Μέρκελ: Αν η Βρετανία θέλει τα προνόμια της ΕΕ, υπάρχουν και υποχρεώσεις
Το Βερολίνο διαμηνύει πως, στην στενή σχέση που θα επιδιωχθεί μεταξύ ΕΕ-Βρετανίας μετά το Brexit, δεν είναι διατεθειμένο για εκπτώσεις: «Η Βρετανία δεν μπορεί να κρατήσει τα προνόμια της ΕΕ αλλά όχι τις υποχρεώσεις» υπογραμμίζει. «Συμφέρον όλων η στενή σχέση, αλλά όχι 'α λα καρτ'» τονίζει.
Spotlight
-
Κοινωνικά στρώματα χωρίς σημείο αναφοράς
-
Όταν το σχολείο δεν είναι μόνο θρανία, tablets και βιβλία
-
Οι ιθαγενείς πήραν μολύβι και χαρτί και η τσέπη μένει πάλι αδειανή, η κυβέρνηση φυλλοροεί, η αντιπολίτευση υστερεί, ο λαός ασφυκτιεί
-
Κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή ο νέος ΚΟΚ - Για ποιες παραβάσεις προβλέπει υψηλές ποινές
Το Βερολίνο διαμηνύει πως, όπως έχουν δείξει κι άλλες ευρωπαϊκές ηγεσίες, στην στενή σχέση που θα επιδιωχθεί μεταξύ ΕΕ-Βρετανίας μετά το Brexit δεν είναι διατεθειμένο για εκπτώσεις: «Η Βρετανία δεν μπορεί να κρατήσει τα προνόμια της ΕΕ αλλά όχι τις υποχρεώσεις» υπογραμμίζει. «Συμφέρον όλων η στενή σχέση, αλλά όχι ‘α λα καρτ’» τονίζει.
Όσον αφορά το εσωτερικό της ΕΕ, η Μέρκελ λέει πως χρειάζεται ένα μεγάλο βήμα εμβάθυνσης, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να γίνει το παν για να αποφευχθεί περαιτέρω διάσπαση».
Oι ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονται το απόγευμα της Τρίτης στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για Brexit. Ο βρετανός (υπό παραίτηση) πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα βρεθεί ενώπιον ενωπίω με τους υπόλοιπους «27» σε μία πρώτη ένδειξη του πώς θα κινηθεί πλέον η διαδικασία με το Λονδίνο.
- «Καμία συζήτηση για Brexit πριν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50»
- Κομισιόν προς Λονδίνο: Ζητήστε έξοδο και μετά συζητούμε
- Στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας για τη Σύνοδο για το Brexit
- Κόρμπιν: Διαπραγματεύσεις για Brexit «τώρα» – Όχι ακόμα, λέει ο Κάμερον
- Κέρι: Η θέση της Βρετανίας άλλαξε, δεν υποβαθμίστηκε
- Οι Σκώτοι δηλώνουν Ευρωπαίοι και κρατούν στο τραπέζι το δημοψήφισμα
- Πού είναι οι σαμπάνιες όσων ήθελαν Brexit; Όπου ήταν και το σχέδιο…
Η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν διατίθεται να ξεκινήσει ούτε άτυπες διαβουλεύσεις πριν η Βρετανία «πατήσει το κουμπί» του άρθρου 50 που βάζει σε κίνηση το διαζύγιο. Το Λονδίνο δεν βιάζεται, κι ο Κάμερον έχει δείξει ότι θα αφήσει την κίνηση στο διάδοχό του.
Μιλώντας στη γερμανική Βουλή μερικές ώρες πριν τη Σύνοδο, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε τη θέση στην οποία είχαν καταλήξει με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ότι «μπορούμε να ξεκινήσουμε επίσημες ή άτυπες συνομιλίες με τη Βρετανία αφού ενεργοποιήσει το άρθρο 50».
Η Βρετανία έχει «μεγάλο συμφέρον» να «διεξαχθούν σε φιλικό κλίμα οι συνομιλίες με την ΕΕ» σημείωσε, λέγοντας πως το ίδιο το Βερολίνο επιθυμεί στενή σχέση με τη Βρετανία. «Μας λυπεί η απόφαση του βρετανικού λαού, όμως πρέπει να γίνει σεβαστή» τόνισε.
«Η Βρετανία δεν θα μπορεί να διαλέξει από το μενού»
«Όποιος αποφασίσει να φύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια, δεν μπορεί να περιμένει να κρατήσει τα προνόμια χωρίς τις υποχρεώσεις» υπογράμμισε ωστόσο η Μέρκελ. «Όποιος θέλει τα προνόμια πρόσβαση στην εναία αγορά, πρέπει να σέβεται και τις βασικές αρχές της ΕΕ» είπε.
Η Βρετανία έχει, επί παραδείγματι, δείξει ότι επιθυμεί να διατηρήσει ανοικτή την κοινή αγορά, ενδεχομένως στο πρότυπο της σχέσης που έχει η ΕΕ με τη Νορβηγία.
«Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά επειδή αποδέχεται την ελεύθερη μετακίνηση» τόνισε χαρακτηριστικά η Μέρκελ. Η νέα σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ δεν θα καταριστεί «διαλέγοντας από το μενού, α λα καρτ», τόνισε.
Όσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, σημείωσε η καγκελάριος, το Λονδίνο θα μείνει πλήρες μέλος. Η απόφαση για έναρξη των διαπραγματεύσεων, με ενεργοποίηση του άρθρου 50, άπτεται «εσωτερικών πολιτικών διεργασιών» στο Λονδίνο, ανέφερε η Μέρκελ. «Καταγράφουμε» το ότι το Λονδίνο δεν θέλει να ξεκινήσει αμέσως, είπε.
«Θα κάνουμε το παν εναντίον περαιτέρω διάλυσης της ΕΕ»
Όσον αφορά την κρίση που ανοίγεται για την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση, η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως «η Ευρώπη έχει περάσει πολλές κρίσεις και πολλές προκλήσεις στο παρελθόν».
«Οποιαδήποτε υπόνοια που θα προωθούσε όσους θέλουν να φύγουν από την ΕΕ θα ήταν ζημιογόνος» υπογράμμισε η Μέρκελ.
«Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στην ευρωπαική εμβάθυνση» ανέφερε, λέγοντας επίσης πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «πρέπει να δείξει πως θέλει να και μπορεί να λειτουργήσει». «Επιτυχημένη Ευρώπη είναι εκείνη που τηρεί τις Συνθήκες της και τις συμφωνίες της» ανέφερε.
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να «γίνει πιο ανταγωνιστική, να καταπολεμήσει την ανεργία των νέων, να κάνει περισσότερα στον τομέα της ανάπτυξης και της έρευνας» σημείωσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις