια γέφυρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)





































![Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος πίθηκου στη ΛΔ του Κονγκό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Sans-titre-1-10-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442