Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναζητώντας τους 200 για τον εκλογικό νόμο

Αναζητώντας τους 200 για τον εκλογικό νόμο

Στην τελική ευθεία για την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου μπαίνουν κυβέρνηση και κόμματα, μετά τη δημοσιοποίηση χθες, Παρασκευή, της κυβερνητικής πρότασης που περιλαμβάνει πλήρη κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα, ψήφο από τα 17 και διατήρηση του πλαφόν 3% για είσοδο στη Βουλή. Σε αναζήτηση συμμαχιών με στόχο τις 200 θετικές ψήφους η κυβέρνηση, προκειμένου ο νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Στην τελική ευθεία για την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου μπαίνουν κυβέρνηση και κόμματα, μετά τη δημοσιοποίηση χθες, Παρασκευή, της κυβερνητικής πρότασης που περιλαμβάνει πλήρη κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα, ψήφο από το 17ο έτος ηλικίας (περλιπου 100.000 νέοι ψηφοφόροι) και διατήρηση του πλαφόν 3% για είσοδο στη Βουλή. Σε αναζήτηση συμμαχιών με στόχο τις 200 θετικές ψήφους η κυβέρνηση, προκειμένου ο νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των 200 ψήφων δεν φαίνεται εφικτό σενάριο. Η ΝΔ έχει εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το νόμο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως ο Αλ.Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές με τον ίδιο νόμο με τον οποίο τις κέρδισε, και πως όταν έρθει η ΝΔ στην εξουσία θα επαναφέρει το μπόνους, για να μην περιέλθει η χώρα σε κατάσταση ακυβερνησίας.

Το ΚΚΕ, αν και με την πρόταση της κυβέρνησης ικανοποιείται το πάγιο αίτημα της Αριστεράς για κατάργηση της ενίσχυσης στο πρώτο κόμμα, ωστόσο δεν καλύπτεται ο όρος που έχει θέσει ο Δ.Κουτσούμπας για κατάργηση του πλαφόν του 3% για την είσοδο στη Βουλή.

Από την άλλη, το σχέδιο νόμου δεν προχωρά στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, ικανοποιώντας αίτημα του ΚΚΕ.

Το ΠΑΣΟΚ, μολονότι πριν από έναν χρόνο είχε καταθέσει πρόταση για απλή αναλογική, χθες η Φώφη Γεννηματά κράτησε αρνητική στάση απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης. Ζήτησε μπόνους 25-30 εδρών για το πρώτο κόμμα, με την προϋπόθεση ότι θα λάβει ποσοστό άνω του 42%, κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και ψήφο για τους ομογενείς και τους Έλληνες του εξωτερικού.

Η αρνητική στάση αυτή, που προαναγγέλθηκε μία ημέρα νωρίτερα και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, φέρνει προβλήματα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ σχολίασε χθες πως «είσαι πολιτικά αναξιόπιστος αν τη μία ημέρα λες το ένα, και την άλλη το ακριβώς αντίθετο».

Κάθετος εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου συνιστά «θεσμικό έγκλημα», ενώ για την πλήρη κατάργηση του μπόνους ανέφερε πως θα οδηγήσει τη χώρα σε πλήρη παραλυσία.

Μόνες δεδομένες ψήφοι θα πρέπει να θεωρούνται αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων, αφού ο Βασίλης Λεβέντης έχει δηλώσει πως όποιος δεν ψηφίσει αυτόν τον νόμο, θα είναι υπηρέτης της Δεξιάς.

Αγνωστη παραμένει η στάση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, αν και κυβερνητικά στελέχη σημείωναν στην Εφημερίδα των Συντακτών πως είναι προβληματικό οι επιλογές μιας κυβέρνησης ή των κομμάτων να καθορίζονται από την όποια στάση του φασιστικού κόμματος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος εκλογικός νόμος να έχει ψηφιστεί ώς τις 20 Ιουλίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Πάντως, παρ’ όλο που η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν κερδίζει το στοίχημα της πλειοψηφίας των 200 ψήφων, με τον εκλογικό νόμο καταφέρνει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, καθώς η δημόσια συζήτηση τις τελευταίες ημέρες έχει μετατοπιστεί από τα επώδυνα των μνημονιακών πολιτικών. Αν και ο Σεπτέμβρης δεν είναι μακριά…

Νένα Σώκου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024