Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Κομισιόν εγκαλεί Ισπανία και Πορτογαλία για υπερβολικό έλλειμμα

Η Κομισιόν εγκαλεί Ισπανία και Πορτογαλία για υπερβολικό έλλειμμα

Πορτογαλία και Ισπανία δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους για μείωση του ελλείμματος εντός της προθεσμίας που τους είχε δοθεί, αποφάσισε η Κομισιόν. Ως εκ τούτου οι δύο χώρες έρχονται αντιμέτωπες, για πρώτη φορά από της ίδρυση της ευρωζώνης, με την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων, με πρόστιμα. Στο Ecofin της Δευτέρας η τελική απόφαση.

Την άποψη ότι η Πορτογαλία και η Ισπανία δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση του ελλείμματος εντός της προθεσμίας που τους είχε δοθεί, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή οι δύο χώρες παρεκκλίναν από τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2015 και ως εκ τούτου έρχονται αντιμέτωπες για πρώτη φορά από τότε που ιδρύθηκε η ευρωζώνη, με την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων, πριν τα τέλη Ιουλίου.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις αρμόδιος για το ευρώ, δήλωσε κατά την παρουσίαση της απόφασης της Επιτροπής, πως η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν «διανύσει πολύ δρόμο από την αρχή της κρίσης» και πως οι προσπάθειές τους δεν πρέπει να «υποτιμώνται».

Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι «το τελευταίο διάστημα οι δύο χώρες έχουν παρεκκλίνει από την διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων τους» κάτι που αποτελεί «προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και στις δύο χώρες».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι κυρώσεις αφορούν την επιβολή χρηματικών προστίμων σε Ισπανία και Πορτογαλία, καθώς και τη μερική αναστολή κονδυλίων από τα περιφερειακά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να μειωθούν σημαντικά τα πρόστιμα, ή ακόμα και να ακυρωθούν, «εάν κάτι τέτοιο δικαιολογείται».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διαδικασία, πρώτα θα πρέπει να εγκρίνουν τη πρόταση της Επιτροπής οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (πιθανότατα στο Ecofin της επόμενης εβδομάδας) και μετά να προχωρήσει η Επιτροπή σε συγκεκριμένες προτάσεις για κυρώσεις ύψους 0,2% του ΑΕΠ μέσα σε 20 μέρες.

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) θα αποφανθεί σχετικά με την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προγραμματισμένη συνεδρίασή του την 12η Ιουλίου, ανέφερε εκπρόσωπος της σλοβακικής προεδρίας της ΕΕ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι υπουργοί θα μπορούσαν να απορρίψουν την εκτίμηση της Κομισιόν μόνο εάν υπάρξει ειδική πλειοψηφία, γεγονός που σημαίνει ότι είναι απίθανο το Ecofin να αντιταχθεί στην εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επομένως στην Ισπανία και στην Πορτογαλία ενδέχεται να έχουν επιβληθεί πρόστιμα ως την 27η Ιουλίου, κατά την τελευταία σύνοδο του κολεγίου των Επιτροπών πριν τη θερινή διακοπή της λειτουργίας της Κομισιόν, εξήγησε αξιωματούχος της ΕΕ στο Ρόιτερς.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη μπορούν να υποβάλουν νέο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περαιτέρω μείωση ή την ακύρωση των προστίμων, αποδεικνύοντας ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες παραβιάστηκαν εξαιτίας «εξαιρετικών οικονομικών περιστάσεων».

Η Επιτροπή επίσης μπορεί να λάβει αυτήν την απόφαση, εφόσον διαπιστώσει ότι υφίστανται «έκτακτες οικονομικές περιστάσεις».

«Σήμερα η συζήτηση δεν είναι για πρόστιμα. Τα επόμενα βήματα ανήκουν στο Συμβούλιο των υπουργών» δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ενώ έκανε έκκληση να μην προβούν τα μέσα ενημέρωσης σε «εικασίες» ήδη από «σήμερα».

«Υπάρχει η δυνατότητα να προτείνει η Επιτροπή τη μείωση ή και την ακύρωση των προστίμων» υπογράμμισε ο επίτροπος Μοσκοβισί, διευκρινίζοντας ότι η Επιτροπή είναι ο «θεματοφύλακας των Συνθηκών» και πως μια τέτοια απόφαση θα πηγάζει από τις Συνθήκες και δεν θα αποτελεί «δημιουργική ερμηνεία» τους.

Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα από κοντά στο 10% του ΑΕΠ το 2010 σε 4,4% το περασμένο έτος, αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει το όριο του 3%. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Συμβουλίου, το 2015 το έλλειμμα της Πορτογαλίας θα έπρεπε να είναι στο 2,5%.

Η Ισπανία, από την πλευρά της παρ’ όλο που πέρυσι είχε ανάπτυξη 3,2%, κατέγραψε έλλειμμα στον προϋπολογισμό της ύψους 5,1% του ΑΕΠ. Το Συμβούλιο, όμως είχε θέσει ως στόχο το 4,2%.

Οι δύο χώρες είχαν υπαχθεί στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ από το 2009, εξαιτίας της διόγκωσης των ελλειμμάτων τους μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση της περιόδου 2007-2008.

Βάσει της διαδικασίας, η Κομισιόν θέτει ετήσιους στόχους για τη σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων. Όμως το 2014 και το 2015 η Ισπανία και η Πορτογαλία απέτυχαν να τηρήσουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους και κατέγραψαν ελλείμματα πολύ ανώτερα του ορίου του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η Κομισιόν σημείωσε ότι η Λισαβόνα έχει ήδη αθετήσει την υπόσχεσή της να διορθώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της, ενώ η Μαδρίτη είναι «απίθανο να διορθώσει το υπερβολικό έλλειμμα» εντός της καθορισμένης προθεσμίας, ενώ έκρινε πως ούτε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ούτε αυτή της Ισπανίας έλαβαν επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Οι δύο χώρες, όπως ειπώθηκε, μπορεί να μην αντιμετωπίσουν οικονομικές κυρώσεις εάν μπορούν να πείσουν τους εταίρους τους ότι συνέτρεχαν εξαιρετικές οικονομικές περιστάσεις σε μια αιτιολογημένη γνώμη που υποχρεούνται να στείλουν εντός δέκα ημερών από την υιοθέτηση της απόφασης της Κομισιόν από το Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024